QUE PRETENEM?


dimarts, 27 d’agost del 2013

7 TRESMILS AL PIC LONG ( Néouvielle ) (87)




RESUM :
Almenys un cop cada any ens trobem un grup de quatre amics per anar a fer uns quant tres mils al Pirineu. Aquest any li ha tocat al pic Long i a sis dels tres mils que el rodegen. Ha estat un dia molt intens, amb una cresta molt bonica i entretinguda però, força complicada. El dia ens ha sortit rodó, hem pogut fer tot el que havíem planejat, en un dia en què no hem vist ni un sol núvol i això, al Néouvielle és tot un luxe.
El recorregut ha estat el següent: Llac de Cap de Long – Coll Tourrat – Llac Tourrat – Pala de Crabounouse – Pic de Bugarret – Dent d'Estibère Male – Pic Long – Agulla Badet – Pic Badet – Pic Maou – Llac de Cap de Long.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 20 d'Agost de 2013
*PAÍS: França
*DISTÀNCIA: 18.14 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.710 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 10 h 30 min.
*TEMPS PARADES: 45 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 11 h 15 min.
*DIFICULTAT: Alta, molt alta, degut a la durada, al desnivell, a la roca ,a la grimpada, a l'orientació, i algun que altre pas força complicats.
*VELOCITAT MITJANA: 1.7 km/h
*FONTS CONSULTADES: Carté de randonnée Néouvielle de IGN 1748 ET 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Llac de Cap de Long. Per anar-hi cal travessar el túnel de Bielsa i baixar cap a Fabian, on una carretera estreta i enquitranada, puja fins a la presa del llac, on hi ha molt espai per aparcar i uns quants “xiringuitos”.
*OBSERVACIONS: El recorregut és en bona part per terreny on cal saber orientar-se, en els quals no hi ha cap traça de camí, ni fites. Quant a la cresta, és una grimpada constant, aquí si, amb força fites, però amb algun pas, que no és gens fàcil.
FOTOS:
fem una curta parada vora aquest estany, som just sota al Llac Tourrat, la neu encara hi és abundant
el Llac Tourrat presidit per el Pic Long
el Pic Long amb la Dent d'Estibère Male i el Pic de Bugarret des de la Pale de Crabounouse, darrere el Pic Badet
el Llac Tourrat amb el Néouville de fons
inquietant imatge del Pic de Bugarret, la natura sempre ens sorprèn.......
a tota cresta, estem encarant el Pic Long
un cop superada l'Agulla Badet, voregem la falsa agulla (a l'imatge) i encarem el Pic Badet, amb el Pic Long de fons
el Pic Maou, darrer tres mil de la jornada
entre el Maou i el Pic Badet (a l'imatge) s'inicia la baixada
imatge parcial del Llac de Cap de Long



  
TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
  .-  0 h.  --     LLAC DE CAP DE LONG  --   2.170 m.
  Comencem a vorejar el llac per un bon camí, amb moltes fites i molt fresat, que puja i baixa suaument, mantenint el llac a la dreta. A l'altra punta del llac, continuem seguint el camí que puja cap a l'esquerra uns pocs metres, fins que a sota a la dreta hi ha un salt d'aigua.
  .-  55 min.   --  DEIXEM CAMÍ  --    2.280 m.
  Deixem el camí i marxem cap a la dreta, travessem el riu per sota el salt, després seguint fites i sense un camí massa clar, ens enfilem cap a la dreta. Ara cal anar buscant els passos, es tracta d'anar pujant cap a la carena a buscar el coll. De camí clar no n'hi ha, però es puja relativament bé, tenint en compte que és molt dret.
  Crèiem que per pujar, el millor seria baixar a la punta del llac i allí pujar per la tartera de la raconada fins superada la paret, aleshores desviar-se cap a l'esquerra i anar a buscar el coll.
  .-  2 h 7 min.  --     COLL TOURRAT   --  2.605 m.
  Saltem per l'altra banda seguint un corriol amb fites que ens va baixant cap a la vall. El corriol acaba perdent-se, aleshores baixem de dret a la vall. Sota les parets del llac Tourrat, travessem la vall i ens comencem a enfilar per l'altra banda, cap a l'esquerra, per un camí més o menys fresat que ens porta a un petit llac, que deixem a la dreta. Continuem pujant i pocs metres a sobre, trobem el llac Tourrat.
  .-  3 h 12 min  --  . LLAC TOURRAT  --    2.650 m.
  Fins aquí hem voltat més que un ventilador, però som on volíem ser, segurament s'hi pot anar més ràpid i més de dret, però nosaltres hi hem anat per aquí.
  Som en un indret preciós, salvatge, insospitat i tots els adjectius que li vulguis posar. El llac tot i l'avançat de l'estiu, encara està mig gelat, amb molta neu als costats i a dintre.
  Marxem cap a la dreta i pugem perpendicular a la sortida de les aigües del llac. No hi ha ni camí ni fites. Pugem de dret cap a trobar la carena, evitant la neu i les parets de roca.
  .-  3 h 52 min.   --  CARENA DE CRABOUNOUSE
  La vista és fora de sèrie, miris per on miris. El dia immillorable i l'indret fabulós, però ens queda molta teca, així que continuem per la carena, cap a l'esquerra. La carena és ja molt més planera i ja no hi ha aquelles pujades tan fortes. Passem una bretxa i ens enfilem a un cim que més aviat és un bony, i uns metres més enllà, a un altre, on hi ha una gran fita amb un cilindre metàl·lic per les piuades al mig.
  .-  4 h 23 min.   --  PALA DE CRABOUNOUSE  --   3.021 m.
  Tot i que no ho sembla som al primer tres mil de la jornada. Des d'aquí es veu el que ens queda i fa tremolar. La vista segueix sent magnífica, sobretot cap al Montperdut, que des d'aquí el veiem al revés del que estem acostumats.
  Continuem carenejant i de seguida arribem al proper tres mil, que enfilem de dret. La pujada és còmoda i curta, i ens porta dalt el pic de Bugarret.
  .-  4 h 34 min.  --    PIC DE BUGARRET  --    3.031 m.
  Aquí s'acaben les comoditat, ara ens espera unes quatre hores de cresta, amb trams complicats i trams força exposats, amb una grimpada quasibé constant.
  Per baixar, cal desfer uns metres i vorejar per una lleixa penjada per la banda del Montperdut força incòmoda, que ens portarà a la carena sota la paret que fa el pic. Continuem carenejant i arribem a un tallat. El baixem, primer cap a la dreta a buscar una canal inclinada cap a l'esquerra. A mitja canal travessem un contrafort i seguim baixant per una altra canal que ens portarà al coll.
  Al davant tenim una agulla que espanta, la pugem per la cresta, lleugerament a l'esquerra i, tot i que impressiona, hi ha molt bons llocs per agafar-te. La grimpada no massa complicada, ens porta al cim.
  .-  5 h 7 min.   --  DENT DE ESTIBÈRE MALE   --  3.017 m.
  Vist des d'aquí dalt, el pic de Bugarret sembla una cara amb molt de patiment. Baixem l'agulla per l'altra banda, sempre agafats a la roca i, sense masses complicacions, arribem al coll.
  .-  BRETXA D'ESTIBÈRE MALE  --   2.983 m.
  Aquest tram tot i la dificultat que hi veiem, l'hem fet millor del que esperàvem. Continuem per l'altra banda del coll, primer per la cresta, després voregem lleugerament cap a la dreta, per tornar a travessar la cresta i per l'esquerra fins a sota el pic Long, on marxem cap a la dreta, fins que trobem una canal que ens permet pujar fins al cim. Aquest tram és força complicat.
  .-  6 h 10 min.  --    PIC LONG   --  3.192 m.
  Ara si que la vista és total pels quatre costats, amb un dia molt clar, immillorable. Per continuar hem de desfer la canal i seguir per la cresta on, de seguida arribem a l'Hourquette de pic Long.
  Aquí durant molts anys, quan la gelera era molt gran, era el pas de pujada i baixada, ara s'ha complicat un xic i per baixar cal repelar. Continuem crestejant sense masses dificultat i enfilem l'agulla del davant, que pugem força bé.
  .-  6 h 30 min.  --   AGULLA BADET  --     3.135 m.
  Continuem per l'altra banda de l'agulla i baixem amb una mica més de dificultat a la següent bretxa. Des de la bretxa baixem uns metres cap a l'esquerra – banda estany Long – per flanquejar la paret del davant. Travessem un petit pas amb sorra fina i molt penjant, després amb una diagonal anem a buscar altre cop la carena o cresta per la qual, i ja sense cap dificultat, assolim el 6º tres mil.
  .-  7 h 2 min.  --            PIC BADET  --     3.160 m.
  Fins aquí tot i que és molt complicat, ha anat més bé del previst. Ara ens cal continuar per la cresta, molt accidentada, que va fent petites agulles. Si es voregen, sempre cal tornar a la cresta. Molt avall fa un corredor a la dreta que ens baixa al coll.
  .-  7 h 45 min.  --      COLL ENTRE BADET- MAOU  --   3.040 m.
  Aquí deixem les motxilles i continuem per la carena, que ara si que és fàcil, tot i que no ho sembla. Arribem a uns lloses inclinades d'un color marró clar, on fa unes grades que et permeten pujar al cim de l'últim tres mil d'avui; el pic Maou.
  .-  7 h 55 min.  --     PIC MAOU   --  3.074 m.
  Des del pic Maou, el pic Badet i el pic Long, són sobervis i és fàcil entendre que no sigui fàcil assolir-los, nosaltres estem molt contents de com ens ha anat.
Per la mateixa cresta tornem al coll.
  .-  8 h 5 min.  --   COLL ENTRE BADET- MAOU  --    3.040 m.
  S'ha acabat el crestejar, ara toca baixar. Baixem per la pala que tenim cap a la vall del Cap de Long a buscar el camí al fons de la vall. Un cop al camí que tampoc és res de l'altre món, el seguim avall fins al començament del llac.
  .-  9 h 30 min.  --    PUNTA LLAC DE CAP DE LONG  --   2.280 m.
  Voregem el llac pel mateix lloc per on ho hem fet per venir i seguint, ara si un bon camí, que puja i baixa, i en el que ara trobem molta gent, arribem a la presa del llac.
  .-  10 h 30 min.  --    PRESA DE CAP DE LONG   --  2.170 m.
-------------------------------------------------------------

dissabte, 17 d’agost del 2013

PIC DE CATAPERDÍS-PIC DE L’ANGONELLA-PIC D’ARCALÍS (des de les Basses del Port de Rat) (86)




RESUM :
Aquesta sortida tot i que curta, té tots els al·licients d'una excursió d'alta muntanya, això ho facilita la carretera d’accés a l’estació d’Ordino-Arcalís, i encara,  es pot seguir amb cotxe un tros més per una bona pista sense asfaltar que ens permet arribar fins a les Basses del Port de Rat, on a la dreta ens queda un túnel que havia d'unir Andorra amb França per la vall de Solcén, projecte que mai ha acabat de quallar. L’excursió està pensada per afrontar els mínims riscos, ja que es podrien fer variants amb força més dificultat, no per això deixa de ser una sortida on haurem d’estar alerta en certs punts en concret, i fer un bon tros de cresta. Les vistes però, son fantàstiques i on podrem apreciar grans cims Andorrans, així com el massís de la Pica d’Estats amb relatiu poc esforç. També vull afegir que és un bon punt per apreciar el pic dels Lavans i el pic de Medacorba, cims per cert que tenim al tinter.....

DADES:
*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 9 d’Agost de 2013
*PAÍS: ANDORRA
*DISTÀNCIA: 6.35 Km
*DESNIVELL ACUMULAT: 650 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 2h.32min.
*TEMPS PARADES: 20 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 2 h 52 min.
*DIFICULTAT: En general fàcil, poc desnivell i ruta molt clara de seguir tot i que amb algun pas on ens caldrà grimpar.
*VELOCITAT MITJANA: 2,4 km/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa de l’editorial Alpina (Andorra)-el llibre Andorra (SUA) d’en Figuera i en Brosel (grans coneixedors del territori), en Manel Figuera també té una guia d’Andorra de l’Editorial Alpina anterior a l’esmentada
*PUNT DE SORTIDA: Des de les Basses del Port de Rat, just a l’esquerra del Túnel.
*OBSERVACIONS:  L’excursió es podria allargar en temps i dificultat tot pujant al Port de Rat i assolint el Cataperdís per la cresta, això però ens comportaria afrontar passos de IIº i de IIIº. Per fer l’Angonella una opció seria pujar per la cresta, de dret des del Port d’Angonella mateix, resulta però més ràpid i fàcil resseguir una cornisa que mena a un collet sota el cim mateix. Per fer l’Arcalís haurem de recular i resseguir un bon tram de cresta fàcil.


FOTOS:
el massís de la Pica d'Estats des del cim del pic del Cataperdís
el pic de l'Angonella des del cim del pic del Cataperdís
a la dreta el pic dels Lavans, a l'esquerra el Medacorba
pic de l'Angonella-Coma Pedrosa-pic del Pla de l'Estany-Roca Entravessada-Racofred-Medacorba-pic dels Lavans-Pica Roja, qui en dona més.....
pic de l'Angonella i el pic de Cataperdís (en primer terme) tot trescant per la serra del Cap de la Coma
vista del pic de Tristaina i companyia, just en el collet de baixada
 
el pic d'Arcalís des del pic de l'Hortell (foto tirada un dia més tard)






  
TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ

RESSENYA :
-0 h –basses del Port de Rat (vora el Túnel)- 2362 m.
Aparcament al costat del Túnel. Un cop passades les basses, fa una petita esplanada, s’ha de seguir una pista d’esquí de dret amunt tot deixant el Túnel a la dreta (hi ha indicadors i marques grogues). Superada la pista, les fites marxen fent una diagonal a l’esquerra en lleugera pujada i tot creuant el rec més o menys embassat, es voreja un rocam i es surt a una nova pista d’esquí, a l’alçada d’uns remuntadors que ens queden un xic apartats a l’esquerra. Cal seguir un corriol, que comença a pujar entre les tarteres del Cap de la Coma, primer cap a la dreta i posteriorment, tot fent llaçades, assoleix la serra del Cap de la Coma, just a la bretxa d’Arcalís
-35 min.-bretxa d’Arcalís- 2716m.
Per anar a fer el Cataperdís, cal anar a la dreta tot seguint la carena, no hi ha pèrdua, el caminet marcat ens porta al peu, tot seguit i superant alguns relleus de roca s’assoleix el cim de Cataperdís amb dos grans fites al seu cim.
-48 min.-pic de Cataperdís- 2805 m.
Vista espectacular, la Pica d’Estats la tenim al davant. M’ha sorprès el Pic d’Angonella, que diria que és el primer en la foto d'una de les vistes de cims més maca que he vist mai, al darrere hi ha el pic del Pla de l’Estany, Racofred, Roca Entravessada, Coma Pedrosa, Medacorba i el pic dels Lavans, aquets dos darrers hi paro especial atenció.... des d’aquí sembla que em donaran guerra en la propera sortida.....  cal desfer uns metres el caminet, quan trobo la carena de nou marxo a la dreta tot baixant al Port de l’Angonella on per arribar-hi caldrà buscar el millor pas i posar alguna mà al terra.
-57 min.-port de l’Angonella- 2753 m.
De dret i tot buscant les debilitats d’una paret de roca s’assoleix l’aresta, jo però decideixo seguir una lleixa a la dreta Primer baixo un xic per un curt canaló i tot seguit enllaço amb dita lleixa que em porta tot pujant a un petit collet. Unes fites a l’esquerra m’ensenyen el pas. La paret de roca sembla força llisa, però sempre es troba la manera d’anar superant les graonades. En realitat resulta més fàcil del que sembla, cal posar les mans al terra però mai hi ha cap pas compromès i amb 8 minuts des del collet s’assoleix el cim.
-1 h. 14 min. – pic de l’Angonella- 2818m
Vista semblant al cim abans descrit, em limito a baixar per el mateix punt que he pujat fins al port de l’Angonella, aquí i sense camí clar però sense dubtes es fa drecera per anar a buscar la bretxa d’Arcalís sense haver de passar de nou pel cim del Cataperdís.
-1h 35min.- bretxa d’Arcalís- 2716 m.
Si es vol ja es pot baixar, però el pic d’Arcalís és a tocar, i com que gairebé no hi ha desnivell a superar, continuo trescant per la serra del Cap de la Coma sense cap mena de problema, la carena gira a l’esquerra i passa per un turó, on cal baixar i a pocs metres es troba una taula d’orientació feta d’obra i amb el nom de les muntanyes veïnes. S’arriba a un petit collet, punt d’escapada, ara però cal continuar crestejant, la cresta mai esdevé complicada, però cal estar atents.
-2 h 2 minuts- pic d’Arcalís- 2777m.
Un cop al cim la vista no varia massa de la que hi havia a la cresta, però el frontal del davant és fantàstic, per nombrar alguns cims: pic de l’Estany Forcat, pic de Tristaina, pic de les Planes, pic de les Fangasses, pic de Font Blanca, pic de Besalí... un món... cal dir que aquets cims també es veuen des del Cataperdís i l’Angonella, però ara son al davant mateix. A pocs metres cresta enllà, hi ha un cim secundari que priva de vista en aquella direcció, segurament però és el tram on la cresta és més trencada .Si no es vol crestejar, cal baixar uns metres a l’esquerra tot buscant els millors passos, un cop superat un contrafort, cal pujar de nou a buscar el cim, des d’aquí es veu la serra d’Arcalís que baixa a buscar el pic de l’Hortell, cim molt fàcil de pujar i que pot ser un complement a la ruta aquí descrita. Cal desfer el camí fins al collet d’escapada, reculant de nou per la cresta (20 minuts des del cim secundari, 12 minuts des del cim principal)
-2h 32 min.- collet (escapada)- 2715 m.
En aquest punt es troben de nou les marques grogues provinents de la bretxa d’Arcalís i que he seguit anteriorment, ara però cal seguir-les de baixada, en principi han de portar a enllaçar amb les de pujada. El pendent és molt dret però el terreny és una tartera de pedra fina amb una traça molt marcada, ideal per perdre desnivell en pocs minuts, el camí gairebé arriba als darrers remuntadors (esmentats a la pujada), el més lògic seria anar a buscar el camí de pujada, però com que es veu molt clar on s’ha d’anar, segueixo una pista d’esquí un tros avall i acte seguit tiro una diagonal paral·lela al camí de pujada, creuant de nou un xic més per sota el tram d’aigua per arribar al cotxe.
-2 h 52 min.-basses del Port de Rat (vora el Túnel)   - 2362 m.

dimarts, 13 d’agost del 2013

PICA DEL CARLIT(84)


RESUM :
       En aquesta sortida tenim uns plans i en realitat en fem uns altres. En primer lloc volíem pujar a la pica del Carlit per l'estany de Lanós i baixar fent el pic de la serra de les Xemeneies, però a muntanya els plans són uns, i els fets a vegades uns altres, ja que es depèn de moltes coses.
        Hem pujat al Carlit sense problemes amb un dia molt bo, un cop al cim i mentres esmorzàvem hem sentit un tro i tot seguit hem tingut el temporal a sobre, vent, aigua i calamarsa. El que ens ha obligat a tocar el dos sense entretenir-nos massa i a baixar el primer tram pel mateix lloc. Abans d'arribar a l'estany de Lanós ha parat de ploure i hem variat el que hem pogut, però la serra de les Xemeneies allà s'ha quedat, ja hi tornarem.
       El recorregut ha estat el següent: Llac de Passet – Estany de Fontviva – GR-7 – Estany de Lanós – Torrent dels Forats – Estany dels Forats – Pica del Carlit – Estany del Forats – refugi dels Enginyers – Camí dels Enginyers - Llac de Passet.



DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 4 d'Agost de 2013
*COMARCA: Alta Cerdanya
*DISTÀNCIA: 18.09 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.280 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 25 min.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 55 min.
*DIFICULTAT: Baixa, només és complicat el tram que hem fet des del torrent dels Forats al camí dels Enginyers i es segueix força bé. Si es vol es pot evitar.
*VELOCITAT MITJANA: 3.3 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Cerdanya de l'editorial Alpina 1:50.000-Bloc Anar-hi anant (per Minuteman)
*PUNT DE SORTIDA: Final de la pista que des de Porta -Pimorent va cap a l'estany de Passet.
*OBSERVACIONS: El recorregut és molt evident, les úniques complicacions poden ser: el tram pujant, des d'on deixem el camí de l'estany de Fontviva i anem a trobar el GR, tot i que és un camí on hi ha moltes fites i és força evident, i el tram de baixada, des del torrent dels Forats cap el camí dels Enginyers. Aquest tram si es vol es pot evitar, aleshores cal baixar cap a l'estany de Lanós i allí es troba fàcilment el camí dels Enginyers. La resta son camins molt clars.

FOTOS:
el torrent dels Forats amb el Carlit al darrere
aportació d'aigües a l'estany de Lanós, a sobre el Coma d'Or i el Puigpedrós de Lanós
uns isards fugen de la nostra presència tot creuant les darreres congestes de neu
l'estany dels Forats, punt de refrència per assolir el Carlit
encarem la costeruda canal que ens portará a la carena
les Bulloses des del cim




una ullada de sol després del xàfec, la negror encara és present sobre el serrat de les Xemeneies i el pic de Coll Roig







darrera vista de la Pica del Carlit, amb la seva canal central


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ




RESSENYA :
   .-  0 h.  --  2º APARCAMENT LLAC PASSET   --  1.741 m.
Anem a trobar el riu de l'esquerra, on un camí – MG – puja pel seu costat. Un tros amunt el camí travessa el riu i continua pujant paral·lel amb ell. El camí va pujant, surt del bosc, travessa un prat apartant-se del riu i a l'altra banda del prat comença a pujar més dret cap a trobar un camí que ve per l'esquerra del llac de Passet, cap al de Fontviva. Seguim el camí ara més planer cap a la dreta. De seguida el camí arriba a un pla ( 1.921 m. ) deixem camí i MG i marxem cap a l'esquerra i amunt seguint unes fites que molt de dret ens porten a trobar el GR-7 .
  .-  34 min.  --  GR-7  --    2.035 m.
Seguim el GR cap a la dreta, ara per un camí molt planer que passa per llocs impressionants. És un camí amb alguns tram tallats a la roca i penjat, amb l'estany triangular de Fontviva a sota a la dreta. El camí, molt de pla, ens porta a la raconada sota la persa de l'estany de Lanós, on travessem el riu per un pont de fusta. A l'altra banda del pont hi ha una pista. La pista cap a la dreta porta al camí dels Enginyers. Nosaltres la seguim cap a l'esquerra fins al proper pont que és allí mateix.
  .-  1 h 15 min.  --   TORRENT DELS FORATS   --  2.169 m.
Deixem la pista i marxem cap a la dreta – GR – per sota la presa. El camí va pujant pel costat del torrent i quan a l'esquerra es veu una petita presa i l'estany de Lanós els deixem al darrere.
  .-  1 h 27 min.   --   DEIXEM EL GR   --  2.220 m.
Deixem el camí més fresat i el GR per continuar seguint el torrent dels Forats amunt. Ara per un camí on hi ha fites. Passem per on desvien l'aigua cap al llac, aquí marxem cap a la dreta i pugem a buscar una esplanada , on travessem el riu, continuem pel seu costat, un tros amunt fa com dues valletes, nosaltres i el camí marxem per la de l'esquerra, mentres que el riu ho fa per la dreta. Anem pujant – fites i MB - sempre de dret al Carlit que tenim al davant i d'esquena a l'estany de Lanós, El camí ens porta al punt on hi ha un llac enfonsat a l'esquerra.
  .-  2 h.  --  ESTANY DELS FORATS   --  2.476 m.
A partir d'aquí es veu molt clar per on cal pujar. Al davant hi ha una canal molt ampla amb una traça al mig de la tartera. El camí - fites i MB - puja molt dret, fent un munt de llaçades, pel mig de la canal. La canal, força amunt, s'obre i es suavitza un xic per anar a buscar la carena.
  .-  2 h 50 min.   --  CARENA
Som entre les dues puntes que fa el Carlit, anem cap a la dreta, un metres per sota la carena per la banda de les Bulloses i arribem al cim de la Pica del Carlit.
  .-  2 h 53 min.   --  PICA DEL CARLIT   --  2.921 m.
Al cim, l'última vegada que hi havíem estat hi havia una creu amb una senyera, ara ni una cosa ni l'altra, hi ha dos pilots de rocs amb dos ferros i molts draps. Quan a la vista pels quatre costats segueix sent com sempre, una meravella.
Per la banda del Pimorent sembla que surtin boires i ostres si surten, de seguida tenim el temporal a sobre, així que descartem baixar cap a la serra de les Xemeneies, els roquets que cauen no son molt grans, però quan et piquen a la cara fan mal, a més no es veu clar si durarà o no.
Tot i així amb el mateix marxar pugem al cim de l'altra banda del pas per on hem arribat a la carena. Tornem al pas i per la mateixa canal que hem pujat baixem cap a l'estany dels Forats.
  .-  3 h 24 min.   --  ESTANY DELS FORATS   --  2.476 m.
El temps continua boig, tan aviat plou, com fa molt de vent, com s'aguanta. Continuem baixant pel camí de pujada fins que trobem el torrent que baixa l'aigua de l'estany dels Forats.
  .-  3 h 43 min.   --  TORRENT DELS FORATS   --  2.335 m.
Ara el temps ha fet un canvi radical i sembla que vol tornar a sortir el Sol, ens traiem l'equip de pluja i mirem com continuem per variar un xic
Deixem el camí que baixa cap l'estany de Lanós i marxem cap a l'esquerra, travessem el torrent i de pla anem cap un petit portell que fa la carena. A l'altra banda del portell, baixem per una vall d'herba que marxa lleugerament cap a la dreta, al començament pel costat del rec, després el rec es despenja i nosaltres continuem pel costat de les parets, sempre de biaix avall, seguint la vall, sense un camí clar, però que sense cap problema ens portarà a trobar el camí dels Enginyers, camí que ve de sota la presa de l'estany de Lanós.
  .-  4 h 6 min.   --  CAMÍ DELS ENGINYERS  -- 2.130 m.
Seguim el camí cap a l'esquerra i en dos minuts arribem a la cabana dels Enginyers. La cabana és un edifici molt gran tancat que a l'extrem esquerre té un refugi lliure per dotze persones, en molt bon estat i avui sobretot molt net. Continuem seguint el camí -MG- que puja i baixa fent totes les raconades possibles. És un camí que passa pel mig del bosc i a nosaltres ens sembla molt bonic. El camí arriba a un punt on a l'esquerra hi marxa un camí enfitat que puja per una vall cap al serrat de les Xemeneies. És el camí que en un principi havíem de tornar. Nosaltres continuem avall, travessem un pedregar i arribem de seguida a la cabana de Comajoan.
  .-  4 h 35 min.  --    REFUGI DE COMAJOAN  --  2.055 m.
La cabana està al mig d'un prat i en força bon estat. El camí passa pel costat de la cabana i continua baixant pel mig del bosc fent totes les raconades, de cop comença a fer llaçades curtes, i baixa a un prat d'herba ( 1.895 m. ). Aquí a la dreta hi marxa un camí cap a l'estany de Fontviva i connecta amb el que hem pujat al matí. Nosaltres continuem avall pel mig del bosc. El camí molt avall travessa una pista i arriba al riu. Travessem el riu per un ample pont de fusta, i arribem a l'antic edifici del telefèric on tenim el cotxe aparcat.
  .-  5 h 25 min.  --    2º APARCAMENT LLAC PASSET   --  1.741 m.
                     -------------------------------------------------------------
                                     MG – marques grogues
                    GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
                                 PR – marques grogues i blanques
                                      MB – marques blanques