QUE PRETENEM?


dimecres, 18 de juny del 2014

PEDRÓ DELS QUATRE BATLLES – LA BÒFIA – LES MORRERES ( Port del Comte ) (120)

RESUM :
El Port del Comte és un lloc segurament ideal per anar amb raquetes, avui però, nosaltres hi anem en sec, sense neu i segueix essent un lloc ideal per fer-hi una escapada. Pujarem per la bonica vall que ha format el riu d'Odèn. Un cop dalt la serra és un passeig. Passarem pel gran forat de la Bòfia i finalment pujarem el cim de les Morreres amb una vista impressionant. Per baixar ho farem pel camí dels Isards o camí de l'Obaga Negra.
La ruta és: Prat Monegal – Clot dels Eugassers – Tancalaporta – Planell de Coma Comtessa – Pedró dels Quatre Batlles – Portell del Llop – La Bòfia – Les Morreres – Camí dels Isards.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 14 de Juny de 2014
*COMARCA: Solsonès
*DISTÀNCIA: 18.63 km
*DESNIVELL ACUMULAT:1.140 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 35 min.
*TEMPS PARADES: 50 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 25 min.
*DIFICULTAT: Baixa, només pot ser problemàtic el tram que puja des del Planell de la Font dels Orris fins a Tancalaporta. I també el primer tros del camí del Isards.
*VELOCITAT MITJANA: 4 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Vall de Lord – Port del Comte E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000, també es pot trobar informació al llibre L'Alt Solsonès en 35 Itineraris.
*PUNT DE SORTIDA: El trencant de les Costes a la pista que va de Coll de Jou a Montnou.
*OBSERVACIONS: És una excursió amb un primer tram pel mig d'uns boscos amb una herba que sembla un jardí. Un segon tram que passa per un altiplà on, més que herba, hi ha molts rocs però on es camina molt relaxat. I per últim una baixada on no tens mai massa clar per on anar.
El camí que puja a Tancalaporta, cal tenir clar que, el trau per accedir a la carena, és a sobre, a la dreta del prat d'herba on s'acaba la pista, tot i que per anar-hi cal travessar el prat de dret.
La Bòfia és un gran forat en una roca. Creiem que si ets al Port del Comte s'ha d'anar a veure.
El camí dels Isards o camí de l'Obaga Negra, el nom depèn de la font consultada. És un camí amb moltes fites. Si es vigila es segueix bé, però al començament és un xic perdedor, és qüestió de buscar-lo amb tranquil·litat i sense presses.
De l'excursió si haguéssim de destacar alguna cosa, sens dubte seria la vista que hi ha des del cim de les Morreres.
FOTOS:

de camí a la part alta de la Vall de Montnou tenim aquesta visió de Roca Canalda i Puig Sobirà

després d'un "passeig" per prats i bosquets de pi negre creuem la Costa de les Frangines pel pas de Tancalaporta

des del mateix pas i entre els pins podem veure el Puig de les Morreres

de Tancalaporta en direcció al Pedró dels Quatre Batlles enfilem tot un seguit de lloms suaus, creuem Coma Condesa, planera i de formes arrodonides, res a veure uns metres enllà quan es precipita cap a la vall de Montnou

el Pedró dels Quatre Batlles és el punt més alt del Port del Comte

el Tossal de l'Estivella treu el nas, i més a la dreta s'intueix la silueta del Pedraforca

detall del Port del Comte amb aquest "encatifat" pedregós, tot mirant cap al Pedró dels Quatre Batlles

el Forat de la Bòfia, des d'antic es feia servir de pou de glaç, el gel aguantava inclús a l'estiu

tot arribant al darrer cim d'avui, el Puig de les Morreres, en destaca la descomunal pantalla de telecomunicacions

de camí cap a buscar el camí de l'Obaga Negre per uns, o dels Isards per d'altres, passem per sobre el Prat de Bacies

a tocar del cotxe trobem la casa de les Costes amb una gran vista, a tocar hi ha la font

 TRACK I MAPA:  TRACK AL WIKILOC




RESSENYA :

  .-  0 h.   --  TRENCANT DE LES COSTES  --   1530 m.
Des d'aquí allò més normal és seguir la pista per la que hem pujat fins al primer Xalet. Nosaltres desfem uns metres questa pista fins que, a la dreta, fa un trencant. ( 2 min.) Seguim la pista de la dreta, i de seguida arribem a una barrera on la pista és cimentada. La seguim fins que s'acaba el ciment.
  .-  8 min.   --  PRAT MONEGAL  --     1.566 m.
  Aquí, just abans que s'acabi el ciment, cal enfilar-se cap a la dreta. Seguim un corriol no massa clar pel qual ens anem enfilant a trobar un camí molt més clar. El camí, força planer, va a trobar una pista que puja per l'esquerra.
  .-  17 min.   --  PISTA
  Seguim la pista de dret, la seguim fins que aquesta gira a la dreta, i puja a buscar la pista- carretera de Montnou.
  .-  20 min.  --    DEIXEM PISTA
  A la corba deixem la pista i continuem per un camí que passa uns metres per sota la pista- carretera de Montnou. El camí passa per sota el Mal Pas, travessa un rec on està molt esllavissat i arriba a un trencant de molts camins que sembla una rotonda.
  .-  32 min.   --  TRENCANT DE CAMINS
  Seguim cap a la dreta i anem a passar per sobre un gran pla. Seguim un camí ample o pista que finalment ens torna a la pista- carretera de Montnou
  .-  37 min.   --  PRIMER XALET  --     1.759 m.
  Aquí, sobre la carretera, fa un trencant per on i marxa una pista de terra, molt bona, que puja a travessar el Prat Pinter. Pista que retrobarem més tard. Nosaltres, ara ens cal seguir la carretera cap a l'esquerra, però en lloc de fer-ho pel quitrà, ho fem seguint un corriol que passa uns metres per sobre, travessant petits prats i boscos i finalment arriba a una pista a tocar de la carretera.
  .-  50 min.   --  CARRETERA – PISTA DE MONTNOU  --  1.765 m.
  Seguim la pista cap a la dreta. La pista puja uns metres per després, força planera, endinsar-se a la vall que ha format el riu d'Odèn. Riu que mantindrem sempre a sota a l'esquerra. Al clot dels Eugassers, quan la pista s'enfila a la dreta, la deixem per seguir (una drecera ) un corriol que per dintre el bosc i de pla, en torna a la pista que de seguida passa pel costat d'un refugi o cabana.
  .-  1 h 10 min.   --  CABANA O REFUGI   --  1.818 m.
  Deixem la cabana a l'esquerra i continuem per la pista. Quan aquesta gira a la dreta, la deixem per fer una altra drecera. La drecera la seguim fins que sembla que baixa al riu, aleshores, ens enfilem pel clot de la dreta fins arribar a un gran pla, on retrobem la pista que s'hi acaba.
  .-  PLANELL DE LA FONT DELS ORRIS   --  1.882 m.
  Aquí cal tenir en compte, que el coll de Tancalaporta és a sobre la carena de la dreta. El camí o millor dit el corriol, travessa el pla de llarg i, sense arribar al caire que gira cap a la raconada de l'esquerra, s'enfila, – fites- primer força de dret i després marxant molt cap a la dreta per anar a passar pel trau que fa la carena.
  .-  1 h 50 min.   --  TANCALAPORTA   --  2.154 m.
  Aquí dalt s'acaben les complicacions ja que tot és un prat amb petites ondulacions. Seguim per la carena de l'esquerra i quan fa un petit clot per banda, ens enfilem de dret al petit turó del mig.
  Des del turó, al davant, es veuen dos cim i una carena que marxa cap a l'esquerra. Nosaltres baixem de dret i ens enfilem al cim de més a la dreta; és igual per on, es puja per tot arreu.
  .-  2 h 25 min.  --     PEDRÓ DELS QUATRE BATLLES  --  2.386 m.
  Som al cim més alt del Port del Comte, amb una vista boníssima pels quatre costats. Al cim hi ha un piló de roc amb una barra de ferro al mig i al voltant deu plafons d'orientació amb els noms de les muntanyes.
  Tal com arribem al cim, marxem cap a la dreta, baixant de dret, fem una petita depressió i arribem a un altre cim, pla o ondulació.
  .-  2 h 36 min.   --  CAP DE LES PEDRUSQUES  --   2.349 m.
  Continuem baixant de dret a buscar una vall verda que tenim a sota, i on hi passa una pista.
  .-  2 h 53 min.   --  PRAT PIQUER  --     2.105 m
  A la vall trobem la pista que puja des del primer Xalet. Seguim la pista cap a l'esquerra. Aquesta gira al Portell del Llop i, en lleugera baixada, ens porta a un trencant, on la deixem per marxar cap a la dreta, on a la raconada hi ha la Bòfia.
  .-  3 h 8 min.  --    LA BÒFIA   --  2.050 m.
  La Bòfia és una de les raons per fer aquesta excursió; és un gran forat que impressiona. Aquí deixem la pista i ens enfilem per la raconada. Un cop al petit coll, anem cap a l'esquerra. De seguida el bosc es torna més espès. Anem travessant sempre de dret amunt fins a sobre el bony, on fa un gran pla verd que seguim cap a la dreta fins a sota una antena molt alta.
  .-  3 h 24 min.  --    PLANS DE LA BÒFIA   --  2.135 m.
  Continuem de dret, baixem a buscar el Portell de la Devesa que es veu al davant, un cop al coll, seguim l'ample camí que s'enfila cap a l'esquerra i que ens portarà al cim de les Morreres.
  .-  3 h 46 min.  --    LES MORRERES  --     2.210 m.
  Al cim hi ha una gran pantalla, un vèrtex geodèsic i una vista sobre el Solsonès impagable, sobre tot, sobre sant Llorenç de Morunys, la Llosa del Cavall, i tota la vall de Lord.
  Marxem per la carena de la dreta, sempre arran de cinglera, baixem cap a una caseta amb una antena i continuem carenejant. Quan la carena és tot un pla, entrem al bosc i comencem a baixar suaument cap a l'esquerra i endavant. – fites – El camí, amb forces fites però perdedor, ens porta per la banda de Coll de Jou a una canal.
  .-  4 h 5 min.  --    LA CARRIGA GRAN
 El camí que baixem és el camí dels Isards i comences a entendre el perquè. Quan trobem la canal, el camí baixa uns metres pel costat i després gira en rodó a l'esquerra, per marxar pràcticament de pla fins a una tartera a partir de la qual comença a baixar. La baixada és molt dreta i amb força pedres – MV – Fites – quan trobem corriols, sempre anem de dret i avall. El Camí ens porta a sobre la casa de les Costes, on hi ha una font.
  .-  4 h 31 min.  --    LES COSTES
  A la font, hi trobem una pista que seguim a la dreta i que ens porta on tenim al cotxe.
  .-  4 h 35 min.  --     TRENCANT DE LES COSTES  --   1.759 m.
                           -------------------------------------------------------------
                                            MV – Marques vermelles


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada