QUE PRETENEM?


dimecres, 4 de desembre del 2013

EL SALT DE LA MINYONA (98)

RESUM :
Avui fem una sortida molt aprop de casa, i passarem per llocs realment bonics i interessants, farem uns camins increïbles, amb una petita grimpadeta, passarem per un castell-monestir, una ermita, unes escales que costa creure on són, baixarem per un esquei preciós, i per acabar veurem unes ruïnes Íbers i tot això a tocar de casa.
El recorregut serà el següent: La Damunt – Les Escales del Foquers – L'Esquei del Munt – El Salt de la Minyona per la cinglera – Monestir de Sant Llorenç – Casol de Puigcastellet – Folgueroles.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 30 de Novembre de 2013
*COMARCA: Osona
*DISTÀNCIA: 17.34 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 865 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 30 min.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 55 min.
*DIFICULTAT: Baixa, sempre i quan no es pugui per la cinglera de pedra vermella, si es puja la cinglera la dificultat aumenta força.
*VELOCITAT MITJANA: 3.8 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa Vall de Sau - Collsacabra de l'editorial Alpina 1:40.000
*PUNT DE SORTIDA: Trencant de can Coll, a la sortida de Folgueroles, a la carretera de Vilanova de Sau, un cop passada la font Trobada, i abans de que la carretera comenci a baixar.
*OBSERVACIONS: El recorregut d'avui no té massa problemes i es pot adaptar, al gust de cada persona, ja que hi ha molt trams que es poden canviar molt fàcilment.
Per exemple: Si es vol, des del Compòsit, fins a trobar el GR a la carena davant a l'agulla del castell Bernat, es pot fer seguint el PR.
Un cop al GR el podem seguir fins passat el castell de Sant Llorenç, el que passa és que aleshores no passarem ni per l'Esquei ni per l'agulla allargada, i menys encara per la cinglera.
Sí el que volem és pujar a l'agulla allargassada i baixar per l'Esquei, però no pujar per la cinglera de pedra vermella, un cop baixat l'Esquei, només ens cal seguir la pista i quan aquesta arriba a la carretera, travessar-la i seguir una pista a l'altra banda, que en tots els trencants anirem cap a la dreta. La pista ens portarà a trobar el GR a la pista de Sant Llorenç. Això sí, abans de baixar pel corriol de l'Esquei cal anar fins el Salt de la Minyona, que és molt aprop i molt espectacular.

FOTOS:


tot baixant el darrer tram de les escales dels Foquers
un cop a la cinglera, amb vista a Vilanova de Sau apareix el Castell Bernat
més detalls d'aquestes impressionants agulles
abans de baixar per l'esquei, hi ha una d'aquestes agulles, molt allargassada, que val molt la pena pujar
l'Esquei dels Munts, des de dalt ningú diria que hi ha pas.......
hi passa just una persona, ara iniciem un tram mot encaixonat
iniciem la Cinglera dels Munts,  la cresta, amb algunes grimpades  fa un cargol que acaba al mirador del Salt de la Minyona
després d'un tram tranquil, fem el darrer turó, evitable per l'esquerra
aquest darrer turó ens deixa al davant del mirador, un cop haguem baixat, ja no continuarem per l'aresta, caldrà doncs resseguir la cinglera,  guiats per restes de traça
si volem encara podrem fer una darrera agulla
la Mare de Déu dels Cingles (Salt de la Minyona)
Castell de Sant Llorenç del Munt
les restes Íbers del Casol de Puigcastellet

  
TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ




RESSENYA :

0 h. TRENCANT DEL COLL 582 m.
Seguim la pista que va cap al poble, de seguida la deixem per agafar a la dreta un camí que baixa uns metres. Gira a l'esquerra i en lleugera pujada voreja un camp i puja al coll del davant on trobem una pista que seguim uns pocs metres a l'esquerra, per de seguida baixar cap a la dreta per un camí que descendeix entre un camp a la dreta i les torres de Folgueroles uns metres a l'esquerra. El camí deixa la pista que va al Pou i continua baixant fins a l'ermita de la Damunt.
11 min. LA DAMUNT 572 m.
Des de darrere l'ermita seguim un camí -GR – que va de dret a un camp que travessa pel mig. – El camí, passa pel mig del camp, que si no l'acaben de llaurar és molt marcat - El camí a l'altra banda continua molt clar - GR – i quan comença a baixar ens trobem amb les sorprenents escales, n'hi ha moltes, que baixem de dret a la casa del Foquers.
23 min. EL FOQUERS 525 m.
A la casa, trobem una pista i un PR que seguirem cap a la dreta, tot i que primer baixarem a sota la casa on hi ha la font. La pista passa per la casa del Compòsit, des d'on continua cimentada. Passada la casa, el PR marxa cap a l'esquerra. Nosaltres continuem fins que la pista gira a la dreta i travessa el torrent de les Punxes.
38 min. TORRENT DE LES PUNXES 564 m.
Just acabat de travessar el torrent, seguim un camí a l'esquerra. -Aquest camí havia estat un circuit de bicicròs -. El camí, va pujant recte i va a trobar una pista, és igual pujar per la pista o pel camí que puja paral·lel a la dreta. Quant la pista gira a l'esquerra, cal deixar-la i pujar cap a la dreta, on un camí molt marcat continua pel costat del rec, després gira a l'esquerra i puja, sempre per un camí molt clar, que ens portarà a dalt del pla a trobar una pista en el trencant de Masgrau i els Munts.
1 h 5 min. TRENCANT MASGRAU – ELS MUNTS 756 m.
A la dreta, on hi ha una tanca, marxa la pista de Masgrau, i de dret, amunt la pista cimentada dels Munts. Nosaltres marxem per una pista al mig de les dues, és l'única que baixa. La pista, molt bona, passa per sota Masgrau on es retroba el PR que hem deixat al Compòsit. Passada la raconada, el PR marxa a la dreta. Nosaltres continuem recte, fins pocs metres abans de trobar una pista de través, on cal agafar una pista a la dreta més dolenta que de seguida es bifurca. Seguim de dret i molt recte, anem pujant seguint el rec que travessem un tros amunt per continuar pujant sempre de dret fins pocs metres abans de la carena, aleshores la pista marxa un xic a l'esquerra per finalment anar a trobar una pista carenera més bona on hi passa un GR.
1 h 37 min. PISTA CARENERA
Seguim la pista cap a la dreta, amb una vista sobre la vall de Vilanova de Sau i de l'agulla del Castell Bernat impressionant.- de fet hem fet aquest tram només per aquesta vista.- La pista, baixa un tros i retroba el PR. - O sigui que es podia pujar seguint sempre el PR-. Després la pista que ara és cimentada comença a pujar, quan la pista gira en rodó a la dreta, deixem pista i GR per marxar per l'esquerra, on un camí, molt bonic, ens porta a sota la primera casa dels Munts.
1 h 55 min. ELS MUNTS 842 m.
Som a dos-cents metres del Salt de la Minyona, però nosaltres ara volem donar una volta per tal de passar per un esquei i pujar per la carena de pedra que fa la cinglera, de fet són el motiu de l'excursió. Així que deixem el camí i marxem cap a l'esquerra, – hi ha una fita – és un corriol que molt de dret baixa cap a trobar una agulla allargassada. Pugem a l'agulla que té una vista molt bona. Tornem on l'agulla es separa de la paret. Comencem a baixar cap a l'esquerra, tal com baixem de l'agulla per un pas molt estret , és un esquei impressionant que ens baixa a sota l'agulla, des d'on un camí pel mig del bosc ens porta a una pista on hi ha un rètol de fusta de l'Esquei.
2 h 15 min. PISTA SOTA L'ESQUEI
Seguim la pista a la dreta que en lleugera pujada ens porta on trenca la carena i comença a baixar. Aquí a l'esquerra hi ha una torre elèctrica.
2 h 26 min. CINGLERA DELS MUNTS 734 m.
Deixem la pista que baixa a la carretera. Travessa la carretera i continua, si seguim sempre a la dreta, en tots els trencants aniríem a la pista de sant Llorenç que nosaltres trobarem més tard.
Ara marxem cap a la dreta, on a molts pocs metres trobem una paret de pedra vermellosa, aquí comença la cinglera que puja fins al salt de la Minyona. És una paret on hi ha trams molt aeris, i que sense ser massa complicat, tampoc és fàcil, es puja pràcticament sempre per l'aresta, té un parell de passos un xic exposats on cal estar acostumat i no tenir por del buit, que n'hi ha força. La cinglera cal deixar-la just a sota de l'oratori, ara cal vorejar arran de roca, cap a l'esquerra, fins que trobem l'herba i aleshores pujar entre l'herba i la roca per anar a sortir on s'acaba la barana de ferro.
2 h 50 min. SALT DE LA MINYONA 848 m.
Som en un sortint de roca impressionant, amb una vista molt bona, on hi ha un oratori.
Anem a buscar la pista que hi ha a la punta, que seguirem cap a l'esquerra i avall. – GR - La pista, que és asfaltada, la seguim fins que el GR marxa a l'esquerra.
3 h 2 min. DEIXEM PISTA 800 m.
Seguim el camí de l'esquerra - GR - que passa per sobre la Mina i baixa a trobar una pista. Seguim la pista a la dreta, passem per coll Sameda, on deixem una pista a la dreta, passat el coll de seguida a la nostre dreta, s'alça una agulla molt interessant on hi ha una torre elèctrica, deixem un moment la pista i ens enfilem a l'Agulla.
3 h 17 min. PUIG DELS JUEUS 820 m.
Baixem per la banda contrària que és força dret, a sota la torre elèctrica tornem a connectar amb la pista, – GR – que sempre de dret, deixant diferents trencants a cada banda, ens porta a sota l'imponent castell o monestir de Sant Llorenç del Munt.
3 h 35 min. MONESTIR DE SANT LLORENÇ 800 m.
Continuem pel GR que s'enfila al turó del davant, on troba una pista que segueix cap a la dreta vorejant la vall. Seguim la pista i el GR fins a un coll on fa un trencant.
3 h 50 min. COLL DE LLOBEROLA 762 m.
Deixem la pista i el GR, per seguir un camí a la dreta que primer per la carena, després uns metres a la dreta, torna a la carena en un altre coll, on travessem una pista i continuem per la carena, passem pel costat d'una torre elèctrica i arribem a la casa mig aterrada de can Barretina. Continuem per la pista de sota la casa, un tros avall deixem la pista per baixar per un camí cap a l'esquerra a trobar una pista molt més bona.
4 h. PLA DEL BRONZE
Seguim la pista cap a la dreta i arribem a les ruïnes del poblat ibèric de Casol de Puigcastellet
4 h 12 min. CASOL DE PUIGCASTELLET 705 m.
Tal com arribem a les ruïnes, continuem de dret per un camí ample que baixa cap a la casa del Coll. Nosaltres el deixem abans d'arribar a la casa, quan el camí gira a l'esquerra, per seguir un corriol que baixa de dret a la bassa. El corriol surt al costat de la bassa on trobem la pista, a l'esquerra i aquí mateix hi ha la casa de can Coll. Continuem per la pista, ara molt bona fins a la carretera on tenim el cotxe.
4 h 30 min. TRENCANT DE CAN COLL 582 m.
--------------------------------------------------------
GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada