QUE PRETENEM?


dilluns, 28 de setembre del 2015

PUNTA LEQUEUTRE – PUNTA PASSET – COMALOFORMO ( Pels estanys de Gemena ) ( 174 )


RESUM :
Hi ha una cresta als Pirineus que des de fa molt de temps, en Ramon, la té en el seu punt de mira, i si més no, perquè calli, avui l’anirem a fer; És entre la Punta Lequeutre i la Punta Passet. És una cresta curta, però molt intensa, sense problemes massa grans, però amb les seves dificultats. I per últim pujarem el pic del Comaloformo, sostre comarcal de l’Alta Ribagorça. Tot i que com a cim és un gran cim, avui el pugem simplement perquè és aquí, ja que tot i essent el punt alt, no és el nostre objectiu.
Ruta:  Caldes de Boi – Estanys de Gemena – Serra Plana – Punta Lequeutre – Punta Passet – Comaloformo – Estanys de Gemena – Caldes de Boi.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 21 de Setembre de 2015
*COMARCA: Alta Ribagorça
*DISTÀNCIA: 14.89 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.680 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 7 h 15 min.
*TEMPS PARADES: 35 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 7 h 50 min.
*DIFICULTAT: Alta o molt alta
*VELOCITAT MITJANA: 2 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Vall de Boi  E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Petit pla a l’esquerra de la carretera, al costat de la caseta de informació, a l’altra banda del pont, uns metres més amunt del balneari de Caldes de Boi.
*OBSERVACIONS: El recorregut és molt dur, amb una pujada constant i amb trams molt drets, trams amb molts de rocs. Pujant és dur però, és que la baixada per la tartera també és força dura. En conjunt un recorregut molt exigent.

Cal tenir molt clar que la canal que hem baixat, al final no es baixa, cal anar a la dreta i travessar per la bretxa que fa l’última agulla i anar a la canal del costat, molt ampla i amb un únic problema, els blocs de pedra de la tartera.

Al tram de la carena Serra Plana, l’herba és tan alta i tan tova que sembla que caminis amb neu.

La cresta ha valgut la pena. Ha estat molt interessant i si alguna cosa cal dir d’ella, és que és curta, i que ens ho hem passat molt bé.

Els estanys de Gemena són preciosos, realment pujar a veure’ls ja en si és una gran excursió.

Quant els tres cims que hem pujat; impressionants amb unes vistes precioses.


FOTOS:
a l'en vista de l'estany de Gémena de Baix, cal marxar a la dreta i remuntar un fort pendent per assolir la Serra Plana, serra que ens porta dalt el cim de la Punta Lequeutre

en Jaume dalt la Punta Lequeutre, amb la Punta Passet i el Comaloforno al darrere

la cresta de la Punta Lequeutre a la Punta Passet és trencada però marxa força de pla, de sobte però, ens trobem amb el pas clau

una paret vertical amb forma de diedre d'uns 10 o 12 metres amb poques preses, al pas avui hi havia un petit cordino, suficient per superar la paret, però com que havíem pujat tot el material hem decidit rapelar

després del ràpel hi ha un pas molt exposat, però fàcil, i al cap d'uns metres i de nou a l'estreta cresta cal superar una roca per la dreta, és un pas delicat, en la foto tot just després de superar el pas
l'abrupte cresta mirant cap el la Punta Lequeutre

darrera grimpada per assolir la Punta Passet

el Comaloforno des de la Punta Passet, ara cal baixar a la bretxa entre els dos

la Punta Passet des de la Bretxa, nosaltres hem baixat per l'esquerra de la foto, per tot un seguit de lloses

placa dalt el cim del Comaloforno, antigament hi havia una petita creu,  a dia d'avui ni rastre...
impactant vista dels Bessiberris, en primer terme el Sud, el Doble Ressalt i el  Bessiberri del Mig anomenades també Pics  Jolis i Simó i el Bessiberri Nord tancant la cresta

el plan d'avui era fer la Punta Lequeutre i la Punta Passet, un cop a la bretxa però, el Comaloforno és a sobre mateix... en Jaume dalt l'esmentat cim amb la Punta Passet al darrere

la baixada si no ho coneixes és una loteria..., hi ha unes quantes canals i no totes tenen la part final "transitable" fins la descomunal tartera final (si no es volen tenir problemes el millor és anar a buscar la collada d'Abellers)

ja al camí de baixada tenim la vista dels Estanys Gelats i el Pic d'Abellers

imatge dels Estanys de Gémena, el de Dalt i el de Baix

Estany de Gémena de Baix


TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC



RESSENYA :
0 h. --  CALDES DE BOI  --  1.498 m.
Travessem el prat on tenim el cotxe i seguim un camí, amb estaques grogues, que baixa paral·lel al riu. El camí de seguida es bifurca.
5 min. - - TRENCANT  CALDES DE BOI – ESTANYS DE GEMENA --  1.492 m.
Seguim el camí que s’enfila per la dreta. Camí que puja de valent pel mig del bosc de la vall de Llubriqueto. És un camí molt fàcil de seguir, – MG - que passa per un bosc molt bonic i, sense pèrdua, ens porta molt amunt a trobar el riu.
42 min.  --  PONT SOBRE EL RIU LLUBRIQUETO –  1.870 m.
Travessem el pont, de seguida travessem un altre tram d’aigua a gual i un segon pont, tot en un espai molt reduït. El camí – MG - continua pujant, fins dalt un pla on baixa un xic i torna a travessar el riu. Aquí a la dreta hi ha una cabana.
1 h.  --  PLANELL DE LLUBRIQUETO - -  1.990 m.
A l’altra banda del pont, deixem la cabana a la dreta i marxem pel prat d’herba, que sembla uns aiguamolls, al final del qual hi ha un indicador, a sota de l’indicador, a l’esquerra, hi ha la font de Llubriqueto.
Des del prat, al fons a la dreta, molt amunt, es veu un salt d’aigua; hem de tenir clar que és per on desaigüen els llacs, o sia que hem d’anar allà sobre.
El camí des de la punta del prat es comença a enfilar, - MG - primer cap a la dreta, després traçant una gran diagonal en direcció al salt, ara però ja no és un camí tan bo, és molt dret i amb molts rocs. Camí que ens porta dalt el pla, on a sota hi ha l’estany de Baix de Gemena. Aquí deixem les MG i el camí.
1 h 34 min. - - ESTANY DE BAIX DE GEMENA - - 2.267 m.
Sense baixar a l’estany, marxem cap a la dreta carena amunt, i de seguida fem una diagonal per anar a buscar la coma d’herba que hi ha a l’esquerra. Un cop a la coma, sense camí, ens enfilem de dret amunt amb la carena que baixa a la dreta, un cop superada la coma, que és molt dreta, arribem dalt la carena que seguim cap a l’esquerra. Per fi, un tram un xic pla, però amb una herba que és molt alta i no es camina massa bé. La carena ens porta a un petit coll, perpendicular a l’estany de Dalt de Gemena, però molts metres per sobre, al peu de l’aresta de la Punta Leuqueutre.
2 h 12 min.  – SERRA PLANA  --  2.503 m.
La cresta és un xic incòmode, va fent petits trams amb rocs i altres sense, però pujant de valent, pugem pràcticament sempre per la carena fins al cim de la Punta Lequeutre.
3 h 11 min. - - PUNTA LEQUEUTRE - - 2.966 m.
Han  estat més de tres hores de pujada contant, uns 1.500 metres de desnivell, i això es nota, sort que fa un dia radiant i amb aquesta vista es curen tots els mals.
Ara la cosa canvia, davant nostre, molt a prop i en línia, sobresurten la Punta Passet i el Comaloformo impressionants, però la cresta que ens separa no té res a veure amb el que hem fet fins ara. De fet som aquí per aquesta cresta.
Som en una cresta de grans blocs de pedra, força estreta i molt aèria, de seguida s’arriba a un gran díedre que hem de baixar, hi ha una instal·lació per repelar i un cordino. Tal com està avui, es baixaria amb el que hi ha, però portem una corda i la muntem, per baixar amb més seguretat els 10 o 11 metres que deu fer el díedre. Després fa un petit pas, molt aeri, per la dreta i torna a la cresta, on amb una grimpada i buscant els millors rocs ens enfilem al cim de la Punta Passet.
3 h 43 min. - -  PUNTA PASSET - -   2998 m.
La Punta Passet, és un cim que fins fa poc estava catalogat com a tres mil, ara resulta que li falten dos metres, però els col·leccionistes de tres mils la segueixen fent. És una agulla realment bonica, interessant i incòmode.
Continuem per la cresta fins a l’última agulla abans del coll, aquí baixem cap a la dreta. Fa un jocs de lloses inclinades per on trobem un bon pas per baixar.  Un cop baixada la paret, fem uns metres a l’esquerra i arribem al coll.
3 h 58 min.  - - BRETXA PASSET – COMALOFORMO
Aquí, en un principi havia de començar la baixada, però el Comaloformo és aquí a tocar. Marxem uns metres a l’esquerra de la cresta i anem pujant, resseguint-la per sota i sense cap problema, ens enfilem al sostre comarcal de l’Alta Ribagorça.
4 h 13 min. - - COMALOFORMO  - -  3.029 m.
El cim és un mirador fantàstic i realment ha valgut la pena haver-lo pujat.
La baixada més lògica des d’aquí seria  continuar fins el Besiberri Sud i baixar pel coll d’Abellers.
Nosaltres desfem els últims rocs i encarem la canal que tenim a sota, que puja dels estanys Gelats. És una canal, molt dreta, molt descomposta, molt ampla i de molt mal baixar. Baixem fins pràcticament el final, quan a la dreta fa una agulla molt gran, separada de la cresta i la canal s’encaixona molt. Aquí travessem cap a la dreta, pel trau que fa l’agulla i anem a buscar la canal ampla de l’altra banda, per la qual baixem fins a trobar el camí que baixa del coll d’Abellers, més o menys a la perpendicular dels Estanys Gelats, però força amunt.
5 h. --  ESTANYS GELATS - -  2.655 m.
Aquí tenim un camí, cosa que feia molta estona que no teníem. Seguim el camí –MG – avall, tot i que ha millorat, no és per tirar coets. És un camí amb molts rocs  que cal passar per sobre o vorejant-los i que ens porta a l’estany de Dalt de Gemena i ja un xic més suau a l’estany de baix.
5 h 55 min. - - ESTANY GEMENA DE BAIX - -  2.235 m.
Els estanys de Gemena formen un conjunt preciós, amb unes aigües impecables i en un lloc superb. Aquí podries passar-hi hores i hores.
Des d’on surt l’aigua de l’estany ens enfilem uns metres a l’esquerra, de seguida trobem el punt on hem deixat el camí, a la pujada. Seguim el camí avall –MG – i per entre rocs anem baixant en diagonal, i finalment de dret anem cap a trobar el prat que vèiem des de sobre els estanys. Aquí anirem a fer un trago a la font que hi ha sota el cartell.
6 h 23 min. - - FONT DE LLUBRIQUETO – 1.990 m.
Travessem el prat, deixem la barraca a l’esquerra, passem el pont i comencem a baixar – MG - pel mig del bosc cap a trobar els dos ponts per tornar a travessar el riu.
6 h 42 min. – DOBLE  PONT SOBRE EL RIU LLUBRIQUETO – 1.870 m.
Ara si que el camí és una delícia, baixa força- MG -  però pel mig d’un bosc meravellós, quan trobem el trencant de Caldes de Boi anem cap a l’esquerra i de seguida arribem al prat on tenim el cotxe.
7 h 15 min. --  CALDES DE BOI - -  1.498 m.
-------------------------------------------------------------
MG – marques grogues

dijous, 24 de setembre del 2015

CAMÍ AERI DE L’ARTIC (Vallcebre ) – ( Des del Grau de la Mola ) (173 )

  
RESUM :
Avui farem una volta per Vallcebre. Pujarem un del seus graus, veurem el bonic mirador del telefèric i seguirem un camí que travessa per sobre els cingles de Conangle; el camí aeri de l’Artic, un camí que passa des dels cingles de l’Empalomar fins a tocar del cim de l’Artic, i com el seu nom indica és força aeri, que no complicat.
Recorregut: Grau de la Mola – Santa Magdalena – Creu del Culell -  Torrent del Forat Negre – L’Esdavella – Mirador del Teleferic – La Canalassa - Camí Aeri de l’Artic – Grau de Cal Gat – Grau de la Mola.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 19 de Setembre de 2015
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 10.72 km.
*DESNIVELL ACUMULAT: 660 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 3 h 20 min.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 3 h 50 min.
*DIFICULTAT:  Baixa, sempre i quan no es tingui vertigen, tot i així no està absenta de perill.
*VELOCITAT MITJANA: 3.2 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Serra d’Ensija – Rasos de Peguera E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA:  Carretera de Sant Corneli a Peguera, en un revolt a l’esquerra passat el Km 7.
*OBSERVACIONS: El recorregut és sempre força evident i en la seva majoria hi ha marques, siguin grogues, vermelles o blanques i grogues del PR. Els camins sempre molt nets, cuidats i fàcils de seguir.

El camí aeri de l’Artic és molt bonic, passant per punts realment interessant, amb agulles i parets molt curioses. Tot i que és força aeri, si es fa amb l’atenció necessària, no és pas complicat.

L’ermita de santa Magdalena, que s’aguanta, la seva gran qualitat és que està al mig del bosc.

Tant el torrent del Forat Negre, el Mirador del Funicular, com la pujada per la Canalassa són llocs especialment encantadors.

Avui pel bosc on passàvem hem trobat uns quants bolets, i molts boletaires.

FOTOS:


un cop superat el Grau de la Mola anem en direcció a Vallcebre tot passant per Santa Magdalena
el trau que ha  format el Torrent del Forat Negre
avui el bosc està ple de boletaires, nosaltres tot i que anem per feina... tampoc fem un lleIg a unes llenegues   (Hygrophorus Latitabundus)
sota el cim de l'Esdavella hi ha un parell de túnels, antigament hi passava un telefèric de càrrega, avui  és l'accés al mirador
la Serra del Conangle, tot just comencem...
el Camí Aeri de l'Artic ressegueix la Serra del Conangle amb trams equipats
de tant en tant trobem grapes que faciliten la progressió, però que també serveixen per saber on és el camí
ja portem un bon tros, i  tot i que és fàcil no val a badar, hi ha trams força estrets i aeris...
segurament un dels punts més interessants de la ruta, cal baixar entre les dues parets amb l'ajut de grapes
vista d'Ensija des de dalt de l'Artic, amb el Serrat Voltor en primer terme


TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h. -- CARRETERA DE PEGUERA --  1.300 m.
Passat el revolt, agafem el corriol molt clar que s’enfila a la dreta. – MG - És un camí molt bo que s’enfila molt suaument i ens permet pujar el grau.
4 min. - -  GRAU DE LA MOLA --  1.338 m.
Dalt el grau fa un trencant amb tres camins; un a l’esquerra, per on tornarem, un a la dreta, que volta la cinglera i un que travessa de dret i que és el que seguirem. És un camí que sempre en lleugera baixada, pel mig del bosc, –PR – va a trobar l’ermita de Santa Magdalena.
16 min. - - SANTA MAGDALENA – 1.295 m.
Santa Magdalena és una ermita del S-XVII. Continuem baixant deixant l’ermita a l’esquerra.- PR - Travessem una pista i més endavant un torrent,  i arribem a una pista molt bona on hi ha un trencant de camins i una roca molt gran, amb una creu a sobre.
30 min. - - CREU DEL CULELL - -  1.212 m.
Continuem per la pista del davant. – PR – Seguim la pista fins a un safareig on hi ha una casa a sobre i una a sota.
35 min. --  CAL PONÇ -  CAL VILA - -  1.190 m.
Deixem la pista i el PR, per seguir la pista de l’esquerra. Deixem també la casa de Cal Ponç a l’esquerra i continuem per una pista, no tan bona, que ens porta a una altra de millor, que seguim a la dreta i avall, fins passada la casa de Cal Dents.
45 min. - - CAL DENTS –  1.376 m.
Passada la casa, deixem la pista principal i seguim una pista a l’esquerra que s’enfila més o menys seguint la mateixa direcció, de seguida trobem unes MG. La pista sempre de dret, en direcció a la senyera que oneja sobre el cim de l’Esdavella, ens porta a travessar per un pont el torrent del Forat Negre i arriba a les cases de cal Perro i cal Vila.
Passat el pont i just a la primera casa, a l’esquerra, hi ha un trencant amb un cartell. Deixem la pista i seguim el camí de l’esquerra. Camí de l’antic telefèric MG - El camí travessa un torrent petit i comença a pujar pel costat del torrent del Forat Negre, després s’aparta i fa un fort “repetjó” per continuar per un camí que, de pujada i fent moltes esses, ens porta dalt el cim de l’Esdavella, on hi ha una bandera.
1 h 10 min. - - L’ESDAVELLA - - 1.376 m.
El camí travessa la carena, deixant la bandera a l’esquerra i baixa a trobar un camí ample, amb baranes de fusta. Seguim el camí a l’esquerra, travessem dos túnels de l’antic telefèric i arribem a un bonic mirador sobre Vallcebre.
1 h 14 min. - - MIRADOR DEL TELEFÈRIC – 1.343 m.
Desfem el camí del mirador i, abans d’arribar a la carretera, baixem a trobar el riu que seguirem amunt fins que a la dreta hi ha l’aparcament.
1 h 21 min.  – PLA DE LA BARRACA - - 1.337 m.
Travessem el riu i seguim un camí molt fresat que s’enfila per l’esquerra. – MG - Camí dels Camps de Tabac – El camí, de seguida gira a l’esquerra, passa per la font de la Canalassa, després gira a la dreta per pujar pel mig de dues gran parets, fa un tram de pla, amb dos esplèndids miradors i baixa uns metres, per anar a trobar el camí de les ferrades. – Hi ha indicador – Seguim el camí cap a la dreta i en menys d’un minut arribem dalt un coll.
1 h 36 min. - - COLL DE LA CANALASSA - - 1.440 m.
Aquí, des del pla de la Barraca hi podíem pujar de dret, però la canal entre les dues roques i els miradors de sobre  fan molt aconsellable fer la volta que hem fet.
Marxem cap a l’esquerra – MG – pugem cap a un petit collet, voregem per la dreta unes roques i travessem la carena, baixem uns metres i arribem davant unes escales de roca, on hi ha una cadena.
1 h 43 min. - - CAMÍ DE L’ARTIC
Ens enfilem per les cadenes, a sobre trobem un cartell que es diu que aquí comença el camí de l’Artic. Seguim la carena o cresta cap a l’esquerra. És una cresta fàcil, amb algun que altre agafador de ferro, que més que ajudar-te, et marca per on s’ha de passar. També hi ha un petit tram amb una barana de ferro, hi ha trams que s’ha de passar per sobre dels rocs i petits tram amb un camí pel bosc. El camí és molt clar i sense massa complicacions arribem a un punt on travessem un camí.
EL GRAUET,  a l’altra banda, cal enfilar-se per unes grapes de ferro i un tros més enllà hi ha un pas on s’ha de baixar també amb grapes per entre dues roques, després es flanqueja una gran roca per la dreta i finalment s’arriba a un coll on hi passa un camí.
2 h 28 min. --  GRAU DEL COLL DE FUMANYA - - 1.600 m.
Aquí s’acaba el pròpiament dit camí de l’Artic. Nosaltres continuem per la carena fins que som al cim de l’Artic  1.647 m. –MV – des d’on seguim un tram més fins que la carena gira a l’esquerra, és un bon mirador. Fins aquí anem i tornem pel mateix lloc.
2 h 38 min. – GRAU DEL COLL DE FUMANYA - - 1.600 m.
Seguim el marcat camí del Boixader, que marxa de pla, cap a la dreta, venint de l’Artic. El camí molt clar –MG- passa pel mig de les mates molt retallades i sempre, en lleugera baixada, i molt net ens porta a trobar un trencant.
2 h 45 min. - - GRAU DE CAL GAT  -- 1570 m.
Deixem a la dreta el camí que baixa el grau i a l’esquerra un que baixa a santa Magdalena i continuem de dret. –MG – Ara el camí baixa més decididament molt ben delimitat pels boixos i ens porta al trencant sobre el Grau de la Mola.
3 h 16 min. - - GRAU DE LA MOLA --  1.338 m.
Girem cap a la dreta i baixem el còmode grau per arribar a la carretera.
3 h 20 min. - - CARRETERA – 1.300 m.
--------------------------------------------------------
MG – marques grogues
PR – marques grogues i blanques

MV – Marques vermelles

dijous, 17 de setembre del 2015

BAIXOLLADA – ROC BLANC – CAMISÈTA ( Donassà ) (172)

  
RESUM :
Anem a l’Arieja, concretament a la comarca del Donassà, anirem a veure un parell de valls precioses; comencem per la de Laurentí amb el seu llac. Llac encaixat en un indret exclusiu, el sol fet de pujar a veure el llac ja és motiu suficient per anar a aquest racó. Pujarem tres cim i un quart que simplement és de passada, però tots tres amb unes vistes increïbles, i amb l’últim pic, el de la Camisèta hi tenim una grimpada interessant.  Finalment baixarem per la vall de Barbollera, amb uns avets increïbles.
La ruta:  Refugi de Laurentí – Estany de Laurentí – Pic de Baixollada – Roc Blanc – Pic de la Camisèta – Vall de Barbolhèra – Refugi de Laurentí.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 12 de Setembre de 2015
*COMARCA: Donassà Arieja
*DISTÀNCIA: 18.61 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.430 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 6 h.
*TEMPS PARADES: 40 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 6 h 40 min.
*DIFICULTAT: Si es fa tota l’excursió la dificultat es força alta, ja que pujar el pic de la Camisèta no és fàcil.
*VELOCITAT MITJANA: 3.1 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa Cerdagne – Capcir , carte de Randonnées 1:50.000
*PUNT DE SORTIDA: Refugi de Laurentí, per anar-hi, cal agafar una pista asfaltada que surt al poble de le Mas. A la carretera que des de Montlluís va cap a Quérigut i Mijanes
*OBSERVACIONS: Per començar la pista d’accés és asfaltada però l’asfalt està molt malmès, hi ha trams en força mal estat, tot i que és practicable amb qualsevol vehicle.

El recorregut per anar a l’estany de Laurentí, pujar al pics de Baixollada i Roc Blanc, si es torna pel mateix lloc, no hi ha cap problema si es vol fer tota la volta la cosa canvia.

Si es vol baixar pel coll i la vall de Barbollera, tampoc hi ha massa problema fins al final. Ara, si es vol pujar el pic de la Camisèta per on l’hem pujat nosaltres, és força més complicat. La baixada del pic  ja és més normal.

El pic de la Camisèta, si es vol pujar sense massa problemes, cal baixar un petit tram des del coll de Barbollera, i un cop passats els rocs, flanquejar fins a trobar les MG per on hem baixat, però hi ha una pujada molt forta.

La baixada per la vall de Barbollera, és fàcil, només cal seguir el GR.

Quant a l’últim dels trams; des de la cabana de Bosadús de Bas fins al refugi de Laurentí, nosaltres ens hem embolicat força. S’ha de tenir clar que s’ha d’acabar anant a buscar una pista molt bona que hi ha uns metres més avall, sigui a la cabana o sigui més enllà.

FOTOS:





el Roc Blanc comença a treure el cap abans d'arribar a l'estany de Laurenti

superada la costeruda canal apareix l'impressionant Dent d'Orlu, a l'hora que ens adonem que el sol el veurem poc....

un cop dalt  la carena no sabem del cert quin dels dos cims és el Pic de la Baxoillade, els haurem de fer tots dos...

en el cim més marcat i més alt ara hi ha una creu

vista del Pic de Canras, del  Roc Blanc, i del Pic de la Camisette des de la zona del Pic de la Baxouillade

el Coll de Laurenti

el Pic de Canras, pic de la Baxouillade, el Pic de la Tribuna i els Perics al fons
l'abrupte Pic de la Camisette des del cim del Roc Blanc

l'Estany de Laurenti des del Roc Blanc

imatge del Pic de la Camisette a tocar de la Portella de la Barboullerie

en Jaume crestejant en direcció al cim del Pic de la Camisette, passat aquest tram de roca blanca l'aresta es torna molt estreta amb un parell de passos compromesos

darrer cim del dia, el Pic de la Camisette, que tal com l'hem fet és força incòmode...

ja de baixada, girem la vista enrere, recuperem  el GR que baixa de la Portelle de la barboullerie, gairebé inapreciable d'estreta que és

darrere ullada al Roc Blanc, que gairebé l'hi haurem donat la volta

les sorpreses no s'acaben, de baixada passem per una extensa avetosa, on els pinetells d'avet ja han sortit (lactarius salmonicolor)

el Refugi de Laurentis, hi deixem el cotxe al costat

TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h.  --  REFUGI DE LAURENTÍ --  1.635 m.
Seguim la pista, de pla, que de seguida travessa el riu per un pont. Aquí la deixem i anem cap a l’esquerra per un camí ample que s’enfila pel mig del bosc. El camí – MGV – MG - tot i que és molt clar, de seguida és  un camí amb molts rocs i no massa còmode de pujar. Quan el camí surt del bosc i fa una clariana, a la dreta, hi ha una cabana.
32 min. --  CABANA DE CONC - - 1.857 m.
Travessem el pla i continuem pujant, ara és més obert. – MGV – MG - El camí sempre de pujada ens porta a l’estany de Laurentí.
47 min. - - ESTANY DE LAURENTÍ  --  1.933 m.
L’estany de Laurentí està voltat d’uns plans d’herba i aquests d’un cercle de cims rocosos impressionant. És un estany tranquil i a l’hora salvatge.
Voltem el llac per la dreta, – MGV – MG - a l’altra banda continuem per la valleta de més a la dreta, de seguida entrem a un caos de rocs i després a una forta pujada pel faldà del Roc Blanc. Anem pujant per un corriol que un tros amunt es parteix. És indiferent seguir-ne un o l’altre.
1 h 22 min. - - TRENCANT  -- 2.100 m.
Nosaltres seguim el camí de sota, - MG -  que primer de pla, ens permet passar un contrafort i després s’enfila a la dreta, per pujar cap el coll de Laurentí, però nosaltres no hi volem anar al coll, així que marxem cap a l’esquerra a buscar una bonica coma d’herba, molt clara que es veu a l’esquerra. La coma és molt dreta però es puja força bé i ens porta a dalt la carena, entre el pic de Canràs i el de la Boixallada.
1 h 57 min. - -  ALTIPLÀ
Seguim l’altiplà cap a l’esquerra i de seguida pugem de dret al cim que tenim a tocar.
2 h 4 min. - -  PIC DE LA BOIXALLADA  --  2.546 m.
Al cim hi trobem una creu i tot i que fa un dia molt tapat, tenim una magnífica vista cap els pics Perics, Morters, la vall de Galba, i una bona part de l’Arieja.
Sortim per la carena de la dreta i baixem al coll per enfilar-nos al cim de l’altra banda.
2 h 11 min. - - PIC DE BAIXOLLADA OCCIDENTAL - - 2.526 m.
Cim amb una bona perspectiva sobre la vall d’Orlú. Desfem el camí fins el coll i de pla anem travessant tot l’altiplà per on hem arribat, fins arribar a la punta, on pràcticament de pla, assolim el pic de Canràs.
2 h 30 min. - -  PIC DE CANRÀS - - 2.460 m.
El pic l’hem fet de pla, però ara per baixar hi ha una bona cresta. Seguim la cresta de més a l’esquerra, cresta que va directa al coll. És una cresta entretinguda però sense complicacions tot i que sempre vas amb les mans a terra.
2 h 40 min.  - -  COLL DE LAURENTÍ - - 2.406 m.
Travessem el coll i ens enfilem per l’altra banda. De seguida el camí es divideix, anem cap a la dreta.-MG-  Primer pugem un tram de dret i després ens decantem molt cap a la dreta per anar a trobar un bonic balcó, sobre l’estany de Laurentí. Girem cap a l’esquerra i grimpant per un munt de rocs, ens enfilem al cim del Roc Blanc.
2 h 56 min. - - ROC BLANC - - 2.542 m.
El cim és un pilot de rocs amuntegats, i tot i que té una vista molt bona, el mirador per veure el llac de Laurentí, és el balcó que fa uns metres a sota.
Pel mateix camí, tornem sobre el coll de Laurentí, on agafem el camí de la dreta, camí molt difuminat – MG – que passa penjat, de cara a la Dent d’Orlú. El camí que va vorejant el Roc Blanc, quan arriba a un contrafort, baixa cap a l’esquerra, després torna a la dreta i torna a baixar per anar a trobar un coll.
3 h 21 min. - - COLL DE BARBOLLERA - - 2.276 m.
Al coll hi trobem el GR-7A que després seguirem. Ara deixem el camí que baixa el coll i marxem pel mig dels rocs de la carena de l’altra banda. Primer passem per la dreta, després travessem per sobre la carena i continuem per l’esquerra d’aquesta. No és fàcil de passar  ja que els arbres ( els pins negres ) tenen branques molt baixes i fan nosa. Sempre que podem, anem per l’esquerra de la cresta però no massa lluny d’aquesta, fins que sortim del arbres.
Aquí per la dreta hi puja un corriol. Nosaltres continuem carena amunt, fem un petit tram molt tranquil, després enfilem uns rocs blanquinosos i a sobre una petita cresta, continuem crestejant o lleugerament a l’esquerra, on trobem trams amb rocs força aeris i trams on es pot caminar tranquil·lament.
Deixem un petit coll on cap a la dreta hi marxa un corriol amb MG. És per on baixarem. Ara continuem pujant amb un petit tram final al mig de grans blocs de pedra.
3 h 58 min. - - PIC DE LA CAMISÈTA - -  2.426 m.
El pic de la Camisèta és un pic força complicat i segurament només és fàcil per on baixarem. Tot i que el Roc Blanc li tapa la visibilitat, és un excel·lent mirador.
Desfem el camí fins al segon collet, el que hi ha les MG.
4 h 2 min. - -  COLLET AMB MG –  2.380 m.
Aquí marxem cap a l’esquerra, hem de baixar al fons de la vall. El camí, que és molt dret, no es segueix massa bé, però hi ha força MG. Amb molt de compte, es baixa bé fins al fons de la vall, on al costat del riu, ens trobem el GR que baixa del coll de Barbollera.
4 h 27 min. - - VALL DE BARBOLLERA – GR - - 2.093 m.
Seguim el camí i el GR que continuen baixant per la vall, amb trams molt clars i d’altres més perdedors, però sempre més o menys pel costat de riu, passem un tram dintre un bosc amb uns avets impressionants i arribem al punt on el camí i el GR travessen el riu.
5 h. - -  TRAVESSEM RIU - -  1.773 m.
Deixem el riu i continuem seguint el GR que marxa molt cap a la dreta, quan arriba al punt on el bosc fa un gran pla, amb herba, cal estar atent i continua cap a la dreta, finalment gira a l’esquerra i baixa cap a trobar una cabana al mig d’un prat.
5 h 37 min. - -BOSADÚS DE BAS – 1.691 m.
Aquí deixem el GR. Travessem el prat cap a la dreta i allí seguim una pista de desemboscar. Aquesta pista s’acaba i la cosa es complica. Aquí hem de tenir en compte que un cop a la pista, sempre que trobem un petit indici de que marxi cap a l’esquerra i avall cal seguir-lo, mai amunt. Si arribem a un torrent, cal baixar cap a l’esquerra per anar a buscar una pista molt bona, apta per cotxes, que cap a la dreta ens porta a travessar el pont per on hem sortit.
6 h. - - REFUGI DE LAURENTÍ – 1.635 m.
-------------------------------------------------------------
MG – marques grogues
GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
MGV – marques grogues i vermelles


dijous, 10 de setembre del 2015

COLL DE SANT MARÇAL – RIERA D’ARBÚCIES ( Volta per la part baixa del Montseny ) (171 )


RESUM
La volta que farem consisteix en seguir unes rutes que fa temps va senyalitzar l’ajuntament d’Arbúcies. Són quatre rutes. Rutes que anirem saltant d’una a l’altra. És una excursió on seguirem la part baixa del Montseny, passant per uns boscos i uns racons molt bonics, també anirem a veure un arbre fora de sèrie; el Càdec de Buxaus, i per acabar passarem pel lloc on hi ha un monòlit a l’avió estavellat el1970. També veurem dues ermites; la de Santa Maria de Lliors i la de Sant Marçal.
 La ruta:  Coll de Sant Marçal – Rocs Cremats – Santa Maria de Lliors – Regàs – Molí de les Pipes – Buxaus -  Coll Sobirà – Restes de l’avió – Sant Marçal .


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 5 de Setembre de 2015
*COMARCA: Selva
*DISTÀNCIA: 23.3 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.015 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 20 min.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 45 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, degut a que hi ha moltes pistes i camins, tot i que hi ha pals amb marques, hi ha petits trams força bruts.
*VELOCITAT MITJANA4.3 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Montseny E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Coll de Sant Marçal a la carretera de Viladrau a Santa Fe del Montseny.
*OBSERVACIONS: : El recorregut tot i essent molt entortolligat, tampoc és massa complicat, ens trobem amb moltes pistes, moltes dreceres i canvis de pista, però més o menys sempre hi ha un pal de fusta que et marca els trencants, però és que si no el veus, la pista que segueixes sempre et porta al lloc més amunt o més avall,donant més volta, però al lloc.

Cal tenir present que el camí de sortida, als cinquanta metres ja recularies, acabes de començar i ja no es veu clar, es fica dintre unes mates molt altes i espesses de ginesta, per sort és molt poc tros.

L’ermita de Santa Maria de Lliors no té massa interès si la treus del lloc on està. Quan a la de Sant Marçal aquesta si que val la pena fer-hi una visita.

Al monòlit a les víctimes de l’avió, hi hem anat més per curiositat que per res més, ja que per anar-hi, el camí que hem fet nosaltres hi ha un tram força brut.

Si no es vol anar a veure el monòlit, un cop a coll Sobirà cal seguir el R5 cap a la dreta i per la pista s’arriba al coll Sesferreres. Un cop al coll, un camí et porta a la pista per la que hem arribat a Sant Marçal. Molt més fàcil.

Tant a la baixada fins al Crous, com a la pujada fins a Coll Sobirà, es passa per racons molt bonics i típics del Montseny, però l’estrella d’avui és sens dubte el Càdec de Buxaus; és un gran arbre de la família dels ginebrons, o sigui un arbust, però quina estampa.


FOTOS:




els Rocs Cremats, just en el punt on la pista tomba i destaca aquesta alzina

al costat de la casa del Crous hi ha Santa maria de Lliors, originàriament romànica

l'aigua és una constant del recorregut, ja sigui pels rierols que anem trobant o per les canalitzacions de la part baixa de l'excursió

el Regàs, important casa des d'antic, fins i tot relacionada amb el General Moragues, que es va casar amb la filla de la casa

l'antic pont del Molí de les Pipes

el Vidal, una altre important casa de la contrada que ara és un càmping

el Buxaus, casa de colònies i restaurant, al costat de la casa hi ha un càdec monumental, es creu que te més de 800 anys, la Generalitat el té catalogat, tenint en conte que és un arbust les dimensions són brutals...

trist monòlit al faldar de les Agudes, l'any 1970 un avió amb 112 súbdits britànics es va estavellar en aquest lloc

TRACK I MAPA:TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h.  --  COLL DE SANT MARÇAL  --  1.106 m.
Sortim seguint el cartell R-6 que trobem entre la carretera i la Taula dels Tres Bisbes. El camí, de seguida sembla que es perdi, ja que cal passar pel mig d’unes mates molt denses de ginesta. Un cop passada la ginesta la cosa millora un xic. El camí va baixant pel mig del bosc seguint el clot, travessa 5 o 6 vegades una pista, on sempre trobem un pal o unes fites i arribem a un punt on fa una raconada i un clot molt marcat.
13 min. --  CLOT
Seguim la pista uns metres a l’esquerra i de seguida trobem una altra drecera, anem fent pista i dreceres, fins que la pista ens porta cap a l’esquerra i travessa la riera.
19 min.  --  RIERA DEL RIGRÀS --   890 m.
Seguim la pista fins a un cap de carena, aquí a l’esquerra hi baixa un camí de l’Arimells. Deixem la pista i seguim un camí carener que baixa per una carena granítica; la Peça de la Pubilla i arribem a una altra pista, que seguim cap a l’esquerra, travessem una altra riera i arribem a un mirador amb una gran alzina al costat d’uns rocs.
46 min. --  ROCS CREMATS --  732 m.
Aquí hi ha un pal que marca dos camins, el que baixa cap a la dreta és molt brut. Nosaltres continuem per la pista fins que aquesta arriba a un cap de carena, aleshores la deixem i seguim una pista a la dreta – Pal indicador – aquesta de seguida gira a l’esquerra i es torna força dolenta. Continuem seguint la pista, travessem tres cops el mateix rec i pugem cap a la casa del Crous on hi ha l’església de Santa Maria de Lliors.
1 h 18 min. --  SANTA MARIA DE LLIORS – EL CROUS –  644 m.
L’església tot i que és de origen romànic es restaurada al S-XVII i ha perdut tots els seus vestigis. Ara seguim una pista molt bona que cap a l’esquerra puja a coll de Bordoriol. Nosaltres la seguim cap a la dreta, de baixada i molt suaument, ens porta, passant per una petita represa i un pla amb uns arbres molt alts i bonics, cap al casal del Regàs.
1 h 50 min.  --  EL REGÀS  --  515 m.
Continuem avall, deixem a la dreta la planta embotelladora i quan la pista es torna asfaltada, la deixem per anar també per pista cap a la dreta, on per un pont travessem la riera d’Arbúcies. La pista passa per sobre el Grog Negre i per sota la cresta de les Gatoneres i va a trobar-ne una alta molt bona que de seguida arriba a una casa on hi ha un altre indicador “ R-5”.
2 h 10 min. --  MAS OLLER –  425 m.
Aquí a la dreta hi marxa el recorregut Nº 5 que trobarem més tard passat el mas Buxaus.
Continuem de dret avall,  ara amb marques del PR-C 202,  travessem la riera i per l´altra banda de seguida agafem un corriol, sempre pel costat de la riera, seguim pista o camí fins a trobar una pista cimentada que cap a la dreta ens porta a travessar la riera i a passar per sota del Casal.
2 h 33 min.  --  CASAL DE LA PAU DEL PRADELL
Seguim la pista ampla i quan aquesta gira a la dreta i encara l’edifici, marxem cap a l’esquerra. – pal indicatiu – El camí es torna pista i arriba a una de molt bona que és la que acabarem seguint amunt. Ara anem cap a l’esquerra i avall fins que aquesta travessa la riera, aquí a la dreta hi ha el Molí de les Pipes, amb un pont molt bonic.
2 h 43 min. --  MOLÍ DE LES PIPES  ---  345 m.
Aquí comença la tornada, desfem el tram de pista i continuem amunt. La pista fa moltes llaçades, però hi ha moltes dreceres, totes indicades. La pista va a trobar el mas Vidal on hi ha un càmping.
2 h 55 min. --  MAS VIDAL – 509 m.
Continuem pista amunt. Ara seguim el “R-4”, i anem fent diferents dreceres, l’última de les quals s’aparta de la pista i ens porta dalt les palomeres, on hi trobem el mas Cortinoia.
3 h 25 min. --  MAS CORTINOIA –  685 m.
Aquí deixem el R-4 que continua pista amunt i marxem per una pista que surt de sota la casa on hi ha una porta. La pista, de pla, va a trobar-ne una de millor que cap a l’esquerra ens porta a la casa de turisme rural de Buxaus.
3 h 48 min.  --  MAS BUXAUS --  771 m.
Aquí cal fer una parada obligatòria per anar a veure un arbre centenari que hi ha a la part del davant, és un Càdec, tenint en compte que és un arbust, quina meravella.
Continuem amunt, als cinc minuts trobem el R-5 que seguim cap a l’esquerra, també fa  dreceres i torna a la pista. Pista que passa pel Pla Mitjà i per coll Sobirà, on deixem el R-5 que marxa cap a la dreta. Continuem per la pista fins que aquesta gira en rodó cap a la dreta.
4 h 19 min.  --  PLANS DEL GRANERS –  1.015 m.
Aquí hi ha un trencant en 4 pistes, on hi arriba el R-4, nosaltres marxem per la pista de l’esquerra, de les dues, la de sobre. El primer trencant, anem cap a la dreta, al segon també a la dreta i al següent a l’esquerra, ara per una pista plena de mates, és un tram no massa llarg però tot i que és ginesta està molt brut, fins que arribem a una pista que seguim a la dreta. Aquesta pista, molt més bona, de pujada ens porta al punt on a la dreta hi ha el monòlit a les 112 víctimes de l’avió sinistrat en aquest lloc, el 1970.
4 h 42 min.  --  MONUMENT  AVIÓ --  1.151 m.
Continuem pista amunt, poc abans d’arribar a la carretera fa un trencant. Continuem rectes i anem a trobar la carretera, prop  del Km 26.
Seguim la carretera cap a la dreta, uns 700 metres, fins passat l’aparcament per anar als Castellets, sobre el coll Sesferreres.
Seguim la primera pista a l’esquerra i arribem a un petit edifici, aquí sense camí baixem seguint els pals elèctrics, cap a trobar una pista, que es veu molt clara, a sota.
Un cop a la pista, la seguim a la dreta fins que en trobem una altra que travessem per anar a buscar una altra pista que hi ha aquí mateix, a tocar sota de la que travessem, just on hi ha una creu a sobre el marge contrari.
5 h 4 min.  CREU D’EN PICARIN --  1.130 m.
Seguim la pista cap a la dreta, passem per entre la Fàbrica i el Puig, i arribem a Sant Marçal, on pugem cap a la carretera.
5 h 20 min.  --  COLL DE SANT MARÇAL  --  1.106 m.

-------------------------------------------------------------