QUE PRETENEM?


dilluns, 22 de desembre del 2014

TURÓ DE LES ONZE HORES – SANT MIQUEL DEL FAI ( Des de Riells del Fai ) ( 140 )


RESUM :
  Sant Miquel del Fai és un lloc que tothom més o menys ha vist o n'ha sentit parlar, anar-hi des de Riells del Fai és més que aconsellable, hi ha un camí molt bonic, fàcil de seguir i no massa llarg que hi puja. Nosaltres en seguirem un petit tram de baixada. Però a més de sant Miquel els voltats són fantàstic i ja que hi, som en farem un bon tastet.
  Recorregut: Riells del Fai – Vallderrós – Grau de l'Ullar – l'Ullar - Sant Miquel del Fai – Cingle Vermell – Barbot Negre – Turó de les Onze Hores – Grau Traver – Serra de Can Tabola – Riells del Fai.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 20 de Desembre de 2014
*COMARCA: Vallès Oriental
*DISTÀNCIA: 17 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 970 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 50 min.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 15 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, sempre seguim camins però alguns són força esborradissos i justets, i a la pujada al turó de les Onze Hores hi ha trams molt drets on costa aguantar-se.
*VELOCITAT MITJANA: 3.5 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Cingles de Bertí E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Carrer dels Pins al Pla de Can Vileu a Riells del Fai. Per anar-hi cal agafar el carrer “Camí de Quintanes” de darrera l'església, carrer que després de donar moltes voltes arriba a la part alta del poble, on el penúltim carrer de l'esquerra és el carrer dels Pins. Aparquem al final del carrer on fa una petita placeta.
*OBSERVACIONS: El Vallès et dóna moltes sorpreses, algunes de conegudes i d'altres que ens sorprenen; Sant Miquel del Fai tot i essent molt conegut sempre et sorprèn. El Turó de les Onze Hores és impressionant, i la nota extra d'avui és el Barbot Negre, una tosca negra fora de sèrie.
  Els camins són per disfrutar-ho, alguns molt clars, d'altres costa passar, uns de molt drets, altres empedrats, pel mig del bosc, en descampats, per sota o per sobre de cingleres, punts on cal fer servir les mans i d'altres on es pot anar amb les mans a les butxaques, encara que a muntanya no es massa recomanable, en fi hem trobat camins per tots els gustos.

FOTOS:


un cop superat el primer sot enllacem amb el GR-5, a sobre mateix del camí hi ha la casa de l'Ullar

Sant Miquel del Fai i el Salt del Tenes

detall del Salt del Tenes, han passat tres setmanes de les fortes pluges, però el Tenes encara porta un bon caudal

deixem el trencant que mena a Riells del Fai, i per l'esquerra prenem una traça que passa pel Cingle Vermell

el Paller del Boll i el Turó de les Onze Hores al darrere

detall del Barbot negre

des de baix a la pista ja es veu, un cop ets a sota però, el Barbot Negre et sorprèn per la forma, el color i les dimensions

per accedir al Turó de les Onze Hores, cal superar trams amb fort pendent (el Grau de les Escaletes), a dalt però la vista compensa sobradament, a la foto la casa d'Ullar

detall del cim

el Turó de les Onze Hores des de sota, tot transitant per la Serra de can Tabola

si ho mirem en conjunt és fantàstic, tenim a tocar el Turó de l'Ullar el Turó de la Serra i el Turó de les Onze Hores



 TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
  .-  0 h.   --  PLA DE CAN VILEU   --  388 m.
  Anem cap a la dreta i amunt, just quan s'acaben les cases a la dreta i abans de trobar una pista a l'esquerra, seguim un camí que puja per l'esquerra resseguint la tanca d'una casa i que arriba a un trencant.
  .-  3 min.   --  TRENCANT SERRA DE CAN TABOLA   --  405 m.
  Pel camí de la dreta que baixa per la carena, hi tornarem. Ara marxem cap a l'esquerra per un camí que força planer. Primer passa per un túnel de pins, després gira a l'esquerra per baixar cap a trobar un camí de través que, cap a l'esquerra, ens porta a una casa de l'urbanització de Vallderrós. Aquí ens cal agafar la segona pista a sota la casa, seguim la pista cap dintre la vall fins que gira en rodó a l'esquerra, a la dreta fa un pla amb una construcció mig aterrada. Hi ha un indicador.
  .-  19 min.   --  VALLDERRÓS  --     365 m.
  Aquesta pista ve de l'església de Riells del Fai, i en aquesta corba, és segurament el millor lloc per aparcar, si volem dividir l'excursió en dues, ja que de fet aquí hi tornarem.
Ara continuem per la pista, - és el carrer de la Vall Blanca- passada l'última casa de l'esquerra, a la dreta hi surt un corriol que s'enfila de valent a buscar les parets vermelles de la cinglera, sota les parets fa un trencant.
  .-  27 min.   --  TRENCANT GORG DE LA DONZELLA  --   440 m.
  Per l'esquerra hi tornarem. Ara continuem cap a la dreta, seguint un corriol no massa net que, primer de pla i després de baixada, ens porta a trobar el torrent on fa un gorg.
  .-  38 min.   --  GORG DE LA DONZELLA
  Travessem el torrent i ens enfilem per l'altra banda on el camí és un xic millor. El camí de pujada va a trobar les parets de la dreta i continua pujant pel sot de l'Ullar, deixem un trencant que marxa de pla a l'esquerra i continuem per la dreta amunt. El camí ens torna a porta a travessar el torrent, a sobre ens trobem un camí de través per on passa el GR-5, que ve de sant Pere de Bertí.
  .-  1 h 2 min.   --  GR-5   --  645 m.
  Seguim el camí cap a l'esquerra, de seguida,el deixem per pujar cap a la dreta per anar a veure la gran casa pairal en estat precari de l'Ullar, la casa és en un racó amb molt bona vista.
  .-  1 h 6 min.  --     L'ULLAR   --  667 m.
  Continuem per davant i tornem cap el GR que continua molt planer. El GR passa per un camí molt clar i ben marcat que va resseguint les raconades, per finalment baixar cap a travessar el riu Rossinyol just a tocar l'aparcament de Sant Miquel del Fai.
  .-  1 h 53 min.   --  SANT MIQUEL DEL FAI   --  475 m.
  Just abans d'arribar a l'aparcament hi ha un parell de miradors molt bonics. Avui només porta aigua el salt del Tenes, el del Rossinyol baixa gairebé sec, tot i així dóna gust de veure aquest conjunt: aigua, balmes tosca i un gran edifici, tot en una raconada impressionant.
  Tornem a travessar el riu Rossinyol, ara pel pont medieval, i pel camí d'entrada al recinte travessem la foradada i anem fins que gira a la dreta, uns metres abans de la porta. Aquí continuem de dret uns metres i de seguida cap a la dreta.– cartell – Aquí comença un camí molt clar i net que baixa unes escales, passa pel costat d'un gran roure, sempre mantenint una vista impressionant de sant Miquel. Aquest camí baixa cap a Riells del Fai. Nosaltres el seguim fins a sobre unes roques vermelloses, hi ha un indicador.
  .-  2 h 10 min.  --    CAMÍ DEL CINGLE VERMELL  --   344 m.
  Deixem el camí que ja és pràcticament a la vall i marxem cap a l'esquerra. Ara seguim un camí - no tan clar - que va passant per sota el cingle vermell. És impressionant, sembla que siguis en un altre món. El camí en els trams sobre la roca, hi ha fites, la resta és segueix molt be, és planer fins al Paller del Boll, després baixa i va a trobar el trencant sota el cingle vermell.
  .-  2 h 43 min.   --  TRENCANT GORG DE LA DONZELLA   --  440 m.
  Baixem cap a la dreta i tornem al carrer de la Vall Blanca per arribar al revolt, on hi ha l'indicador. Aquí es podria dir que acabem una excursió i al mateix temps en comencem una altra
  .-  2 h 49 min.  --    VALLDERRÓS  --     365 m.
  Ara marxem cap a l'esquerra i, de seguida, altra vegada a l'esquerra. La pista es torna camí i arriba a un dipòsit d'aigua. Continuem per darrere el dipòsit, seguint un camí on el vent ha tombat les moltes canyes que hi ha, just abans d'arribar a la riera fem aquest petit tram a quatre grapes. Travessem la riera i ens enfilem per l'altra banda. Ara el camí, sense ser res de l'altre món, és millor, si no més, és més clar. El camí fa diferents trencants, sempre de dret amunt. Quan trobem un trencant molt clar, anem cap a l'esquerra per anar al rec on hi ha la font.
  .-  3 h 2 min.   --   FONT FRESCA  --     461 m.
  Tornem el camí, ara més que un camí sembla una grimpada del dret que és. Un tros amunt, tornem a deixar el camí per anar cap a l'esquerra a veure una de les meravelles del dia; el Barbot Negre. El Barbot Negre és una gran tosca negra impressionant.
  .-  3 h 11 min.  --    EL BARBOT NEGRE  --    530 m.
  Tornem al camí i continuem pujant molt de dret, després anem cap a l'esquerra, per sobre el Barbot Negre, ens enfilem cap a sobre la cinglera de la dreta. Un cop a sobre anem de pla cap a la dreta i arribem a un trencant.
  Baixem cap a la dreta a travessar el torrent de la Llobrega. Passat el torrent el camí s'enfila de valent i ens porta a un camí de través. Seguim el camí uns metres a la dreta i el deixem per enfilar-nos per una corda, a sobre travessem un altre camí i de dret arribem dalt el pla, on planejant cap a la dreta s'arriba a la punta.
  .-  3 h 37 min.  --    TURÓ DE LES ONZE HORES   --  667 m.
  El lloc és impressionant, estem pràcticament a sobre la corba on hi ha l'indicador a Vallderrós, però 300 metres per sobre.
  Desfem el camí fins que trobem el camí que hem travessat. Ara seguim cap a la dreta. El camí ens porta al coll on hi trobem una pista. Seguim la pista cap a l'esquerra. La pista que puja suaument la seguirem fins que gira a l'esquerra i a la dreta – fita - fa un petit replà, sobre el cingle.
  .-  3 h 56 min.   --  TRENCANT BAUMES DEL TRAVER  --  728 m.
  Seguim el camí cap a la dreta. El camí passa arran de cinglera i va a buscar les balmes del Traver, que resseguim pel mig dels molts despreniment, fins a trobar un camí que baixa pel grau.
  .-  4 h 4 min.   --  GRAU DEL TRAVER  --    745 m.
  Baixem cap a la dreta. El camí que baixa el grau, en molts punts és empedrat i amb escales, quan el camí s'aparta de la cinglera es bifurca.
  .-  4 h 20 min.   --  TRENCANT CAN QUINTANES   --  579 m.
  De dret avall aniríem a Quintanes on hi ha la pista que ens portaria al cotxe. Nosaltres anem cap a la dreta. El camí va resseguint la cinglera per sota i va a buscar la carena de la serra de Can Tabola, a sota el Turó de les Onze Hores. Seguim la carena avall i arribem al trencant del matí.
  .-  4 h 47 min.   --  TRENCANT SERRA DE CAN TABOLA   --  405 m.
  Continuem de dret, arribem a la pista que seguim a la dreta. La pista es torna carrer i arriba a la placeta on acaba el carrer dels Pins.
  .-  4 h 50 min.   --  PLA DE CAN VILEU  --    388 m.
                              -------------------------------------------------------------

1 comentari:

  1. Hola! hem agafat la teva foto del Turó de les Onze Hores per fer un post a Facebook per una caminada del nostre club (CA les Tortugues de la Garriga)
    Ens ha agradat molt la fotografia :-)
    Si no ens dones permis o no estàs d'acord, si us plau, ens ho fas saber i l'esborrarem. Moltes gràcies!

    ResponElimina