QUE PRETENEM?


dimarts, 19 de març del 2013

SERRA D'ENSIJA (68)

 

RESUM :
Som a la serra d'Ensija, i com que hi ha força neu pujarem amb raquetes, farem una d'aquelles sortides que es recorden durant força temps, ja que la neu no està en les millors condicions i en algun tram hem petit força.
El recorregut ha estat el següent: Pleta de la Vila – Font Freda – Barranc de les Llobateres – Barranc d'Ensija – Refugi d'Ensija – Gallina Pelada – Roca Blanca – Rua de l'Orenella – Canal Des – Pleta de la Vila.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 16 de Març de 2013
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 12.42 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 830 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 15 min.
*TEMPS PARADES: 20 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 35 min.
*DIFICULTAT: Molt alta. Degut al tram que baixa de la Roca Blanca. Tram que si no es porten grampons i tal com està avui la neu, és més que complicat.
*VELOCITAT MITJANA: 2.9 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa Rasos de Peguera E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000-l'Alt Bguedà en 27 itineraris  
*PUNT DE SORTIDA: la Pleta de la Vila. Per anar-hi cal anar a Saldes i continuar la carretera cap a Gósol, passant pel coll de Trapa, on cal agafar una pista asfaltada que surt a l'esquerra i que et porta a la Pleta de la Vila, després de fer 4 km..
*OBSERVACIONS: El recorregut és molt evident i no hi ha massa problemes per seguir-lo, amb sec i sense neu el problema és nul. Amb neu la cosa canvia força, tot dependrà de l'estat de la neu. En aquest cas, el tram de baixada de la Roca Blanca, millor portar grampons, piolet i corda, si no es porta res d'això, no és fàcil i a més és perillós.
La serra d'Ensija és un punt ideal per anar amb raquetes. Hi ha molts recorreguts i tots molt interessants.
FOTOS:
el Barranc de les Llobateres amb el Pedraforca al fons
detall del Barranc de  les Llobateres
trencat, seguirem cap al Refugi d'Ensija, per el barranc del mateix nom
Barranc d'Ensija
Refugi d'Ensija amb la Gallina Pelada al darrere
Ensija, un gran pastís blanc....
la Roca Blanca,des de vora el Coll de Trapa,  aquí es pot apreciar la baixada (carena de l'esquerra) i posteriorment cal fer el flanqueig per anar a buscar la carena de la Rua en direcció al Portet


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
   .-  0 h.  --    PLETA DE LA VILA  --  1.595 m.
Comencem a caminar seguint carretera amunt. La carretera fa un parell de corbes i deixa una pista amb una barrera a la dreta. És la pista per la qual en un principi hauríem de tornar.
  .-  10 min.  --    PISTA DEL COLL DEL PORTET
A partir d'aquí, paral·lel a la carretera, segueix un camí ample, separat d'aquesta per una valla de fusta. Seguim carretera amunt per de seguida arribar a la font Freda.
Aquí, per la dreta hi marxa un camí marcat, que puja cap al refugi d'Ensija i és una bona opció per baixar.
  .-  14 min.  --    FONT FREDA  -- 1.670 m.
Continuem per la carretera, o pel camí paral·lel que la va resseguint. A partir d'aquí la neu que hi ha ens obliga a posar-nos les raquetes. Pugem fins que a la dreta hi marxa una petita vall i on hi ha un munt d'indicadors.
  .-  26 min.   --   BARRANC DE LES LLOBATERES   --  1.690 m.
Aquí, deixem la carretera i el camí que hi puja paral·lel. Seguirem el barranc de la dreta. – PR - Pugem pel mig del clot sempre barranc amunt. La neu aquí està molt bé i les raquetes treballen de valent. La pujada només té dos punts un xic complicats, que si seguim bé el PR s'eviten, però amb la neu que hi ha, les marques no es veuen enlloc i nosaltres sempre pugem per mig del clot. Al barranc hi ha punts força encaixonats, que són impressionants, després dels dos passos fem un tram de pla i arribem a un racó on tenim tres barrancs al davant.
  .-  1 h 15 min.  --  TRIFURCACIÓ DE BARRANCS  --  2.012 m.
Aquí deixem el barranc de les Llobateres que continua amb les marques del PR per l'esquerra cap a sota puig Voltor. Nosaltres marxem pel barranc d'Ensija on també hi ha marques del PR, que és el de més a la dreta. Pugem pel mig del barranc, que és impressionant. El barranc va fent moltes voltes i en algun punt passa molt enclotat- PR – quan arriba dalt el pla, continuem pel que és el seu bruc fins que gira en rodó a l'esquerra, aquí però ja és pràcticament pla.
  .-  1 h 50 min.  --    PLA D'ENSIJA
Deixem el que queda del rec i marxem cap a la dreta a buscar un indicador que es veu uns metres més amunt. – l'indicador ens senyala per on s'ha d'anar per baixar cap a la font Freda – un cop a l'indicador travessem el petit llom i arribem al refugi d'Ensija.
  .-  2 h  --  . REFUGI D'ENSIJA  --  2.168 m.
El refugi està tancat. Des del refugi marxem cap a l'esquerra pujant en diagonal endavant. La pujada, avui amb la neu tal com està, és molt ràpida. Pugem sempre prop de la carena i arribem al cim de la Gallina Pelada o Cap del Llitze.
  .-  2 h 23 min.  --    CIM DE LA GALLINA PELADA   --  2.321 m.
Al cim hi fa vent i molt de fred, el que fa que no ens hi encantem massa. Continuem per la carena que amb la neu és impressionant, un xic estreta, i força aèria, però amb les raquetes es fa molt bé. La carena ens porta al cim de la Roca Blanca.
  .-  2 h 31 min.  --  ROCA BLANCA  --  2.294 m.
Aquí hi ha el problema del dia, la neu està ventada i molt glaçada i mirant-ho com t´ho miris les baixades que se'ns presenten són complicades. Tal com està aquest tram la neu, el millor seria donar mitja volta i baixar per font Freda.
Nosaltres continuem. Ara davant nostre cau una paret en picat. El camí normal baixa per l'esquerra, però amb la neu tan dura i sense piolet, tot i portant grampons, no ho veiem clar.
Nosaltres marxem per la carena de la dreta, al començament es baixa bé, però cada cop la carena és més dreta i la neu és molt dura, sort que un xic a la dreta hi ha forces arbres i et donen més seguretat, de fet el millor és portar grampons. Baixem fins que la carena ha superat la paret. Aleshores ens cal flanquejar la paret per sota, cap a l'esquerra, per tal d'anar a buscar la carena que cau de la Roca Blanca. El franqueig que és molt inclinat i amb una neu molt glaçada, amb grampons molt bé, amb raquetes compromès i perillós.
Un cop a sota la paret, s'han acabat els problemes, ja que la carena a seguir torna a ser fàcil. Anem baixant carena avall, pel que és la Rua de l'Orenella. La carena ens porta davant una petita pujada de roca que voregem per l'esquerra, tornant a buscar la carena , que seguim fins a un parells de miradors que fa sobre el coll del Portet.
  .-  3 h 13 min.  --  MIRADORS DEL PORTET   --  2.000 m.
Aquí entre els dos miradors, girem 90º a la dreta, de dret a les Penyes Altes que es veuen al davant enllà. Anem de dret a buscar la canal Des, per on baixem un bon tram pel mig, fins que queda tallada per un ressalt. Aquí marxem cap a la dreta fins que el terreny ens permet tornar a buscar la canal. Ara però, no entrarem a la canal sinó que baixem per la careneta que fa a la dreta, i que seguirem fins a un petit coll. Al coll girem altra vegada 90º a la dreta, on per un camí, que tot i la neu s'hi endevina, anem baixant cap a trobar una pista.
  .-  3 h 28 min.  --    PISTA PORTET – FONT FREDA  --  1.755 m.
Seguim la pista cap a la dreta, que va fent petites pujades i baixades. La pista, si la seguim tota, ens portaria a la Font Freda. Nosaltres la seguirem fins que travessa el torrent de la font Salada. - és l'únic en el que hi baixa aigua- Passat el torrent, de seguida trobem una pista a l'esquerra que ens baixa a trobar la pista asfaltada de la Pleta de la Vila.
  .-  4 h 8 min.  --    PISTA DE LA PLETA DE LA VILA
Aquí ens traiem les raquetes i continuem carretera avall, fent alguna drecera per arribar on tenim el cotxe a la Pleta de la Vila.
  .-  4 h 15 min.  --    PLETA DE LA VILA  --  1.595 m.
                   ------------------------------------------------------------
                                PR – marques grogues i blanques





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada