QUE PRETENEM?


dimarts, 15 de gener del 2013

SERRA DE FINESTRES ( Des de Santa Pau ) (60)



RESUM :
Avui farem un recorregut per la Garrotxa. Seguirem la serra de Finestres. Hi pujarem per l'Escaler, un pas a la roca molt bonic, continuarem cap a Puigsallança, després anirem al santuari i al castell de Finestres i tornarem a Santa Pau. En el recorregut d'avui, tot i que sembla impossible en nosaltres, sempre seguim camins i camins que són molt clars.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 12 de Gener de 2013
*COMARCA: Garrotxa
*DISTÀNCIA: 14.2 km.
*DESNIVELL ACUMULAT: 883 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 3 h 50 min.
*TEMPS PARADES: 45 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 35 min.
*DIFICULTAT: Fàcil, tot i que cal vigilar sempre de no equivocar-te. Sempre és força clar la direcció a seguir.
*VELOCITAT MITJANA: 3.7 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Garrotxa Zona Volcànica E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Santa Pau a la carretera passat el semàfor.
*OBSERVACIONS: El recorregut d'avui no té massa problemes. Sempre seguim camins i força clars. En una bona part del recorregut hi ha MG . Els cims que pugem, tot i que no són uns gran cims, si que són força espectaculars, tant el castell com Puigsallança i, pel que fa al santuari, està en un lloc impressionant.




FOTOS:
el pas de l'Escaler, molt a la vora de la Collada del Grau
el Castell de Finestres des del Puigsallança
la Serra de Finestres des de sobre el Forat de l'Ovella
el Santuari de Finestres, tot pujant al Castell
el camí baixa per per el Sot de Salgueda, és un camí preciós
Santa Pau, recomanem donar-hi un tomb.....






TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
  .-  0 h.  --      SANTA PAU   --  492 m.
Seguim el carrer Major fins que gira a l'esquerra per baixar a travessar el pont. Nosaltres continuem de dret passant per sota una casa. – GR – MG – Girem a la dreta i a l'última casa a l'esquerra, seguim una pista. La pista fa una lleugera baixada, per deixar de seguida un camí a la dreta per on hi marxen el GR i les MG.
  .-  8 min.   --  DEIXEM GR   --  505 m.
Nosaltres continuem de dret per la pista. La pista ens porta davant una porta, des d'on marxem cap a l'esquerra, seguim una tanca i arribem dalt un petit collet.
  .-  16 min.   --  ESCOLLS  --     555 m.
Marxem per la pista de la dreta, per on continuem seguint la tanca. La pista la seguim fins que aquesta comença a baixar. Aleshores ens enfilem a buscar la carena de l'esquerra on hi trobem una casa mig aterrada, darrere de la qual hi ha un camí que segueix la carena pel mig de l'alzinar. El camí va fent tobogans, puja i baixa fins arribar a un petit coll on hi travessa un camí pel mig.
  .-  31 min.   --  COLL DE MARÍA  --  619 m.
El camí continua per la carena i de seguida es troba amb una pista. Travessem la pista i agafem un camí a la dreta, que deixem de seguida per enfilar-nos cap a l'esquerra. El camí, molt tapat per les fulles, però molt evident, puja uns metres a l'esquerra de la carena, fins davant una paret de pedra. Paret que superem per una lleixa esbiaixada a l'esquerra, sobre la qual fa un petit grau on uns graons fets a la roca ens permeten pujar dalt la carena, és el pas de l'Escaler; un pas realment interessant.
  .-  55 min.   --  COLLADA DEL GRAU   --  847 m.
A la carena trobem una pista que seguim cap a l'esquerra, – MG - de seguida deixem a l'esquerra el camí de les Marrades que també puja des de la pista que hem travessat. Continuem per la pista on en pocs metres arribem a un pla on fa un trencant de pistes.
Marxem per la pista de la dreta, de pla. La pista la seguim uns pocs metres fins que un camí estret, amb les MG, ens permet pujar a la carena de l'esquerra. El camí, molt definit, ara pel mig d'una fageda, ens va pujant suaument fins a un coll on hi ha una pedra de terme força gran.
  .-  1 h 25 min.   --  PEDRA DE TERME – COLL   --  1.002 m.
Ara anem cap a la dreta. Anem a veure un faig força gran que a sota té uns seient que semblen escons, és interessant d'anar a veure'ls, després tornem al coll.
  .-  1 h 31 min.  --     PEDRA DE TERME – COLL  --  1.002 m.
Seguim el camí cap a l'altra banda, – MG - l'esquerra tal com hem pujat al coll. El camí molt fresat puja un xic i arriba al cim de Puigsallança, on a més d'una vista molt bona, hi ha un vèrtex geodèsic.
  .-  1 h 35 min.   --  PUIGSALLANÇA  --    1.027 m.
El camí, primer continua per la carena, - MG - després un xic a la dreta, s'aparta una mica i tornar a la carena, on passa per un pas molt bonic i baixa cap a l'altra banda de la carena, per tornar a la mateixa, en el punt on fa un trau.
  .-  1 h 51 min.   --  FORAT DE L'OVELLA   --  849 m.
Aquí hi marxa un camí per banda. Seguim el que marxa de pla per l'esquerra, després s'enfila per unes grapes de ferro cap a sobre la carena, a l'altra banda del trau. El camí ens porta a l'oratori de Finestres.
  .-  1 h 55 min.   --  ORATORI DE FINESTRES   --  867 m.
Aquí hi tornarem. Ara seguim el camí de la dreta, que de pla, deixant tots els trencants que baixen cap a la dreta, ens porta de dret a l'impressionant santuari de Finestres.
  .-  2 h.   --  SANTUARI DE FINESTRES  --  877 m.
El santuari que és molt gran, està situat en una carena estreta i vist de lluny impressiona.
Continuem cap a sobre el santuari, enfilant-nos per les roques. A sobre hi trobem un camí que cap a la dreta, ens porta a un petit coll on travessem una bretxa. A l'altra banda, per una escalinata de pedra, ens enfilem a les restes del castell de Finestres, que junt amb el santuari fan un conjunt preciós.
  .-  2 h 10 min.  --     CASTELL DE FINESTRES  --   957 m.
Del castell hi resten molt pocs vestigis, però té una vista i està situat en un lloc privilegiat; és una passada. Pel mateix camí tornem cap al Santuari i cap a l'Oratori.
  .-  2 h 25 min.  --      ORATORI DE FINESTRES   --   867 m.
Ara marxem cap a sota, a la dreta. Seguim un camí molt fresat, amb MG que ja no deixarem fins a Santa Pau. El camí, que primer va baixant suaument, ens porta a una pista. Pista que seguim cap a l'esquerra i que de seguida deixem, per marxar per una altra cap a la dreta. Que seguim molts pocs metres per saltar cap a l'esquerra – Sempre seguint les MG -. El camí baixa de dret pel sot . És un camí preciós, que va baixant fent esses. A baix marxa cap a l'esquerra i es converteix amb pista, en la qual fem un parell de dreceres i arribem a una casa sencera però abandonada.
En el camí de baixada que hem seguit, hi ha diferent trencant però sempre seguim el principal i el que és marcat amb MG.
  .-  3 h.  --       LA COMA  --     555 m.
Ara marxem per la pista cimentada que arriba a la casa. La seguim fins passada la raconada – 6 min. - per seguir un camí – MG – que marxa per un prat, cap a l'esquerra. El camí passa per sobre una casa mig aterrada, on hi ha dos roures molt grossos i continua encaixat al mig del bosc, per anar a trobar una pista, just davant una casa. Seguim la pista que continua per sobre la casa i sempre per la pista més bona, arribem a un coll.
  .-  3 h 21 min.   --  COLL DE CAN GORDI   --  515 m.
Aquí fa un trencant de pistes. Seguim la del davant – MG – La pista va baixant. Un tros avall deixem una casa a l'esquerra i arribem a Santa Pau, on la primera casa que trobem és el Mas Gallard. Passat el Mas arribem a un trencant. Som sota el poble.
  .-  3 h 33 min.  --     SOTA SANTA PAU
Aquí, si continuem per la pista, aniríem a la carretera on tenim el cotxe. Nosaltres volem passar pel mig del poble, que realment val la pena donar-hi un tomb. Anem cap a la plaça porxada, baixem cap a travessar el riu i per l'altra banda ens enfilem cap a trobar la carretera, on tenim el cotxe.
  .-  3 h 50 min.   --  SANTA PAU  --       492 m.
                                -------------------------------------------------------------
                                                         MG – marques grogues
                                 GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques

1 comentari:

  1. Aquesta sí que me l'apunto! Marcada com a favorita al wikiloc! I és que la Garrotxa em té segrestat...

    ResponElimina