QUE PRETENEM?


dijous, 25 de juny del 2015

PIC DE L’ALBA (Arièja ) ( Des de l’Hospitalet près Andorre ) (163 )

 RESUM :
Si hi ha algun lloc on els Pirineus es mostren tal com són, sense cap complexe, tot i que cap muntanya superi els tres mils metres, aquest lloc és Andorra. Avui de fet no hi entrarem, però si que fregarem la seva banda més oriental, que tot i essent molt oblidada és realment bonica. Seguirem dues valls feréstegues, precioses i tranqui-les i pujarem un cim, força oblidat però molt més que recomanable.
La ruta: Hospitalet près Andorre – Vall d’Arques – Estany de Pédourrés – Pic de l’Alba – Estany i vall de Siscar – Hospitalet.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 20 de Juny de 2015
*COMARCA: Arièja
*DISTÀNCIA:17.73 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.450  m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 6 h 15 min.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 6 h 45 min.
*DIFICULTAT:  Fàcil, sempre tenint en compte que és alta muntanya.
*VELOCITAT MITJANA: 2.8 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Andorra de l'editorial Alpina 1:40.000
*PUNT DE SORTIDA: Pont de Sainte Suzanne. Pont situat a l’entrada del poble d’Hospitalet près Andorre. L’aparcament és sota la carretera, al costat del riu, uns metres més avall de la sortida del túnel del Pimorent.
*OBSERVACIONS: El túnel del Pimorent a l’estiu està tancat, això obliga a pujar el Pimorent, després del port és millor que un cop passat el trencant d’Andorra, quan la carretera es bifurca, seguim la carretera que marxa per l’esquerra.

El recorregut és sempre molt evident i una bona part és seguint un GR. Nosaltres ens l’hem complicat un xic a l’Estany de Pédourrés, però si allí es puja per la vall de la Valleta, l’únic problema en dies com avui és travessar el riu.

Les valls, tant d’Arques com la de Siscar, són una vertadera meravella. El cim del pic de l’Alba és impressionant.

Al pic de l’Alba, no tenim clar si el punt alt és el que nosaltres anomenem avantcim o l’agulla, però els dos punts són impressionants. L’agulla no és complicada, tot i que cal anar amb compte..

FOTOS:

un cop a l'Estany de Pédourrés tenim aquesta visió, d'esquerra a dreta el Pic de Nérassol, la Portella del Siscar, el Pic de Regalécio i finalment el Pic de l'Alba

detall del Pic de Regalécio, al costat mateix de la Portella del Siscar, just als seus peus s'inicia la petita vall que ens permet pujar al Pic de l'Alba

l'Estany de Pédourrés ,el  camí passa per la vall de dret a la Portella del Siscar, nosaltres però remuntem l'estany perquè baixava massa aigua, no vàrem voler recular, no obstant l'intent de pujar el Pic de l'Alba des d'aquí no va donar resultat, i finalment després de creuar dues carenes vàrem anar a buscar la ruta normal....

un cop som a la primera carena veiem que per accedir al cim hi ha una cresta, que desconeixem, així doncs baixem per una canaleta de dret a un estany i tan de pla com podem creuem una altre carena, posteriorment marxem a buscar el pas per accedir a la part alta de la carena que ens ha de portar al Pic de l'Alba
si la vista ja era bona d'alt la carena és excel·lent a la foto el Pic d'Escobes

ja a dalt de l'Alba gaudim del mític Pic Rulhe

panoramica del Rulhe i del Pic de la Forcada

a dalt el Pic de l'Alba hi ha una petita bretxa, la creuem i fem l'altre punta, de tornada i a sobre la bretxa ens adonem d'aques gran roc penjant

per anar a buscar la part alta de la vall del Siscar baixem per una canaleta a buscar un collet entre l'Alba i la creta del Noè-Escobes

fort pendent amb herba per arribar a la vall, un cop a baix s'obre una vista diferent i fantàstica, amb els cims del Siscaró a sobre

a l'estany del Siscar hi ha aquesta construcció, que segons els mapes és un refugi..., sembla més les restes d'una presa..

un xic més avall hi ha el Refugi de la Besina, perfectament útil

i ja a la part final de l'excursió i a l'altre cantó del poblet de l'Hospitalet hi ha el Pic d'Auriol

TRACK I MAPA:TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h. --  HOSPITALET PRÈS ANDORRE  --  1.448 m.
Travessem la carretera i seguim un camí amb indicadors que s’enfila de dret a una torre elèctrica que passem pel mig. El camí –GR- va pujant tot anant cap a la dreta i travessa per sota una gran conducció d’aigua. Conducció que més amunt torna a travessar. El camí continua lleugerament cap a l’esquerra, per pujar a trobar una gran jaça, on es bifurquen les valls de Siscar i la d’Arques. Per totes dues i marxa un GR.
35 min. --  VALL DE SISCAR – VALL D’ARQUES  --  1.740 m.
Just passar un pont fet amb unes grans lloses de pedra hi ha un indicador. És el punt on es parteix el camí. De dret amunt continua la vall de Siscar que es per on tornarem.
Nosaltres marxem cap a la dreta, per un camí que comença a flanquejar en lleugera pujada el pic de Nérassol. El camí- GR -  torna a travessa els tubs de l’aigua, passa un altre pont de lloses i arriba a una ampla vall –Vall d’Arques – que seguim amunt, cap a trobar un petit estany.
1 h 5 min. --  JAÇA DE BRONHIC
Al camí hi ha tram molt clar, inclús sembla empedrat i altres trams que sembla que es perdi però es segueix bé.
Passem pel costat de l’estany, que ens queda a sota a l’esquerra. Uns metres més amunt deixem a la dreta un petit refugi, i sempre més o menys seguint el riu d’Arques, que avui baixa molt fort, arribem al bonic estany de Pédourrés.
1 h 44 min.  --  ESTANY DE PÉDOURRÉS –  2.174 m.
Aquí el camí és claríssim, s’ha de travessar el riu i anar a pujar per la vall – La Valleta – de l’esquerra, fins poc abans de la portella de Siscar, clar i fàcil.
Pel riu, avui hi  baixa molta aigua, i per la petita presa no podem passar, així que decidim pujar un tram més seguint el GR fins a sobre un salt d’aigua que hi ha darrere el llac.
2 h. --  SOBRE L’ESTANY DE PÉDOURRÉS –  2.274 m.
Sobre l’estany deixem el GR i marxem sense camí cap a l’esquerra. Aquí encara es podria arreglar, planejant cap  la Valleta. Però fem una d’aquelles jugades que quan surten bé són una joia i quan surten malament, com avui, és  una “borriqueria”. Borriqueria però, que simplement ens obliga a fer uns metres més de desnivell.
Així que comencem a flanquejar tot esbiaixant amunt, pujant una pala d’herba que ens porta a un petit coll a la carena. Un cop a la carena veiem que per pujar al pic de l’Alba, tot i que és la carena, hi ha moltes agulles i no sabem si són factibles, així que baixem per una pala de l’altra banda i anem a trobar un llac interior.
2 h 34 min. --  LLAC  
Aquí sí que podríem anar a buscar la carena del davant, però estem escaldats d’abans així que, tan de pla com podem, anem vorejant per anar a buscar la coma que puja de la Valleta per sota el punxegut pic de Regaléció. Un cop a la coma, la seguim cap a la dreta fins que queda tancada, aleshores ens enfilem per una pala d’herba, molt dreta, que ens portarà dalt la carena que uneix el pic de l’Alba i la portella de Siscar.
3 h 4 min.  – CARENA PORTELLA DE SISCAR -  PIC D’ L’ALBA
Seguim la carena cap a la dreta, primer ens cal superar uns rocs i després, ja per un llom molt ample i marxant lleugerament cap a la dreta, arribem a l’avantcim on hi ha una fita  força gran.
3 h 27 min.  --  AVANTCIM DE L’ALBA  
Ara només ens queda fer un petit tram de cresta i anar a buscar la punta o agulla que hi ha uns metres més enllà.
3 h 32 min.  --  PIC DE L’ALBA  ---  2.764 m.
Dels dos cims, a simple vista, no es veu massa clar quin és el més alt. Els dos cauen sobre el llac d’Alba i davant tenen el pic de Rulhe, que és impressionant. Des d’aquí però, el que més imposa és el pic d’Escobes, i sobretot la vista impressionant dels cims d’Andorra i de l’Arièja.
Tornem a l’avantcim i continuem ara per la dreta. Pocs metres abans que la carena caigui en picat, agafem una canal, a la dreta i sempre per dintre la canal, que és molt dreta, baixem cap a buscar el coll que hi ha just a sobre l’estany d’Alba.
3 h 53 min.  --  COLL ALBA – NOÈ  --  2.602 m.
Del coll saltem cap a l’esquerra per una pala molt dreta i que ens porta de dret a trobar el petit estany de Regaléció.
4 h 18 min.  --  ESTANY DE REGALÉCIO  -- 
Continuem seguint la vall i de seguida deixem a l’esquerra el camí que puja cap a la portella de Siscar. Anem cap a la dreta – MG - i baixem a trobar el llac de Siscar.
4 h 35 min.  – ESTANY DE CISCAR --  2.190 m.
Seguim baixant per la vall que arriba a un tram molt planer i ampla d’aiguamolls, on a l’esquerra, al costat del camí, hi ha el refugi de Vésina.
4 h 51 min.  --  REFUGI DE VÉSINA  --  2.100 m.
Continuem baixant- MG -  i arribem a un altre petit llac amb una gran presa.
5 h 17 min.  --  PRESA SOBRE EL SALT DEL TORO   
Sota la presa, el riu queda molt escanyat i la vall s’estreny força tot girant cap a l’esquerra. El camí amb MG es segueix molt bé, amb una vista al fons del pic Auriol única. Quan la vall es torna a obrir, trobem un trencant.
5 h 25 min.  --  GR --  1.960 m.
A la dreta hi marxa el GR cap al coll dels Clots, per on entra a Andorra.
Nosaltres continuem baixant per la vall, ara seguint el GR. El camí ens baixa cap a l’encreuament on s’ajunten les vall d’Arques i la de Siscar.
5 h 48 min. --  VALL DE SISCAR – VALL D’ARQUES  --  1.740 m.
Travessem el riu per pont de lloses i baixem cap a travessar els tubs. Passem per sota la torre elèctrica, i arribem a la carretera, on a sota hi tenim el cotxe.
6 h 15 min. --  HOSPITALET PRÈS ANDORRE  --   1.448 m.
-------------------------------------------------------------
MG – marques grogues

GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada