QUE PRETENEM?


dijous, 24 de setembre del 2015

CAMÍ AERI DE L’ARTIC (Vallcebre ) – ( Des del Grau de la Mola ) (173 )

  
RESUM :
Avui farem una volta per Vallcebre. Pujarem un del seus graus, veurem el bonic mirador del telefèric i seguirem un camí que travessa per sobre els cingles de Conangle; el camí aeri de l’Artic, un camí que passa des dels cingles de l’Empalomar fins a tocar del cim de l’Artic, i com el seu nom indica és força aeri, que no complicat.
Recorregut: Grau de la Mola – Santa Magdalena – Creu del Culell -  Torrent del Forat Negre – L’Esdavella – Mirador del Teleferic – La Canalassa - Camí Aeri de l’Artic – Grau de Cal Gat – Grau de la Mola.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 19 de Setembre de 2015
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 10.72 km.
*DESNIVELL ACUMULAT: 660 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 3 h 20 min.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 3 h 50 min.
*DIFICULTAT:  Baixa, sempre i quan no es tingui vertigen, tot i així no està absenta de perill.
*VELOCITAT MITJANA: 3.2 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Serra d’Ensija – Rasos de Peguera E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA:  Carretera de Sant Corneli a Peguera, en un revolt a l’esquerra passat el Km 7.
*OBSERVACIONS: El recorregut és sempre força evident i en la seva majoria hi ha marques, siguin grogues, vermelles o blanques i grogues del PR. Els camins sempre molt nets, cuidats i fàcils de seguir.

El camí aeri de l’Artic és molt bonic, passant per punts realment interessant, amb agulles i parets molt curioses. Tot i que és força aeri, si es fa amb l’atenció necessària, no és pas complicat.

L’ermita de santa Magdalena, que s’aguanta, la seva gran qualitat és que està al mig del bosc.

Tant el torrent del Forat Negre, el Mirador del Funicular, com la pujada per la Canalassa són llocs especialment encantadors.

Avui pel bosc on passàvem hem trobat uns quants bolets, i molts boletaires.

FOTOS:


un cop superat el Grau de la Mola anem en direcció a Vallcebre tot passant per Santa Magdalena
el trau que ha  format el Torrent del Forat Negre
avui el bosc està ple de boletaires, nosaltres tot i que anem per feina... tampoc fem un lleIg a unes llenegues   (Hygrophorus Latitabundus)
sota el cim de l'Esdavella hi ha un parell de túnels, antigament hi passava un telefèric de càrrega, avui  és l'accés al mirador
la Serra del Conangle, tot just comencem...
el Camí Aeri de l'Artic ressegueix la Serra del Conangle amb trams equipats
de tant en tant trobem grapes que faciliten la progressió, però que també serveixen per saber on és el camí
ja portem un bon tros, i  tot i que és fàcil no val a badar, hi ha trams força estrets i aeris...
segurament un dels punts més interessants de la ruta, cal baixar entre les dues parets amb l'ajut de grapes
vista d'Ensija des de dalt de l'Artic, amb el Serrat Voltor en primer terme


TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h. -- CARRETERA DE PEGUERA --  1.300 m.
Passat el revolt, agafem el corriol molt clar que s’enfila a la dreta. – MG - És un camí molt bo que s’enfila molt suaument i ens permet pujar el grau.
4 min. - -  GRAU DE LA MOLA --  1.338 m.
Dalt el grau fa un trencant amb tres camins; un a l’esquerra, per on tornarem, un a la dreta, que volta la cinglera i un que travessa de dret i que és el que seguirem. És un camí que sempre en lleugera baixada, pel mig del bosc, –PR – va a trobar l’ermita de Santa Magdalena.
16 min. - - SANTA MAGDALENA – 1.295 m.
Santa Magdalena és una ermita del S-XVII. Continuem baixant deixant l’ermita a l’esquerra.- PR - Travessem una pista i més endavant un torrent,  i arribem a una pista molt bona on hi ha un trencant de camins i una roca molt gran, amb una creu a sobre.
30 min. - - CREU DEL CULELL - -  1.212 m.
Continuem per la pista del davant. – PR – Seguim la pista fins a un safareig on hi ha una casa a sobre i una a sota.
35 min. --  CAL PONÇ -  CAL VILA - -  1.190 m.
Deixem la pista i el PR, per seguir la pista de l’esquerra. Deixem també la casa de Cal Ponç a l’esquerra i continuem per una pista, no tan bona, que ens porta a una altra de millor, que seguim a la dreta i avall, fins passada la casa de Cal Dents.
45 min. - - CAL DENTS –  1.376 m.
Passada la casa, deixem la pista principal i seguim una pista a l’esquerra que s’enfila més o menys seguint la mateixa direcció, de seguida trobem unes MG. La pista sempre de dret, en direcció a la senyera que oneja sobre el cim de l’Esdavella, ens porta a travessar per un pont el torrent del Forat Negre i arriba a les cases de cal Perro i cal Vila.
Passat el pont i just a la primera casa, a l’esquerra, hi ha un trencant amb un cartell. Deixem la pista i seguim el camí de l’esquerra. Camí de l’antic telefèric MG - El camí travessa un torrent petit i comença a pujar pel costat del torrent del Forat Negre, després s’aparta i fa un fort “repetjó” per continuar per un camí que, de pujada i fent moltes esses, ens porta dalt el cim de l’Esdavella, on hi ha una bandera.
1 h 10 min. - - L’ESDAVELLA - - 1.376 m.
El camí travessa la carena, deixant la bandera a l’esquerra i baixa a trobar un camí ample, amb baranes de fusta. Seguim el camí a l’esquerra, travessem dos túnels de l’antic telefèric i arribem a un bonic mirador sobre Vallcebre.
1 h 14 min. - - MIRADOR DEL TELEFÈRIC – 1.343 m.
Desfem el camí del mirador i, abans d’arribar a la carretera, baixem a trobar el riu que seguirem amunt fins que a la dreta hi ha l’aparcament.
1 h 21 min.  – PLA DE LA BARRACA - - 1.337 m.
Travessem el riu i seguim un camí molt fresat que s’enfila per l’esquerra. – MG - Camí dels Camps de Tabac – El camí, de seguida gira a l’esquerra, passa per la font de la Canalassa, després gira a la dreta per pujar pel mig de dues gran parets, fa un tram de pla, amb dos esplèndids miradors i baixa uns metres, per anar a trobar el camí de les ferrades. – Hi ha indicador – Seguim el camí cap a la dreta i en menys d’un minut arribem dalt un coll.
1 h 36 min. - - COLL DE LA CANALASSA - - 1.440 m.
Aquí, des del pla de la Barraca hi podíem pujar de dret, però la canal entre les dues roques i els miradors de sobre  fan molt aconsellable fer la volta que hem fet.
Marxem cap a l’esquerra – MG – pugem cap a un petit collet, voregem per la dreta unes roques i travessem la carena, baixem uns metres i arribem davant unes escales de roca, on hi ha una cadena.
1 h 43 min. - - CAMÍ DE L’ARTIC
Ens enfilem per les cadenes, a sobre trobem un cartell que es diu que aquí comença el camí de l’Artic. Seguim la carena o cresta cap a l’esquerra. És una cresta fàcil, amb algun que altre agafador de ferro, que més que ajudar-te, et marca per on s’ha de passar. També hi ha un petit tram amb una barana de ferro, hi ha trams que s’ha de passar per sobre dels rocs i petits tram amb un camí pel bosc. El camí és molt clar i sense massa complicacions arribem a un punt on travessem un camí.
EL GRAUET,  a l’altra banda, cal enfilar-se per unes grapes de ferro i un tros més enllà hi ha un pas on s’ha de baixar també amb grapes per entre dues roques, després es flanqueja una gran roca per la dreta i finalment s’arriba a un coll on hi passa un camí.
2 h 28 min. --  GRAU DEL COLL DE FUMANYA - - 1.600 m.
Aquí s’acaba el pròpiament dit camí de l’Artic. Nosaltres continuem per la carena fins que som al cim de l’Artic  1.647 m. –MV – des d’on seguim un tram més fins que la carena gira a l’esquerra, és un bon mirador. Fins aquí anem i tornem pel mateix lloc.
2 h 38 min. – GRAU DEL COLL DE FUMANYA - - 1.600 m.
Seguim el marcat camí del Boixader, que marxa de pla, cap a la dreta, venint de l’Artic. El camí molt clar –MG- passa pel mig de les mates molt retallades i sempre, en lleugera baixada, i molt net ens porta a trobar un trencant.
2 h 45 min. - - GRAU DE CAL GAT  -- 1570 m.
Deixem a la dreta el camí que baixa el grau i a l’esquerra un que baixa a santa Magdalena i continuem de dret. –MG – Ara el camí baixa més decididament molt ben delimitat pels boixos i ens porta al trencant sobre el Grau de la Mola.
3 h 16 min. - - GRAU DE LA MOLA --  1.338 m.
Girem cap a la dreta i baixem el còmode grau per arribar a la carretera.
3 h 20 min. - - CARRETERA – 1.300 m.
--------------------------------------------------------
MG – marques grogues
PR – marques grogues i blanques

MV – Marques vermelles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada