QUE PRETENEM?


dimecres, 5 de març del 2014

SERRA D'ENSIJA ( Torrent de la Llobatera -Trifurcació de torrents – Creu de Ferro ) (108)




RESUM :
Volem fer una sortida amb raquetes. De neu n'hi ha molta i el circuit que puja pel torrent de les Llobateres, és d'allò millor que es pot trobar, així que, cap a la serra d'Ensija, on es pot fer un munt de combinacions. Nosaltres, avui, farem el clàssic circuit de raquetes, al que afegirem un parell de clots o torrents, i com no, un cim, el cim de la Creu de Ferro. De fet la nostra intenció és fer les tres canals que trobem al planell, pujant el torrent de les Llobateres.
Són tres canals que sempre que hi som al davant, ens costa decidir per on passem doncs, si una et crida l'atenció, l'altre no pots deixar de mirar-la, i la que en queda passa tres quarts del mateix. Així que decidim fer-les totes tres de cop, una d'elles ens tocarà fer-la de baixada.
El recorregut ha estat el següent: Pleta de la Vila – Font Freda – Barranc de les Llobateres – Els tres Barrancs – La Creu de Ferro – Pla d'Ensija – Font Freda – Pleta de la Vila.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 1 de Març de 2014
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 10.59 km.
*DESNIVELL ACUMULAT: 930 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 15 min.
*TEMPS PARADES: 20 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 35 min.
*DIFICULTAT: Baixa, tot i que amb neu no se sap mai, només en la canal del mig hem patit un xic, ja que és força dreta i avui en aquesta canal la neu era massa tova i n'hi havia molta.
*VELOCITAT MITJANA: 2.5 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Rasos de Peguera E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Pleta de la Vila, a 4 km. De coll de Trapa a la carretera de Saldes a Gósol. A coll de Trapa cal seguir una pista asfaltada que va a la Pleta de la Vila.
*OBSERVACIONS: En el recorregut que hem fet, es poden fer moltes variants; de les tres canals que hem pujat o baixat, es pot fer servir qualsevol per pujar. Un cop dalt el pla d'Ensija es pot anar al refugi, al Cap del Llitze, a la Creu de Ferro, al Serrat Voltor, o simplement donar una volta pel pla que dóna per molt.
La serra d'Ensija pujada des de la Pleta de la Vila, és un lloc, o millor dit és el lloc per anar amb raquetes.


FOTOS:

al Pedraforca ja li toca el sol, nosaltres per el contrari pujarem sempre a l'ombra
hem començat el torrent de les Llobatres, la neu hi aguanta molt bé
un cop som a la trifurcació, prenem el clot del mig, fins aquí gairebé no hem hagut d'obrir traça, ara però, hi ha un munt de neu i el pendent és més acusat, comencem a fer relleus per dosificar l'esforç.....
arribant a la Creu de Ferro
el Serrat Voltor, de camí a buscar la part alta del torrent de les Llobateres
la Gallina Pelada i el Pedraforca amb el Cadí de fons
la part alta del torrent de les Llobateres, el segon dels tres clots que farem, hi ha neu per donar i vendre, sort que la fem de baixada
el tercer dels clots, (barranc d'Ensija) sens dubte el més transitat, és molt més planer que els altres, amb una traça que fa goig de veure i com no, carregat de neu
sortida del barranc d'Ensija, amb la Gallina Pelada de fons
vista al revés de la Sortida del Barranc d'Ensija


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ




RESSENYA :

  .-  0 h.  --     PLETA DE LA VILA  --    1.594 m.
  Baixem del cotxe i ja ens posem les raquetes doncs, hi ha molta neu. Seguim la carretera, on un tros amunt, deixem a la dreta la pista que puja a coll del Portet i continuem de dret, per arribar de seguida a una àrea de barbacoes, on a la dreta hi marxa un camí i les marques d'un PR, és el camí per on tornarem.
  .-  15 min.  --    FONT FREDA  --     1.682 m.
  Continuem amunt, sigui per la carretera o pel camí separat per una barana de fusta que puja paral·lel aquesta. Pugem fins que, a la dreta, baixa el barranc de les Llobateres. Aquí hi ha un cartell indicador i surt un camí marcat, amb el PRC – 79.
  .-  30 min.   --  BARRANC DE LES LLOBATERES   --  1.688 m.
  Deixem la carretera i el camí que hi puja paral·lel. Seguirem el barranc de la dreta. – PR - Pugem pel mig del clot, sempre barranc amunt. La neu, aquí està molt bé i les raquetes treballen de valent.
  Seguim sempre pel fons del barranc fins que a la dreta baixa una canal molt dreta i al davant del barranc que seguim hi ha una petita paret. Aquí cal estat atent i seguir el PR que fa unes llaçades a la dreta, travessa la canal i, amb un parell de llaçades més, ens torna dintre el barranc altre cop.
  Al barranc hi ha punts força encaixonats que són impressionants. Pel fons del barranc fem un tram de pla i arribem a un racó on tenim tres barrancs al davant.
  .-  1 h 16 min.  --        TRIFURCACIÓ DE BARRANCS   --  2.008 m.
  Aquí, com sempre, tenim el dilema de per quin pugem. Tots tres fans força patxoca. Però avui tenim clar que els volem seguir tots tres. El de més a la dreta puja directament cap al pla d'Ensija i al refugi, el farem més tard. El de l'esquerra puja cap al coll, sota el serrat Voltor. El farem de baixada.
  Ara farem el central. Pugem de dret. La neu està tova i n'hi ha molta. La pujada amb raquetes, al ser tan dreta i la neu tan tova dóna força feina, sort que som quatre i ens anem tornant, ja que inclús amb raquetes ens enfonsem força.
  La pujada la fem sempre pel mig del clot, exceptuant un petit tram, on al mig hi ha un forat que no es veu el fons. El torrent o clot, al començament és molt marcat, després hi ha algun arbre al mig i cap a sobre de tot s'obre molt. El clot ens porta dalt la carena, al Pla d'Ensija, sota el cim de la Creu de Ferro.
  .-  2 h 5 min.  --   CARENA SERRA D'ENSIJA  --   2.271 m.
  Seguim la carena a l'esquerra. Aquí la neu ja és més ventada, s'ha acabat enfonsar-te, inclús podríem pujar sense raquetes ni grampons. Per la carena pugem al cim que és aquí mateix.
  .-  2 h 11 min.  --     CREU DE FERRO  --    2.296 m.
  Al cim hi ha una creu i una bona vista. Avui aquest és el cim del dia. Continuem carenejant, baixem per l'altra banda i passem un coll, on a l'esquerra també baixa un torrent molt marcat, que avui no farem. Continuem fem una petita pujada i arribem a sota el serrat Voltor.
  .-  2 h 26 min.   --  COLL SOTA EL SERRAT VOLTOR  --   2.205 m.
  Saltem cap a l'esquerra i entrem a la canal, aquesta al començament no es tan marcada com la del coll d'abans. La canal baixa molt encaixonada, és dreta, però de baixada es fa molt bé, - pujar seria una altra historia, seria com la que hem pujat - baixem pel mig, amb una neu verge on les raquetes queden colgades, però quina “passada” de baixada. La canal ens porta directament al pla de la trifurcació de barrancs.
  .-  2 h 40 min.  --   TRIFURCACIÓ DE BARRANCS  --   2.008 m.
  Ara marxem pel barranc que ens falta, el de més a la dreta, és el barranc d'Ensija, és per on puja una part del PR.
  Sense cap mena de dubte, és el millor per pujar al pla d'Ensija amb raquetes, és el que puja més pla, i on puja més gent i com no, on la neu està més trepitjada.
  Pugem pel mig del barranc, que és impressionant. El barranc va fent moltes voltes i en algun punt passa molt enclotat- PR – quan arriba dalt el pla, s'obre molt. Continuem pel que és el seu bruc fins que gira en rodó a l'esquerra, aquí però ja és pràcticament pla.
  .-  3 h 13 min.  --     PLA D'ENSIJA
  Deixem el que queda del rec i marxem cap a la dreta a buscar un indicador que es veu uns metres més amunt. – l'indicador ens senyala per on s'ha d'anar per baixar cap a la font Freda , si es vol es pot arribar al refugi que és a l'altra banda del petit llom – Un cop a l'indicador, marxem cap a la dreta fins on comença a baixar.
  De fet nosaltres hem retallat fent una diagonal per anar a buscar el començament de la baixada, passant per sota, i no hem arribat a l'indicador.
  .-  3 h 20 min. --    COMENÇAMENT BAIXADA   --  2.165 m.
  El camí és un PR i en aquest si que hi trobem moltes marques.- Tot i que avui, només cal seguir la traça de la neu, que és força clara -. El camí baixa de dret cap a un esperó que es veu a sota, i que voregem per l'esquerra. Continuem per la carena de darrera i quan arribem a una barrera d'arbres, agafem cap a l'esquerra. El camí, avui la traça, va baixant sempre molt clar, tot decantant-se cap a l'esquerra, i ens porta a trobar el barranc més marcat de l'esquerra, que ressegueix avall. -PR- El camí, conforme vas baixant, és molt més definit, passant per uns llocs de somni. Finalment, passa pel costat de la font i les barbacoes per on arriba a la pista asfaltada.
  .-  4 h 2 min.  --     FONT FREDA  --    1.682 m.
  Ara només ens queda seguir la pista cap a l'esquerra i avall, fins arribar a l'aparcament davant la Pleta de la Vila.
  .-  4 h 15 min.  --     PLETA DE LA VILA  --   1.595 m.
                                        -------------------------------------------------------------

                                         PR – sender de petit recorregut marques grogues i blanques


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada