QUE PRETENEM?


dijous, 5 de maig del 2016

MONT-ROS – DEVESA – BAUMES DE LA CAXURMA – EL CÓS ( Des de Castellfollit de la Roca ) (198 )

 RESUM :
Avui anem a un dels exponents de la Garrotxa volcànica; farem una volta a Castellfollit de la Roca, on visitarem tres ermites, un castell, unes esquerdes o baumes, tres alzines espectaculars i el conjunt del pobles amb el seu mirador sobre la cinglera.
Ruta: Castellfollit – Ermita de la Mare de Déu de Mont-Ros – Ermita de la Devesa – Alzines de can Santaló – Baumes de la Caxurma – Castell de Montagut i ermita del Cós.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 30 d’Abril de 2016
*COMARCA: Garrotxa
*DISTÀNCIA: 17.34 km
*DESNIVELL ACUMULAT: .865 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 15 min.
*TEMPS PARADES: 45 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h.
*DIFICULTAT: Baixa.
*VELOCITAT MITJANA: 4 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Garrotxa volcànica  E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA:  Aparcament de l’hostal Mont-roc, a Castellfollit de la Roca just on hi ha el trencant per anar cap a Oix.
*OBSERVACIONS: El recorregut és molt evident, les úniques complicacions poden ser al tram fins a la Mare de Déu de Mont-ros, a la resta sempre hi ha MG d’Itinerària.

Les tres ermites estan situades en punt on, la visibilitat és molt bona. Avui però, fa un dia que ara plou, ara para i la visibilitat és força reduïda.

De les tres ermites, la que està fora de joc és la de Mont-ros, les altres dues, es veu que encara s’hi fa alguna cosa.

Del castell de Montegut no en queden gaires restes, però encara hi ha un tram de muralla i una bona part d’una torre.

Les baumes de Caixurma o de Caxurma, són unes esquerdes al mig d’un caos de rocs molt interessants.

Tot i que no cal arribar-hi, al Mas Santaló hi ha tres alzines que són realment fantàstiques.

FOTOS:

creuem el Fluvià per aquest pont de fusta

des del mateix pont gaudim d'aquesta gran vista de la cinglera i de Castellfollit de la Roca

anem fins al mirador, just al costat de l'església i acte seguit recorrem la part antiga del poble





la malaurada ermita de la Mare de Déu de Mont-Ros

imatge de la Mare de Déu de la Devesa

al davant del mas Santaló hi ha unes alzines notables

interior de les Baumes de  Caixurma

la zona on hi ha les baumes és especial cal donar-hi un tomb

el Cós, segurament un gran mirador... avui entre la pluja i la boira la feina és veure l'església

TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h. – HOSTAL MONT-ROC - TRENCANT CARRETERA D’OIX – 260 m.
Des del davant del restaurant, travessem la carretera i just on comença el pont, baixem cap a sota, on un corriol ens porta a una pista asfaltada que seguim avall. La pista continua paral·lela al riu, passa per costat d’una fàbrica, on per l’esquerra, ens arriben unes MG i passada la fàbrica fa un trencant a la dreta.
8 min. – BARRI DEL FLUVIÀ –  245 m.
Anem cap a la dreta i baixem a trobar el riu Fluvià, que travessem per un pont de fusta a l’altra banda. Arribem a una petita plaça, on hi ha un pont medieval, mig aterrat, sobre el riu Toronell. Hi ha una passarel·la metàl·lica per passar el pont.
12 min. – PONT  MEDIEVAL – 242 m.
Aquí fa un trencant, per l’esquerra hi marxen les MG, que és per on tornarem. Ara continuem de dret, travessem la passera i per un camí empedrat, ens enfilem dalt el poble. Sortim davant l’església de sant Salvador, darrera la qual hi ha l’espectacular mirador de la cinglera.
18 min. --  MIRADOR DE LA CINGLERA --  290 m.
Tornem davant l’església i seguim de dret. El carrer ens porta a la carretera que ve d’Olot. Continuem per la vorera de l’esquerra fins a la última casa del poble.
30 min. – TRENCANT --  321 m.
Seguim la pista a l’esquerra, de seguida deixem un trencant a la dreta que puja a una casa i, uns metres més enllà, deixem la pista i ens enfilem per un camí a la dreta que ens portarà a una pista, just a tocar la carretera, en la cruïlla de Sant Joan les Fonts.
35 min. – CRUÏLLA DE SANT JOAN LES FONTS --- 332 m.
Seguim la pista a l’esquerra i anem a passar per sota l’autovia, que seguim uns metres per sota, després deixem un trencant a la dreta, on hi ha els túnels de Mont-ros i, continuem  sempre per la pista més bona, i de dret, fins que fa un trencant en forma de Y.
50 min. – TRENCANT  DE PASSAVENT – 375 m.
Agafem la pista de la dreta que gira cap a sobre on veníem i, per una pista no massa bona, arribem a la casa mig arranjada de Passavent.
56 min. – CAN PASSAVENT –  420 m.
Marxem per la dreta i de seguida seguim un camí ample cap a l’esquerra, que per la carena remunta tota la serra de Mont-ros. El camí pel mig de les alzines i sempre més o menys per la carena, ens porta a l’ermita de la Mare de Déu de Mont-ros.
1 h 25 min. – ERMITA DEL CASTELL DE MONT-ROS – 628 m.
L’ermita que està dempeus, no té teulada, però les parets estan en força bon estat, és a uns cent metres d’on hi havia el desaparegut castell de Mont-ros, esmentat al S-XII.
Marxem per la pista del davant de l’ermita de seguida gira a la dreta i la deixem per seguir un camí –MG – que baixa de dret al collet del Castell,  on per pista continuem de pla cap el collet d’en Feliu i cap el collet de l’Aulina on hi ha un cartell.
1 h 43 min. – COLLET DE L’AULINA –  603 m.
Continuem de dret per la carena. El camí  – MG – ens porta a travessar una pista, al Pla de les Termes. I per la carena, arriba a l’ermita de la Mare de Déu de la Devesa.
2 h. – MARE DE DÉU DE LA DEVESA – 550 m.
Ermita d’estil romànic del S-XV, restaurada i ben conservada. Seguim la pista que passa pel davant la porta i que va al mas Santaló, on hi ha tres alzines dignes d´anar a veure. Poc abans del mas, a la dreta hi surt un camí –MG – MVD – que baixa un xic, passa per sota el mas i ens porta pel mig d’un bonic bosc al caos de rocs on hi ha les baumes de Caxerma.
2 h 22 min. – BAUMES DE CAXERMA –  440 m.
Fem un tomb per les esquerdes, on els rocs caiguts aquí i allà han fet uns passadissos, força curiosos.
Continuem camí avall. El camí – MG - va voltant pel mig del caos de rocs, un cop passats, trobem un camí que seguim a la dreta, passem per sobre els túnels de Mont –ros i arribem a una pista que fem uns metres a la dreta i que de seguida fa un trencant.
2 h 37 min. – CAMINET – Deixem la pista i seguim el caní a l’esquerra. – MG – El camí baixa a trobar uns horts i arriba a la placeta que hi ha davant el pont medieval.
2 h 45 min. – PONT MEDIEVAL –  242 m.
Anem a la dreta, travessem el Fluvià i arribem al carrer de la fàbrica.
2 h 48 – CARRER DE LA FABRICA – BARRI DEL FLUVIÀ – 245 m.
Seguim l’asfalt cap a l’esquerra, acabada la fàbrica el deixem per anar cap a la dreta.  ( hi ha una barrera- ) El camí –MG – ens porta a travessar la carretera i per l’altra banda s’enfila cap un carrer sobre d’on tenim el cotxe. Seguim el carrer fins que es troba amb la carretera d’Oix.
2 h 58 min. – CARRETERA D’OIX – 274 m.
Tenim el cotxe a tocar. Aquí, al costat d’un transformador, marxa una pista que seguirem. –MG – De seguida deixem un trencant a la dreta i a pocs metres deixem la pista per seguir un camí a la dreta –MG -. El camí ens torna a una pista que seguim amunt, sempre per la pista més bona, fins arribar a un lloc que sembla una pedrera.
3 h 17 min. -- PEDRERA –Deixem la pista i marxem cap a l’esquerra – MG - on de seguida trobem una carenada de lloses – MG - per les que anem pujant i que ens porten a una pista molt bona, que cap a la dreta arriba de seguida al castell de Montegut.
3 h 40 min. – CASTELL DE MONTEGUT – 600 m.
Del castell del S-XI només en resten un fragment de la muralla i d’una de les torres que actualment serveix de pou. Al mateix espai on s’assentava el castell, en una gran balconada, hi trobem l’ermita del S-XII de la Mare de Déu del Cós.
A la tornada, plou de valent i la fem pel mateix camí que de pujada, seguint les MG però, al passar per sota la línia elèctrica, que han netejat, fem una drecera i, sense camí, baixem per sota la línia, fins al transformador, on travessem la carretera i ja som al cotxe.
4 h 15 min. --  HOSTAL MONT-ROC -- TRENCANT CARRETERA D’OIX – 260 m.
--------------------------------------------------------
MG – marques grogues

MVD – marques verdes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada