QUE PRETENEM?


diumenge, 14 de setembre del 2014

VETERANOS – GEMELOS ( Des de Biadós ) ( 129 )




RESUM :
  Veteranos i Gemelos són dos tres mils que a molta gent ni els sonen, nosaltres però sempre els tindrem un carinyo especial, sobretot jo - en Jaume -, ja que han estat els dos tres mils que m'han permès completar la llista de 212 tres mils del Pirineu. Ni jo mateix em puc creure que hagí estat capaç de pujar-los tots!. Era un somni gairebé impossible i avui és una realitat.
  La ruta ha estat: Refugi de Biadós – Pleta de Añes Cruzes – Port de Chistau – Veteranos – Gemelos –La tornada pel mateix camí.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 12 de Setembre de 2014
*COMARCA: Pirineu Aragonès
*DISTÀNCIA: 18.85 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.650 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 6 h 35 min.
*TEMPS PARADES: 50 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 7 h 25 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, en cap punt és complicat, però si que té el seu desnivell i la seva cresta on cal fer petites grimpades.
*VELOCITAT MITJANA: 2.8 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Posets E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Refugi de Biadós. Per anar-hi cal agafar una pista amb trams molt estrets, trams empedrats, i trams de terra, que s'agafa a la sortida de San Juan de Plan, quan la carretera gira en rodó a l'esquerra, aleshores cal seguir de dret, on hi ha un indicador, no massa gros.
*OBSERVACIONS: El primer tram fins al Port de Chistau és seguir el GR-11, després s'ha d'anar a buscar la carena a un collet Negrós que es veu a la dreta i la resta és seguir la carena o cresta.
  El tram de cresta mai es complica, tot i que hi ha trams aeris i trams on cal anar un xic a la dreta per passar millor.
  Al cim del Gemelos, com no podia ser d'una altra manera, fem una petita celebració, i és que haver pujat tots els tres mils del Pirineu no es pot celebrar cada dia.
  El refugi de Biadós ens ha sorprès molt favorablement, és dels refugis on hem menjat millor.
  Biadós hi ha qui ho escriu amb B i qui ho fa amb V. També Añes Cruzes a tot arreu ho trobem escrit amb Z menys als cartells que hi ha a la vall on esta escrit amb C; Añes Cruces.
FOTOS:


aparquem el cotxe i davant tenim les bordes de Viadós amb el Posets de fons, costarà que arribi l'endemà.....

després d'una nit d'insomni (als refugis no aconsegueixo dormir mai...) sortim de fosc, un cop creuada la vall d'Añes Cruzes tanquem els frontals i al Puerto de Chistau comencem a fer fotos...
un cop som a l'Ibon Royo marxem de dret a buscar la "Collada Negra"


 al coll deixem els pals i comencem a pujar per la cresta

segurament és el tram més dret i ens obliga a posar mans,si estem al cas no hi ha cap problema

vista general del que ens espera, a l'esquerra la "punta Blanca lleugerament inferior al Pico de los Veteranos que queda tapat, a la dreta i unida per un fil de carena  el Pic dels Gemelos, i el Posets al darrere

Pic dels Veteranos vist des de la "punta Blanca"
hem deixat enrere el Pic dels Veteranos i comencem afrontar el Pic dels Gemelos
el Pic dels Gemelos fa dos bonys, en Jaume està en el primer, li queden els darrers metres per completar tots el 3000 del Pirineu

des del Pic dels Gemelos el Posets és a tret de pedra, malgrat que s'ha de superar la Bretxa Carrivé (segons les guies molt fonda i trencada)

En Jaume ha portat una empolla de cava i hem celebrat el seu pas per tots els 3000 del Pirienu, posteriorment hem immortalitzat el moment

des del cims tenim grans vistes en destaca el cantó del Bachimala

comencem a desfer el camí, aquí sobre el primer contrafort, just a sobre l'Ibon Royo del Posets

la Penya Ixabre

sota la Penya de Ixabre i en un petit collet hi ha la Cabaña d'Añes Cruzes

ja a la vall d'Añes Cruzes tenim la fantàstica visió del Barranco de Millás, el primer coll a l'esquerra és la Collada Negra i el cim més alt el Posets

el caminet per la vall d'Añes Cruzes, és força planer i sempre transita enlairat sobre el riu

ja arribant al cotxe passem entre les bordes amb l'imatge del Refugi de Biadós amb el Montó al darrere

 TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC



RESSENYA :

  .-  0 h.  --     REFUGI DE BIADÓS   --  1.740 m.
  Seguim la pista del davant de la porta del refugi, – GR-11 – fem uns metres i marxem cap a l'esquerra per baixar a travessar el petit barranc de Santaeulària. ( Al costat del barranc on hi ha el pont hi tenim el cotxe ). A l'altra banda del pont fa dues pistes; el GR marxa per un camí enmig de les dues i va a trobar la pista de l'esquerra, uns metres més amunt. La pista va marxant de pla i arriba a un trencant amb indicadors.
  .-  13 min.   --  TRENCANT COLL D'ERISTE – COLL DE CHISTAU  --  1.740 m.
  Deixem a la dreta el camí que també és un GR que puja cap el coll d'Eriste. Nosaltres seguim de dret pel camí - GR – que continua pujant suaument. És un camí que va fent petits tobogans però pujant suaument, amb el riu Cinqueta d'Añes Cruzes a sota a la dreta.
  El camí quan arriba a una pleta on s'obra molt, deixem a sobre la petita cabana d'Añes Cruzes i baixem a trobar la confluència de torrents. Aquí hi trobem un altre indicador.
  .-  1 h 13 min.   --  PLETA D'AÑES CRUZES  --    2.065 m.
  Aquí girem noranta graus a la dreta, travessem dos torrents i comencem a enfilar-nos, s'ha acabat la pujada suau, ara és una pujada molt més pronunciada, amb al barranc a sota, a la nostra esquerra. El camí -GR – ens porta dalt el coll de Chistau.
  .-  2 h 7 min.   --  PORT DE CHISTAU   --  2.577 m.
  Quina vista!!!. Continuem uns metres el camí fins que aquest ha vorejat el petit cim de la dreta. Aleshores deixem el camí i el GR per marxar de pla, cap a la dreta, a buscar una paret grisa on hi trobem un camí amb fites que ens permet enfilar-nos força còmodament a sobre.
  Un cop dalt, al davant, a sota, hi tenim el petit llac de l'ibon Royo, dic petit perquè el gran és al darrere i encara no el veiem.
  .-  2 h 32 min.   --  CARENA SOBRE L'IBON ROYO  --   2.783 m.
  Seguim la carena cap a la dreta i pugem cap a buscar un coll molt marcat on el terra és negrós i la roca de l'esquerra del coll, blanquinosa.
  .-  2 h 43 min.  --    COLLADA NEGRA  --      2.878 m.
  Des del coll ja es veuen molt bé i molt clars els dos ibons Royo, així com els dos cims que volem assolir i també el refugi de Biadós, d'on hem sortit. En fi és un bon mirador.
  Ara ens toca seguir la carena de l'esquerra. Primer és una paret on cal posar les mans al terra tot i que si es segueixen bé les fites no es gens complicat. Un cop superat el primer repetxó, la carena continua molt més planera, per finalment enfilar un tram de pedra blanquinosa molt dret i on també s'han de posar les mans a terra, que et deixa a l'avantcim – Punta Blanca -, des d'on ja plàcidament s'arriba al cim dels Gemelos Nord o pic dels Veteranos.
   .-   3 h 20 min.   --  PIC DELS VETERANOS  --    3.125 m.
  No entrarem en polèmica si és Gemelos Nord o Veteranos, nosaltres acceptem els dos noms.
 Després d'admirar la seva vista, que és fantàstica, continuem carenejant, baixem per la cresta o lleugerament a la dreta – banda de Biadós – cap al coll que ens separar dels Gemelos. Anem uns metres a la dreta i comencem a pujar, per un terreny molt descompost, procurant seguir les fites i sense més problemes arribem al cim dels Gemelos.
  .-  3 h 40 min.  --    PIC DEL GEMELOS   --  3.160 m.
  Al cim hi ha dues fites un xic separades, darrere la segona hi ha la carena que baixa en picat formant la bretxa Carrivé, que és la dificultat més rellevant que ens separa dels Posets, que són pràcticament a l'altra banda.
  Què podria dir del pic del Gemelos?, que és un tres mil, que està situat en un lloc espectacular, que no és massa complicat de pujar, que té una vista de Bachimala, Posets i Perdiguero més que bona, podria dir moltes coses però sens dubte el recordarem com el tres mil que tanca una estranya col·lecció.
  La tornada la farem pel mateix lloc que l'anada, així que tornem al pic dels Veteranos, que de tornada encara sembla més fàcil que d'anada.
  .-  4 h.  --      PIC DELS VETERANOS  --     3.125 m.
  Desfem tota la llarga i aèria cresta que ens permet baixar fins a la Collada Negra.
  .-  4 h 30 min.   --  COLLADA NEGRA  --     2.878 m.
  Aquí tenim el dilema de si baixem de dret per la vall de l'esquerra, cap a les granges de Biadós, o si desfem el camí de l'anada: Guanya la segona opció, així que baixem cap a la dreta, passem per sobre l'ibon Royo, des d'on saltem cap a l'esquerra, de dret a buscar el GR, que seguirem també a l'esquerra, per anar a trobar el port de Chistau.
  .-  4 h 55 min.   --  PORT DE CHISTAU   --  2.577 m.
  Continuem pel GR-11 que ens baixa per l'esquerra, cap el petit cercle on hi ha la confluència dels barrancs.
  .-  5 h. 30 min.  --    PLETA D'AÑES CRUZES  --    2.065 m.
  Travessem els dos ponts de troncs, girem a l'esquerra, fem una suau pujada i després anem baixant, fent racons i raconets, per arribar al trencant del coll d'Eriste.
  .-  6 h 25 min.  --   TRENCANT COLL D'ERISTE – COLL DE CHISTAU   --  1.740 m.
  Continuem de dret i de pla, arribem a les granges de Biadós i a l'altra banda del barranc de Santaeulària tenim el cotxe.
  .-  6 h 35 min.  --    BARRANC DE SANTAEULÀRIA   --  1.708 m.
                         -------------------------------------------------------------
                          GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada