QUE PRETENEM?


dijous, 19 de desembre del 2013

CASTELL DELS TORELLÓ – BELLMUNT ( Des de Sant Pere de Torelló ) (100)

 RESUM :
Bellmunt és un cim que ens estimem molt i segurament que és el cim en que hem pujat més per entrenar-nos, doncs, és molt aprop de casa i té força desnivell. Normalment hi fem una escapada ràpida. Avui hi dedicarem el seu temps i procurarem fer una volta força interessant. És una volta que no és complicada, però si que és un xic llarga, i força dura.
El recorregut que hem fet és el següent: Sant Pere de Torelló – Sant Vicenç de Torelló – Castell dels Torelló – Serrat Alt – Collet de les Gargantes – Boscatell – Bellmunt – Serrat de la Perdiu – Sant Pere de Torelló.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 14 de Desembre de 2013
*COMARCA: Osona
*DISTÀNCIA: 16.56 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.185 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 40 min.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 10 min.
*DIFICULTAT: Baixa, no hi ha cap complicació, simplement és un xic llarga. Les marques del PR són molt velles i molt escasses, potser és l'única complicació que podem trobar.
*VELOCITAT MITJANA: 3.5 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Puigsacalm - Bellmunt E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Trencant del cementiri de Sant Pere de Torelló, a la carretera que puja a Bellmunt. Tot i que es pot deixar en qualsevol punt del poble.
*OBSERVACIONS: El recorregut que fem en molts punts és seguint el PR, però aquest és força mal marcat. Hi ha punts que no tens clar si el segueixes o no. És un recorregut molt interessant, tot i que un xic llarg, i amb un considerable desnivell.
Pugem tres cims; el Castell, el Serrat Alt i Bellmunt amb unes vistes impressionant.
Els boscos que passem són molt variats, hi ha roures, alzines, pins i faig, amb uns racons idíl·lics.
FOTOS:



el dia encara gris sembla que avui no té pressa , nosaltres però ja som a la carena i apunt de fer el primer cim,
per accedir al Castell de Torelló cal pujar per una curta escala de ferro
des del castell mirant cap a Bellmunt
imatge del Castell de Torelló
el Serrat Alt, ja en una altra carena, però com que la distància és curta i el cim té molt bona vista, hi hem arribat
girant la vista enrere, tenim aquest contrallum del Castell de Torelló
Bellmunt i la Serragrenyada des del Serrat Alt
el caminet que puja per darrere de la malaurada casa de les Valls, és  per fer-lo, en molts llocs encara es conserva l'empedrat
un cop a dalt a Bellmunt apreciem a la llunyania el Castell de Torelló i el Serrat Alt
el Santuari de Bellmunt, segons en Ramon Vinyeta els romans l'anomenaven "pulcro monte"





TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ




RESSENYA :

  .-  0 h.  --     SANT PERE DE TORELLÓ  --    644 m.
  Seguim la pista de Bellmunt fins al cementiri, allí seguirem una pista a l'esquerra. La pista de seguida, fa un trencant amb dues pistes. Totes dues giren a la dreta, seguim la segona i quan fa el primer trencant a l'esquerra. El camí baixa seguint uns terrers i es troba el PR.
  Continuem avall pel costat d'un filat, que ens porta a una casa – El PR marxa uns metres abans de la casa - on passem pel costat de dalt, resseguint una tanca vegetal molt alta. Passada la casa, travessem una pista cimentada. - Aquí recuperem el PR -
  El camí continua vorejant el serrat de la Guàrdia, que per l'esquerra ens separa de la carretera que ve de Torelló. Passat el serrat, travessem un camp i el rec a la dreta i continuem avall per travessar el torrent. A l'altra banda, cal seguir uns pocs metres a l'esquerra i trobem un corriol que puja cap a les primeres cases de Sant Vicenç de Torelló.
  .-  30 min.   --  SANT VICENÇ DE TORELLÓ   --  548 m.
  Aquí deixem el PR i marxem per la pista asfaltada fins que aquesta comença a baixar, aleshores seguim un corriol per uns terrers grisos cap a l'esquerra. El camí, va a trobar una bassa on a sobre travessem una pista asfaltada i arribem a una pista de terra. Seguim la pista cap a la dreta, de seguida fa un trencant, anem cap a la dreta, seguim molt per sobre el torrent.
  .-  38 min.  --     DEIXEM PISTA  --    603 m.
  Quan la pista gira a la dreta i travessa el torrent, pocs metres abans – fita - agafem un corriol que puja carena amunt, amb camps a l'esquerra i el torrent a la dreta. El corriol va pujant de dret, deixem corriols a dreta i a esquerra, i sempre de dret pugem un petit cim.
  .-  48 min.  --    PUIG CORNADOR   --  707 m.
  El cim, no és gran cosa, però és davant mateix dels castell dels Torelló i li dóna una bona perspectiva. Continuem per la carena i baixem al coll de la Gallina, on trobem el PR que puja de Sant Vicenç. Continuem de dret i pugem el castell, per fer-ho cal vorejar per sota cap a l'esquerra, ja que el castell només es puja per una escala que hi ha en aquesta banda.
  .-  57 min.  --    CASTELL DELS TORELLÓ  --   787 m.
  Del Castell hi queden les restes d'una torre. Baixem del castell i continuem per la carena. Un tros enllà deixem un trencant que baixa cap a sant Vicenç per la font de la Noguera i continuem sempre per la carena -PR – fins a sota el Turó dels Tres Batlles, on fa de nus de carenes.
  .-  1 h 20 min.  --     NUS DE CARENES
  Ara, anem cap a l'esquerra seguint la carena, quan som davant el Serrat Alt, el voregem per l'esquerra i el pugem per la banda contraria.
  .-  1 h 28 min.   --  SERRAT ALT  --    830 m.
  Al serrat Alt hi ha una estelada i una Moreneta i des del cim, la vista és molt bona. Ara baixem pel davant on fa un pas un xic complicat, i per la carena, tornem, però ara fent el cim al Turó dels Tres Batlles.
  .-  1 h 36 min.   --  TURÓ DELS TRES BATLLES  --   805 m.
  Continuem carenejant, de seguida deixem a l'esquerra un camí que ens baixaria a la vall. Fem – PR – un petit tram que passem per l'esquerra de la carena, i després un tram per la dreta, per finalment arribar al coll de Maronta, on fa un trencant.
  Nosaltres anem cap a l'esquerra i comencem a baixar cap a la vall. Baixem pel mig d'uns terrers, poc abans d'arribar al fons de la vall, cal marxar a la dreta cap a travessar el torrent de Saderra, i a l'altra banda anar a trobar una pista, que travessarem, per seguir-ne una d'herba -PR - que amb els camps de conreu – els camps es veuen des de la carena- a l'esquerra ens portarà a la propera casa en ruïnes de les Valls.
  .-  2 h 2 min.  --     LES VALLS   --  718 m.
  A la casa anem cap a l'esquerra i girem per sobre, seguint un camí empedrat que de seguida es bifurca. Seguim el camí que gira en rodó a l'esquerra. El camí molt bonic- PR - comença a pujar de valent tot marxant cap a la dreta per anar a buscar la carena.
  .-  2 h 23 min.  --    COLLET DE LES GARGANTES  --    917 m.
  Abans de travessar el coll, a la dreta, marxa un corriol que per la serra Ganyada puja a Bellmunt, és un camí molt bonic, però dur. Nosaltres travessem la carena i continuem pujant per l'altra banda, per un bonic camí que primer encaixat amb unes lloses de pedra - PR - i després penjat sobre la vall, en porta per l'obaga, a buscar un petit caire on fa un trencant.
  .-  2 h 32 min.  --   TRENCANT BELLMUNT – BOSQUETELL  --   958 m.
  Aquí el PR marxa cap a la dreta, de dret a coll de Hi era de Massa. Nosaltres continuem per l'esquerra, per on baixem a una pista on fa una petita bassa. Seguim la pista uns metres a la dreta i la deixem per anar a l'esquerra, on un bonic camí ens baixa a travessar el torrent de la Font Viva.
  El camí molt bo continua enfilant-se per l'altra banda cap a trobar una bassa sota Bosquetell, des d'on continua cap a la dreta, arran del torrent travessa unes feixes i arriba a la pista de Buscatell. La casa és un pocs metres a l'esquerra. Aquí ens trobem el GR que ve del salt del Mir.
  .-  2 h 44 min.  --    PISTA DE BOSQUETELL
  Seguim la pista cap- GR - a la dreta que ens portarà a trobar la que ve de la carretera de Vidrà i que cap a la dreta, ens deixarà de seguida a la collada de Hi era de Massa. Retrobem el PR.
  .-  3 h 12 min.  --    COLLET DE IERA DE MASSA  --   1.098 m.
  Aquí fa un trencant de camins, n'hi ha cap a tot arreu. Nosaltres continuem pel del davant que s'enfila pel mig – GR-PR- del faig i que ens portarà al santuari de Bellmunt.
  .-  3 h 25 min.   --  BELLMUNT  --     1.248 m.
  Aquí primer pujarem a l'ermita, després a la creu, i farem un tomb pels voltants.
  .-  3 h 37 min.  --    SORTIM DE BELLMUNT
  Marxem pel camí que baixa entre l'ermita i la creu. Baixem a l'aparcament, on just a la dreta comença un camí que de seguida es parteix. Anem cap a l'esquerra, carenejant fins a la carretera, al collet de Passafarina.
  A l'altra banda de la carretera surt una pista que seguim. La pista baixa i fa una volta. Nosaltres fem uns pocs metres i baixem de dret, sense camí, pel mig del petit clot,- per sobre una catifa de fulles del faig -, per anar a trobar la pista uns metres més avall.
  Continuem baixant, la pista es converteix en un camí al mig dels boixos més que bonic. Un tros avall, deixa un camí que s'enfila a l'esquerra, i continuem ara cap el solell, on deixem un altre camí també a l'esquerra, però aquest baixa. Nosaltres continuem un petit tram de pla, i després baixem a trobar la carretera, en aquest últim baixador el camí és força dolent.
  .-  4 h 5 min.  --    CARRETERA DE BELLMUNT
  Som al punt on la carretera fa un revolt molt tancat, sota el Pedronet de Montserrat. Seguim la carretera avall fins que fa un trencant a l'esquerra.
  .-  4 h 8 min.  --   COLL DE L'HOSTAL DE MALGOVERN  --   808 m.
  Aquí, retrobem el GR. Seguim el camí cap a l'esquerra i comencem a resseguir el serrat de la Perdiu. Serrat que està ple de petits turonets on sempre hi ha un camí que els voreja, però tant nosaltres, com el GR, els pugem tots.
  Així arribem a un dipòsit d'aigua, on una pista ens porta al Pedronet i a les primeres cases de sant Pere. Baixem pel carrer fins al primer carrer a la dreta. El carrer ens porta a una tanca on hi ha el parc amb les barbacoes, que travessem i arribem al cotxe.
  .-  4 h 40 min.  --    SANT PERE DE TORELLÓ  --    644 m.
                               --------------------------------------------------------
                        GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
                                    PR – marques grogues i blanques







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada