QUE PRETENEM?


dimecres, 29 de febrer del 2012

SALGA AGUDA - LA PORTELLA ( Des del Pont del Climent ) (15)


RESUM :
Tornem a ser a la serra de Picancel. Avui pujarem la Salga Aguda, cim espectacular es miri per on es miri. Per pujar-lo ho farem de manera un xic estranya. Sortirem del pont d'en Climent, passarem pel portell de l'Ovellar, coll de Tell, baixarem cap a la Portella, per pujar la Salga Aguda per una carena molt dreta i espectacular.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 25 de Febrer de 2012
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 10,63 kms.
*DESNIVELL ACUMULAT: 930 m.
*TEMPS TOTAL: 3 h 50 min.
*DIFICULTAT: mitjana degut a les fortes pendents i a les petites grimpades.
*VELOCITAT MITJANA: 2.80 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa editorial Alpina E-25 Catllaràs – Picancel 1 : 25.000
*PUNT DE SORTIDA: Pont del Climent, per anar-hi cal agafar una pista que surt aproximadament al km 161 de la carretera de Borredà a Vilada. La pista baixa uns 100 metres cap a la riera i fa un planell on s'hi pot aparcar.
*OBSERVACIONS: Els camins són molt bonics, però si tenen alguna cosa clara és que tant a les pujades com a les baixades, són drets de veritat i quan deixen de ser drets, és tornen verticals. Ara bé, l'arribada dalt la Salga Aguda (cara sud), per on pugem, és una passada.


FOTOS:
encara no és de dia i ja hem creuat el portell de l'Ovellar

un cop passat el coll del Tell el camí careneja en direcció a la Portella

el monestir  de la Portella a contrallum

 vista general del conjunt

l'absis i el campanar

 la Salga Aguda des de sobre el Collet de la Pinassa

darrers metres, gairabé verticals

vista des del cim

foto de cim



TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :

  .- 0 h.  -- APARCAMENT  -- 667 m.
Seguim la pista avall i de seguida travessem el riu Merdançol pel pont del Climent.
  .- 1 min.  -- PONT DEL CLIMENT  -- 657 m.
A l'altra banda del pont seguim el camí – indicador i MG – que puja de dret el marge. El camí deixa dos ramals a la dreta i continua, seguint el torrent amunt, per anar a passar per l'estret pas obert a la roca del Portell de l'Ovellar.
  .- 12 min. --  PORTELL DE L'OVELLAR  -- 751 m.
Ara el camí baixa un bon tros per després continuar seguint un torrent. -MG- Un tros enllà el camí es bifurca.
  .- 20 min.  --  TRENCANT SERRAT DEL MIGDIA  -- 740 m.
Aquí deixem el camí que baixa cap a la dreta a travessar el torrent, per anar cap a Sant Miquel. Nosaltres continuem de dret. -MG- Ara de pujada, passem pel Pals de Ferro, una lleixa estreta en una roca, continuem pujant, travessem el rec, al qual sempre hem anant paral·lel a sobre, el tornem a travessar i deixem a la dreta, arran de terra, la font de la Molina, que avui no raja. Continuem, sempre de pujada, i trobem un altre trencant.
  .- 46 min. --  TRENCANT SALGA AGUDA --  948 m.
Deixem el camí que s'enfila cap a l'esquerra i que puja a la Salga Aguda. Nosaltres continuem de dret – MG - tot desplaçant-nos a la dreta fins dalt el coll.
  .- 50 min.  -- COLL DE TELL --  986 m.
Tot i que cap a l'esquerra hi ha el camí per anar a la Salga Aguda per una carena preciosa, nosaltres continuem de dret, saltant per l'altra banda, on un camí ample molt dret , amb molts petits rocs que fan de molt mal caminar baixa cap a trobar un punt on marxen dues carenes. Seguim la de l'esquerra. -MG- És una carena de pedra que tot i que és força dreta, és de bon baixar. La carena ens porta a un petit coll – MG - on seguim cap a l'esquerra i baixem a trobar una pista.
  .- 1 h 5 min. --  PISTA DEL PAS DE LA SOMERA
Cap a l'esquerra i amunt, la pista ens portaria al Pas de la Somera, pas que hi ha a la carena que travessarem més tard. Ara seguim la pista cap a la dreta i avall – MG - per anar a sortir a una pista molt més bona que ve de través.
  .- 1 h 14 min.  -- PISTA DE CAL PERIQUES  --  740 m.
Travessem la pista i el riu. -MG- A l'altra banda trobem una altra pista on uns metres més avall hi ha un trencant amb indicador. Aquí, abans dels indicadors, surt un camí esbiaixat cap a l'esquerra – MG - que ens porta a sobre una pista on hi ha un roure molt gros. Sota el roure agafem un corriol que s'enfila cap a la Portella.
  .- 1 h 27 min. --  SANT PERE DE LA PORTELLA --  804 m.
El monestir de sant Pere de la Portella tot i que no fa masses dies que hi hem sigut, és un d'aquells punts que sempre donar gust donar-hi un tomb. Ara marxarem per la pista de quitrà que hi arriba. La pista la seguim fins que a l'esquerra en marxa una de terra en molt bon estat que seguirem. La pista comença a baixar. De seguida travessa una pista dolenta que cap a la dreta va a coll de Gavatx i continua baixant. Quan passa per la següent raconada hi ha la font de l'Abat.
  .- 1 h 35 min.  --  FONT DE L'ABAT  -- 791 m.
La font és en una raconada a la dreta, sota unes roques i fa un bon raig. Continuem pista avall, travessem la riera i deixem un petit embassament a la dreta, després la pista comença a remuntar i de seguida a la dreta hi ha una carena de pedra.
Aquí tenim dues opcions: una continuar per la pista fins a cal Periques i seguir, per darrere la casa, la carena que ens portarà al Pas de la Somera. L'altra és pujar per la carena de pedra de la dreta que s'ajunta amb la de cal Periques, sobre el Pas de la Somera, però puja més de dret.
Nosaltres pujarem per aquesta última ja que per la primera hi vàrem pujar fa temps. Pugem per la roca. Un tros amunt trobem una pista dolenta que puja de la pista que hem deixat. Continuem per la pista que va pujant per la carena. La pista acaba sent un camí, que sempre va pujant pel bosc d'alzines, seguint la carena. El camí, que no deixa mai la carena, ens porta a un collet on hi travessa la pista que hem trobat a la baixada del coll de Tell.
  .- 2 h 3 min. --  PAS DE LA SOMERA --  904 m.
Travessem la pista. Sobre l'ajunten la carena que pugem i la de cal Periques. Continuem carena amunt. La pujada és molt dreta Quant el camí, es va passant, i així arribem al petit cim de la Pinassa, des d'on cap a l'esquerra baixem al coll.
  .- 2 h 21 min. --  COLLET DE LA PINASSA --  1.056 m.
El camí, molt dret, continua carenejant pel mig de les alzines fins arribar davant una paret de pedra. Aquí tenim tres opcions: pujar esbiaixant cap a l'esquerra i anar a la carena. Marxar cap a la dreta per també anar a la carena. O el que fem nosaltres, pujar de dret. És molt dret. Pràcticament és vertical. És una grimpada espectacular però força fàcil i ens permet arribar al cim just a sota la creu.
  .- 2 h 35 min. --  LA SALGA AGUDA --  1.172 m.
El cim és una carena estreta, en la qual hi ha una creu i una vista realment espectacular. Per baixar, el més pràctic seria seguir la carena de l'esquerra i baixar cap a coll de Tell. Nosaltres marxem per la carena de la dreta on, de seguida saltem desgrimpant per darrera, cap a trobar un pla, que seguirem un metres a l'esquerra. Després girarem a la dreta, seguint una carena cap a trobar un segon pla, on hi ha un roc al mig. Continuem per la carena que va baixant sempre veient la carretera de Borredà. La carena que és molt bruta, plena d'arbres trencats, ens baixa al collet de la Portalleta.
  .- 3 h 5 min. --  LA PORTALLETA  -- 1.016 m.
Aquí deixem la carena i seguim un camí molt evident que salta cap a l'esquerra. – MT i fites- El camí baixa molt de dret, tant dret, que hi ha trams que costa aguantar-se. El camí passa per la base d'una roca, des d'on marxa un xic a l'esquerra per després continuar baixant de valent fins a un petit planell, on fa un petit mirador.
  .- 3 h 20 min. --  MIRADOR
Pujant segurament això és un mirador, baixant i tenint en compte la vista del cim és simplement un sortint. Continuem pel camí que aquí ja és molt més clar, i que baixa cap a l'esquerra - MT i Fites - però ara d'una manera molt més suau. Quan troba el rec el va resseguint, deixa un camí que s'enfila a l'esquerra i va baixant cap a trobar una pista.
  .- 3 h 41 min. --  CAMÍ DE VILADA A BORREDÀ --  688 m.
Aquí a la dreta, continua un camí amb MG que ens portaria a Borredà. Nosaltres seguim cap a l'esquerra, - MG- per una ampla pista que ens porta al pont del Climent, on només ens queda travessar i seguir fins a l'aparcament.
  .- 3 h 50 min. --  APARCAMENT PONT DEL CLIMENT --  667 m.

__________________________________

                 MG – marques grogues
                 MT – marques taronges



divendres, 24 de febrer del 2012

ROCACORBA - PUIGSOU - CANET D'ADRI (14)

RESUM :

En aquesta sortida canviem de territori i entrem en un territori força desconegut per a nosaltres, anirem a la comarca del Gironès, que tot i que la tenim a la vora, no disposem de mapes massa detallats de la zona. Pujarem a Rocacorba i Puig Sou des de Canet d'Adri. Per fer-ho seguirem trams de tota manera, asfalt, pistes de terra, camins molt bonics i d'altres força bruts.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 18 de Febrer de 2012
*COMARCA: Gironès
*DISTÀNCIA: 20.43 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 920 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h 55 min.
*DIFICULTAT: mitjana, degut a un tram de camí en no massa bon estat
*VELOCITAT MITJANA: 4.15 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa del Gironès de l'Institut Cartogràfic de Catalunya 1:10 000-Garrotxa Volcànica editorial Alpina E-25 1:25.000 - Per internet (Wikiloc) un track de Josep Ribes
*PUNT DE SORTIDA: La plaça del Poble a Canet d'Adri.
*OBSERVACIONS: L'excursió és llarga i segueix uns camins molt bonics, però cal tenir en compte que el tram de camí que ressegueix la riera de Rocacorba, des de la primera carena ( 3h 10 min.) fins a la tercera carena ( 3 h 45 min. ), tot i que és un camí d'anys, és molt brut i en algun lloc, en el dia d'avui, costa de passar.
FOTOS:
         el Santuari de Rocacorba està enlairat sobre una "proa" rocosa


         vista del Santuari de Rocacorba i de les antenes al Puigsou


       la Roca Barret  


 
  inesperat aparcament a la mateixa Riera de  Rocacorba                                
            

         el glaç encara és viu als racons més ombrívols


         el camí a partir de la "tercera carena", una passada


         un altre racó del mateix camí


          Rocacorba i Puigsou des de Canet d'Adri, que lluny que es veuen.......


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
  .- 0 h.  -- CANET D'ADRI --  242 m.
Des de la plaça del Poble de Canet d'Adri continuem seguint la carretera amunt. La carretera acaba sent una pista asfaltada que seguim fins a uns plans, on fa un trencant de pistes. Aquí a la dreta, hi ha una casa amb una era.
  .- 18 min.  -- CAN COLOMER --  312 m.
Ara seguirem la pista de l'esquerra. De seguida altre cop a l'esquerra, hi ha marques d'un PR. La pista deixa una casa a la dreta i baixa a travessar una riera, després gira a l'esquerra, passa pel costat d'una casa que estant restaurant i remunta un xic, deixant una altra casa a la dreta - PR-. La pista continua i va a trobar un collet o pla, on hi ha un trencant de pistes.
  .- 36 min.  -- TRENCANT DE PISTES  -- 313 m.
Continuem per la pista més bona - PR - que marxa de pla cap a l'esquerra, tot deixant-ne una que gira molt a l'esquerra. La pista va a trobar la casa de Maverd que voreja cap a darrere, on hi ha un torrent i una alzina molt gran.
  .- 43 min.  --  MAVERD --  418 m.
Fins aquí es podria venir amb cotxe. Ara comença un camí molt bonic. El camí s'agafa al costat de l'alzina. Hi ha un indicador, PR i MV. El camí primer puja pel costat del torrent, per després marxar, força planer, molt cap a la dreta. Després revolta un petit serrat i encara les parets de Rocacorba, que va resseguint per una lleixa cap a la dreta. El camí al passar pel mig de les alzines, no sembla que passis per on passes. El camí ens porta a trobar un trencant amb un indicador.
  .- 1 h 30 min.  -- TRENCANT DE BIERT --  774 m.
Aquí per la dreta hi arriba un camí empedrat que puja de Biert. Nosaltres continuem cap a l'esquerra -MV – PR –. El camí, pel mig de l'alzinar, puja fent moltes llaçades, concretament 15, ja que en cada llaçada hi ha el nombre que és. El camí més que bonic, ens porta dalt el coll, on a l'esquerra, sobre una gran roca s'alça l'impressionant Santuari de Rocacorba.
  .- 1 h 45 min.  --  COLLET SOTA ROCACORBA --  909 m.
Des d'aquí el santuari sembla un vaixell, llàstima que està tancant i no ens permet entrar al magnífic mirador que fa. Del collet, pugem cap dalt la porta del santuari des d'on continuem per les roques de la dreta i ens enfilem a sobre la carena, on un bon camí, ens porta a una petita antena. Aquí, en un roc que sobresurt, hi ha un excel·lent mirador.
  .- 1 h 52 min. --  MIRADOR SOBRE ROCACORBA  -- 938 m.
El camí continua carena enllà. Nosaltres el deixem per tornar al collet sota el santuari.
  .- 2 h.  --  COLLET SOTA ROCACORBA --  909 m.
Ara continuem per la carena de l'altre costat, on un camí que puja pel mig de les alzines, ens porta a la carretera ,que seguim amunt, fins davant la reixa que tanca el vèrtex de Puig Sou.
  .- 2 h 10 min.  -- PUIG SOU --  978 m.
Puig Sou és el sostre comarcal del Gironès. Tot i que és a tocar, una reixa que tanca les instal·lacions d'una gran antena, impedeixen arribar-hi. Per mateix lloc tornem al collet.
  .- 2 h 20 min.  --  COLLET SOTA ROCACORBA --  909 m.
Ara toca tornar cap a Canet d'Adri, i ho farem donant una gran volta. Travessem el coll i la pista que marxa cap a sota el santuari, a pocs metres de la cadena. Seguim un camí amb MV i PR que marxa planejant molt cap a la dreta. El camí, pel mig de l'alzinar, passa pel costat de l'Arcova de Rocacorba – un forat que queda a la dreta del camí – per arribar de seguida a una esllavissada. A l'altra banda de l'esllavissada, seguim el camí avall. Ara el camí és molt i molt interessant, baixa per uns esqueis i unes roques al mig del bosc que fan que sigui molt bonic. El camí va baixant, passa pel costat de la Roca Barret,- un roc molt característic - i de seguida va a trobar un camí més ample, que segueix avall, per arribar amb pocs metres a un descampat on es bifurca.
  .- 2 h 40 min. --  CASES DE ROCACORBA  -- 760 m.
Fins aquí, hem marxat en direcció contraria on tenim el cotxe. Aquí deixem el PR que marxa cap a la dreta i girem a l'esquerra, en rodó, seguint la pista que passa per sobre de dues cases i baixa capa trobar la riera de Rocacorba. Riera que seguirem pràcticament fins a Canet d'Adri. Travessada la riera, la ressegueix avall i arriba a una bifurcació.
  .- 2 h 55 min. --  TRENCANT CANET – GRANOLLERS --  658 m.
Aquí trobem l'últim indicador. Deixem el camí i les MV que marxem per la dreta, cap a Granollers de Rocacorba. Nosaltres marxem cap a l'esquerra per una pista que baixa a travessar la riera, per després marxar força de pla i convertir-se en un camí, just quan trobem un camí que baixa per la careneta de l'esquerra.
  .- 3 h 10 min.  -- CAMÍ A LA PRIMERA CARENA --  630 m.
Seguim el camí cap a la dreta i avall uns 10 metres, per agafar un corriol que salta cap a l'esquerra pel torrent del costat. El corriol que ja no és tan net, baixa cap a travessar el torrent , des d'on continua per l'altra banda a retrobar la riera de Rocacorba. Ara, el camí, tot i que és un camí amb parets de pedra, és molt brut de mates, arbres caiguts i barrinat pel senglar. El camí que va passant a una certa altura, si fos net, seria una passada. El camí marxa molt de pla i va a trobar un altre camí que baixa d'una segona carena.
  .- 3 h 35 min. --  CAMÍ A LA SEGONA CARENA --  533 m.
Seguim el camí cap a la dreta i avall, al començament és net, però de seguida tornem a trobar trams curts, que són molt bruts de mates, tant, que en algun lloc costa de passar. El camí baixa cap a trobar la riera on es bifurca. Nosaltres seguim pel costat de la riera. Uns metres més enllà es torna a bifurca. Ara seguim a l'esquerra i amunt per anar a passar pel costat d'uns rocs balmats, sobre dels quals trobem un altre camí que baixa d'una tercera carena.
  .- 3 h 45 min. --  CAMÍ A LA TERCERA CARENA
Ara sí, el camí és net i preciós. Passa per entre uns rocs i per una lleixa encinglerada en uns llocs fantàstics. Per si sol, per aquest tram de camí, ja val la pena haver vingut. El camí va baixant paral·lel a la riera, que un tros avall travessa i ja més de pla, va a trobar una pista de terra en una gran esplanada, on la riera deixa el congost.
  .- 4 h 15 min. --  PISTA AMPLA  --  330 m.
A partir d'aquí ja sempre serà pista. La pista continua paral·lela a la riera molt planera . Passant pel costat de camps, un tros avall travessa la riera, per on passen els pals elèctrics
  .- 4 h 35 min. --  TRAVESSEM LA RIERA
 Continua un tram paral·lel a la riera. La pista quan s'aparta de la riera va a buscar el trencant de can Canet, casa que deixem a l'esquerra, i es converteix en quitrà. Continuem seguint la pista per anar a trobar les primeres cases de Canet d'Adri. Aquí a la dreta, es baixa a veure els bonics gorgs de la font de can Torra. Nosaltres anem cap a l'esquerra seguint un carrer que porta a la carretera, just on hi ha la plaça del Poble, davant de l'església.
.- 4 h 55 min. --  CANET D'ADRI  --  242 m.
__________________________________

         PR – sender de petit recorregut marques grogues i blanques
        MV – marques vermelles



dimecres, 15 de febrer del 2012

SANT QUIRZE DE PEDRET - SANT MIQUEL DE LES CANALS (13)

RESUM :
Tornem a fer una sortida a la vall de la Portella, aquesta vegada la farem per l'altra banda. Fet que ens permetrà veure el pont gòtic de Pedret, l'ermita preromànica del S-X de Sant Quirze de Pedret; endinsar-nos per la serra de Picancel, tot passant per Sant Miquel de les Canals, des d'on tornarem baixant per la serra de Montsent, de la que pujarem al seu cim més alt i més visible.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 11 de Febrer de 2012
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 19 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 820 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h 5 min.
*DIFICULTAT: baixa
*VELOCITAT MITJANA: 4.6 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Catllaràs – Picancel editorial Alpina E-25 1:25.000
Lluçanès editorial Alpina 1:40.000- Llibre l'Alt Berguedà 27 Itineraris (recurregut en sentit contrari)
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament al costat de l'antiga nacional, al mig de la Colònia Rosal, abans de travessar el riu.
*OBSERVACIONS: El camins que seguirem avui són molt clars, tot i així cal estat atents a la baixada de Sant Miquel a Mascaró, ja que l'opció que fem servir no és la més clara. També cal estar atents al trencant dels Quatre Camins, ja que la pista que hem de seguir baixant, no es veu massa clara; cal tenir clar que és abans de tenir muntanyes a la dreta.


FOTOS:
 Pont de Pedret (imatge d'arxiu)

 Sant Quirze de Pedrert


el Montsent


Sant Miquel de les Canals (l'ermita)


Sant Miquel de les Canals (la casa)


el Mascaró amb Sant Miquel al darrera


la Serra de Picancel amb la punxeguda Salga Aguda




TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ

RESSENYA :
  -. 0 h.  -- COLÒNIA ROSAL --  486 m.
Comencem a caminar seguint la pista que marxa paral·lela al riu Llobregat. Riu que remuntem mantenint-lo a la nostra esquerra. La pista marxa molt planera, primer travessa dos túnels i després el riu. A l'altra banda torna a passar un altre túnel i, sempre pel costat del riu arriba al pont gòtic de Pedret.
  -. 47 min.  -- PONT DE PEDRET --  530 m.
El pont de Pedret, és un pont molt bonic sobre el Llobregat, amb quatre arc desiguals. Travessem el pont i seguim cap a l'esquerra per unes escales de pedra. A sobre, amb l'estimball a l'esquerra, continuem per unes lloses fins que a la dreta hi ha uns camps i el camí es bifurca. Aquí marxem cap a la dreta on, el camí, per sota unes feixes, ens porta a l'ermita de Sant Quirze.
  -. 53 min. --  SANT QUIRZE DE PEDRET  --  582 m.
Sant Quirze és una ermita preromànica, que junt amb el pont, fa que sigui un indret obligat de visitar.
Marxem per la pista cimentada que puja del pont. La seguim uns 100 metres fins que gira. Aquí, agafem una pista de terra que marxa de dret. Hi ha un indicador de camí particular. La pista entra en unes feixes i queda molt desdibuixada. Nosaltres seguim sempre de pla. Quan s'acaben les feixes, la pista, ja molt clara, continua pel mig de les alzines. Uns metres enllà la pista es bifurca. Nosaltres marxem per la dreta. La pista va a trobar la rasa del Gimbàs i es converteix amb camí, que la va resseguint amunt. Trobem una bifurcació, on deixem el camí que s'enfila per una cresta de pedra cap a l'esquerra. Nosaltres seguim pel costat de la rasa on, el camí -MG-, de seguida s'enfila cap a la dreta. El camí primer puja molt de dret, després fa un tram planer cap a l'esquerra, per després continuar pujant fent llaçades i mantenint sempre la vall, que no travessarem mai a l'esquerra. El camí amb MG, ens porta dalt la carena, on segueix cap a l'esquerra i en un minut arriba a la font Bona o de la Covil.
  -. 1 h 28 min.  -- FONT BONA  --  813 m.
La font que al davant fa una bassa, avui no raja. Continuem per l'altra banda, seguint el camí que marxa de pla cap a buscar la raconada- MG - on hi ha unes feixes i la casa mig aterrada de la Covil.
  .- 1 h 35 min.  -- LA COVIL  --  865 m.
Aquí marxem amunt, cap a la dreta i de seguida trobem un camí de través, que seguim cap a la dreta – MG - i que sense massa desnivell, ens porta al collet de les Fustes.
  -. 1 h 44 min. --  COLLET DE LES FUSTES  --  901 m.
El camí passa l'estret collet i arriba a una pista on a l'esquerra hi marxa un camí. Nosaltres continuem per la pista – MG – que puja suaument, passa per un mirador i arriba a sant Miquel.
  -. 2 h 7 min. --  SANT MIQUEL DE LES CANALS  -- 990 m.
Sant Miquel és una casa amb una ermita situada en una bonica clariana solella a la serra de Pincancel.
Ara hem d'anar a la casa de Mascaró, que es veu a sota, en un collet. Per anar-hi hi ha diverses opcions; una és recular uns 200 metres la pista que hem vingut i allí hi surt un camí marcat que hi baixa. La segona és seguir la pista que puja a la casa de sant Miquel, que també hi baixa.
Nosaltres pugem cap a sobre la casa des d'on seguim la carena fins que aquesta entra al bosc i queda tallada. Aquí anem uns metres a l'esquerra i baixem un primer roc. Després, també un xic a l'esquerra, cal buscar el pas per baixar un petit cingle ( que es baixa per diferents llocs però no és massa clar per on). Un cop a sota el petit cingle, anem a la carena on trobem el camí de la primera opció que segurament és la millor. El camí que seguim cap a l'esquerra i avall, ens mena a la pista que baixa de Sant Miquel, en el punt on a l'altra banda hi ha uns rocs balmats. Seguim la pista cap a la dreta i avall per de seguida arribar a un trencant de camins.
  -. 2 h 22 min. --  CREU DE MASCARÓ -- 852 m.
Aquí, a la dreta hi marxa la pista que puja a la Portella. Nosaltres continuem per la pista que marxa de dret per sota l'aterrada casa de Mascaró. Seguim la pista fins que aquesta gira a la dreta.
  -. 2 h 29 min. --  COLLADA DE MASCARÓ --  833 m.
La pista continua cap a Pedret. Nosaltres marxem de dret per una pista que a l'arribar al primer bony de la carena, marxa a l'esquerra. Nosaltres seguim un camí a la dreta que de seguida es bifurca. Deixem el que baixa a la dreta i continuem de pla. El camí marxa un tros de pla, fa un gir a l'esquerra pels pas dels Esquers, i va a buscar la carena, des d'on ara per la carena, ara un xic a la dreta, va vorejant diferents turons fins arribar a una pista en un coll.
  -. 2 h 53 min. --  COLL ERA DE LA PALLA  -- 894 m.
Uns 100 metres abans d'arribar a la pista, ens enfilem per la carena de l'esquerra on, un desdibuixat corriol, ens portarà al punt més alt de la Serra de Montsent.
  -. 3 h.  --  CIM DEL MONTSENT  -- 963 m.
El cim té una vista sobre la vall de la Portella i els cim que la tanquen molt bona. Per tornar al coll, farem servir el mateix camí, o millor dit corriol, pel qual hem pujat.
  -. 3 h 5 min. --  COLL ERA DE LA PALLA --  894 m.
Seguim la pista cap a l'esquerra, primer puja i després baixa. La seguim fins a un collet on a la dreta, en comptes de la vall que hem tingut sempre, hi comença a fer uns turons de pedra.
  -. 3 h 18 min. --  QUATRE CAMINS --  786 m.
On comença el coll, el travessa una pista molt dolenta i no massa visible. Seguirem la pista de la dreta que comença fent unes llaçades avall per després marxar cap a l'esquerra força planera. La pista, que és molt dolenta i plena d'argelagues, deixa un collet a la dreta i continua de dret avall cap a trobar una pista més bona, que cap a la dreta arriba de seguida sota la casa de Montsent.
  -. 3 h 32 min.  -- MONTSENT --  705 m.
Aquí, seguim la pista que arriba a la casa, cap a la dreta. La pista, ara molt bona, ens baixa pel costat de la Rasa de Sant Martí cap a travessar el pont de l'autovia per sota i cap a la carretera d'Olvan; al punt on hi ha l'indicador de la rotonda, a tocar les primeres cases de la Colònia Rosal.
  -. 4 h 2 min. --  CARRETERA D'OLVAN
Travessem la carretera i continuem de dret, per anar a buscar un carrer al costat del torrent, que ens portarà a l'antiga nacional, on hi ha l'aparcament del cotxe.
  -. 4 h 5 min.-- COLÒNIA ROSAL-- 486 m.
            __________________________________

          MG – marques grogues




LA QUAR - LA PORTELLA - SERRAT DE SANT ISIDRE (12)

RESUM :
El Serrat de Sant Isidre, és un d'aquells llocs que hi hem anat perquè un dia vàrem veure una foto i ens va semblar un lloc bo per fer una sortida. Aquesta sortida és la que farem avui, i la farem donant una volta que, al final ha sortir una volta més que acceptable. Sortirem de Sant Maurici de la Quar. Anirem al Santuari de la Quar, passarem pel santuari de la Portella i finalment pujarem al Serrat de Sant Isidre. Punt on hem quedat agradablement sorpresos, ja que és un mirador excepcional.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 4 de Febrer de 2012
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 13.13 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 712 m.
*TEMPS TOTAL: 3 h 30 min.
*DIFICULTAT: baixa
*VELOCITAT MITJANA: 3.75 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Catllaràs – Picancel editorial Alpina E-25 1:25.000
Lluçanès editorial Alpina 1:40.000
*PUNT DE SORTIDA: A la carretera, sota l'església de Sant Maurici de la Quar. Per anar a Sant Maurici de la Quar, s'ha d'agafar la carretera de Prats de Lluçanès a Gironella fins a Sagàs, on una carretera local et porta al poble de Sagàs i a Sant Maurici.
*OBSERVACIONS: De Sant Maurici fins al Coll de la Creu de Jovell, hi ha marques del GR-4 que nosaltres seguim fins a Coll de Canes. Del Coll de la Creu de Jovell fins a la Portella, trobem alguna fita però no hi ha marques. De la Portella fins al coll de la Baumeta hi ha marques grogues. Per pujar al Serrat de Sant Isidre hi ha camí sense marques. I finalment del coll de la Baumeta a Sant Maurici continuen les marques grogues.
FOTOS:
e
sortida del sol que es reflecteix al mar


l'encinglerat Santuari de la Quar


carenejant cap al Santuari


Sant Pere de la Portella


Sant Isidre
la casa de la Baumeta amb Sant Isidre al darrera


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :

  -.0 h. --SANT MAURICI DE LA QUAR --860 m.
Seguim la carretera fins que aquesta gira a la dreta. -GR- Aquí seguim la pista del davant que va pujant, deixa un trencant a l'esquerra i continua seguint les torres elèctriques. La pista es torna molt dolenta i va pujant marges per sota els fils, fins dalt el coll.
  -.15 min. --COLL TINYÓS --938 m.
Al coll hi arriba una pista de quitrà. A la dreta ens queda una casa i a l'esquerra el serrat de Sant Isidre. Continuem, travessem la pista de quitrà i seguim una pista de terra o camí ample que marxa cap l'altra banda, lleugerament a l'esquerra, flanquejant el Serrat de Sant Isidre per la dreta. El camí, -GR- continua seguint les torres elèctriques i s'enfila a un petit grau, on hi ha un pas estret.
  -.28 min.-- PAS ESTRET-- 1.032 m.
El Serrat de Sant Isidre, és a tocar, aquí a l'esquerra. Nosaltres però, per pujar-hi primer donarem una bonica volta. Passem el coll i girem a la dreta, ara per una pista. -GR i torres elèctriques - La pista primer puja un xic i després baixa suaument. Arriba a una bifurcació on seguim cap a la dreta, pugem molts pocs metres i baixem cap a l'esquerra a buscar un coll.
  -.46 min. --COLL DE CANES -- 973 m.
Aquí la pista i el GR continuen avall cap al coll de la Creu de Jovell. Nosaltres saltarem per la vall de la dreta. Seguim un camí que baixa cap a trobar uns terrers, i el deixarem per anar a buscar una pista a l'esquerra, per la qual pujarem al coll de la Creu de Jovell.
  -.1 h. -- COLL DE LA CREU DE JOVELL -- 950 m.
Aquí travessem la carretera i ens enfilem per la pista de l'altra banda. La pista puja dalt el santuari de la Quar. Nosaltres la seguim pocs metres fins on comença la carena de la dreta. Un cop trobem la carena ens hi enfilem, sense un camí massa clar. La carena que sempre seguirem pel seu fil, al començament és força planera. Després ens comença enfilar per un caire d'aglomerat força impressionant, però fàcil de pujar. El caire ens deixa dalt el pla on hi ha la senyera i, uns pocs metres més enllà, el santuari de la Mare de Déu de la Quar.
  -.1 h 15 min. -- MARE DE DÉU DE LA QUAR --1.065 m.
El santuari està situat al damunt d'un turó espadat realment impressionant, tant si el veus de lluny, com s'hi ets a dalt. El cim és un pla. En una punta hi ha una senyera i al mig un gran edifici amb l'ermita. El més curiós potser és una font dintre una cisterna tancada amb una porta.
Sortim seguint la pista de baixada fins que aquesta gira a l'esquerra.
  -.1 h 19 min.-- COLLET DE LA SERRA --1.022 m.
Aquí, on comença la corba, cal saltar per un corriol a la dreta. El corriol marxa uns pocs metres cap a la dreta per girar a l'esquerra. Passar per sota la corba i continuar baixant pel mig del bosc, flanquejant el Serrat de Galter. El corriol, que no és massa fresat, acaba baixant pel carener cap a trobar una pista, pocs metres abans del coll del Gavatx.
  -.1 h 27 min. --SOTA EL COLL DE GAVATX --965 m.
Seguim la pista cap a l'esquerra i avall pel faldar del Serrat de Galter, pel que és el Bac dels Monjos. La pista, la seguim fins que a la dreta, hi trobem un camí ben fresat.
  -.1 h 35 min.-- CAMÍ AL BAC DELS MONJOS -- 920 m.
Deixem la pista i seguim el camí cap a la dreta i avall que ens porta a trobar una altra pista. Pista que seguim cap a l'esquerra. Un tros avall, travessem una pista molt bona .– pista que cap a l'esquerra va a la Portella – Nosaltres continuem per una pista no massa bona, fins a la perpendicular de la Portella, que ja veiem a la nostra esquerra. Aleshores agafem un corriol pel mig del bosc, cap a la dreta per anar a trobar els edificis de la Portella.
  -.2 h.-- SANT PERE DE LA PORTELLA-- 802 m.
El monestir de Sant Pere de la Portella és un gran edifici al mig del bosc, que per si sol ja val la pena fer-hi una excursió. Per marxar, seguirem un camí a l'altra punta de l'esplanada, que hi ha de davant la porta del monestir. El camí baixa cap a trobar un trencant de pistes, en mig de dues torres elèctriques. Seguim la pista de l'esquerra que baixa de dret a travessar el riu -MG-. A l'altra banda s'enfila uns pocs metres i es bifurca. Aquí cal deixar les pistes i seguir un camí que s'enfila de dret per mig de les dues pistes. -MG- El camí, molt fresat, inclús enfonsat, puja molt de dret, travessa dues pistes, es decanta molt cap a la dreta i arriba dalt la carena ,on als últims metres es converteix en pista.
  -.2 h 20 min.-- COLL A LA CARENA-- 942 m.
Seguim carena i pista cap a la dreta, deixant una pista que baixa cap a la banda d'on venim. La pista, puja uns metres, i de seguida la deixem per seguir un camí a l'esquerra - MG -. Aquest, molt de pla, i bonic, ens porta pel faldar, cap a trobar una altra pista, que seguim cap a l'esquerra fins passada la raconada – MG -. Aquí tornem a trobar un camí que s'enfila a la dreta -MG- per anar a trobar una pista molt bona, que seguirem uns pocs metres a l'esquerra i arribarem al marcat coll de la Baumeta.
  -.2 h 43 min.-- COLL DE LA BAUMETA-- 1.024 m.
Aquí hi tornarem. Ara seguim la carena de l'esquerra. El camí, per la carena ,fa un primer tram planer i es parteix en dos. Cap a l'esquerra va a trobar un coll i després puja al cim, és per on tornarem. Ara continuem de dret seguint la carena. El camí ens porta dalt el serrat de Sant Isidre.
  -.2 h 55 min. -- SERRAT DE SANT ISIDRE --1.117 m.
El cim és un gran pla, on hi ha una senyera, una ermita i un vèrtex geodèsic, cosa que podem trobar en molts punts però, el que realment destaca és la vista, cap a la banda del Bages és pla, cap a la banda del Pirineu, no hi ha ni un pam de pla i tot sumat és sublim.
Per tornar, baixem per darrera l'ermita, per un camí que volta fins a sota el vèrtex, després gira a l'esquerra i va a buscar un collet, des d'on planejant continua cap al coll de la Baumeta.
  -.3 h 5 min. --COLL DE LA BAUMETA -- 1.024 m.
Seguim la pista que baixa a l'esquerra – MG - i que ens baixa fins a la casa de la Baumeta.
  -.3 h 11 min.-- LA BAUMETA-- 962 m.
Marxem per la pista asfaltada que arriba a la casa, a la primera corba la deixem per seguir la carena de la dreta. – MG – El camí ens baixa a un coll on, marxa un camí cap a cada cantó. Nosaltres continuem cap a l'esquerra. El camí -MG – baixa per uns rocs i va cap a trobar el rec per on baixa, sempre amb tendència cap a la dreta, fins a trobar una pista. Pista que segueix cap a l'esquerra, per arribar de seguida a un trencant de pista.
  -.3 h 22 min.-- TRENCANT PISTES – CEMENTIRI -- 885 m.
Pugem uns pocs metres i agafem cap a la dreta – Cementiri - de seguida deixem a l'esquerra el trencant del cementiri que és aquí mateix . Nosaltres de dret – MG - avall anem a sortir a un carrer per sobre l'església, des d'on per unes escales baixem a la carretera, on tenim el cotxe.
  -.3 h 30 min. -- SANT MAURICI DE LA QUAR -- 860 m.
                       __________________________________

      MG – marques grogues
      GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques






dissabte, 4 de febrer del 2012

PIC DE COMA D'OR - PIC PUIGPEDRÓS DE LANÓS (11)


RESUM :
Avui farem dos cim espectaculars, tant pel que fa a la seva situació com per les seves característiques, a més baixarem per una bretxa. La bretxa que separa els dos cims és un lloc inhòspit i fabulós. El recorregut que farem és el següent: Coll de Pimorent; vall d'Engràcies; pic de Coma d'Or; Puigpedrós de Lanós; Cresta fins a la Portella Roja; on saltarem cap a la Vall de Besines; portella d'Engràcies; Pimorent.
Aquest recorregut no té un desnivell massa acusat, tot i que hi ha algun tram molt dret, transcorre però per uns paisatges de somni.

DADES :
*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 16 de Juliol de 2011
*COMARCA: Alta Cerdanya
*DISTÀNCIA: 13 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.100 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h 55 min.
*DIFICULTAT: Mitjana - Alta
*VELOCITAT MITJANA: 2.65 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Carte de randonées Cerdagne Capcir 1:50.000
                                             Llibre d'en Manel Figueres La Cerdanya tots els cims
*PUNT DE SORTIDA: Coll de Pimorent. Quan la carretera comença a baixar agafem una pista a la dreta. La pista, força dolenta, va a buscar el riu que travessa. Deixa un trencant a l'esquerra i puja paral·lela al riu, fins que trobem una edificació, hi ha lloc per aparcar, és la captació d'aigües. La pista té uns 2.7 kms i en algun tram, és més que dolenta.
*OBSERVACIONS: A la cresta final del pic de Coma d'Or, hi ha un pas molt estret i molt aeri, en el qual cal posar-hi molta atenció. Després, a la baixada cap a la Portella Roja hi ha algun tram d'herba molt dret que també requereix molta atenció i finalment, el tram de sota la Portella Roja fins a trobar el camí a la carena, no és complicat però, cal endevinar-lo.Cal dir que aquesta excursió es va fer a l’estiu, amb neu aquest recorregut és en el millor dels casos exposat, realitzable únicament per muntanyencs experts.


FOTOS:
 la lluna encaixant a la Cresta dels Llosers


el Puigpedrós de Lanós, la bretxa de la Portella Roja i el Coma d'Or


atlètic i exposat pas abans de fer el Coma d'Or


cresta de tornada, visió imponent del Puigpedrós de Lanós


els dos cims des de l'altre cantó


crestejant el Puigpedrós de Lanós


el Coma d'Or i la seva "complicada" cara nord


la Portella Roja i la seva tartera


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
  .-0 h.-- CAPTACIÓ D'AIGÜES-- 2.131 m.
Seguim la pista amunt, i quan aquesta comença a fer llaçades, anem tallant per unes dreceres. La pista s'acaba en una pedrera on a sobre, a l'esquerra, hi ha un llac amagat. Nosaltres deixem la pista abans que s'acabi per anar pujant per la vall d'en Garcia, o d'Engràcies. El nom és depenent dels mapes que es consultin. Pugem per un camí força fresat, passem un turonet que voltem cap a la dreta ( de fet es volta per cada banda ), i que a sobre fa un altiplà, anem fins al fondo i pugem de dret al coll.
  .-46 min.-- PORTELLA D'ENGRÀCIES -- 2.534 m.
Dalt el coll s'obre un altre món. Continuem per l'altra banda, en lleugera baixada cap a la dreta, amb la vall de Besines a l'esquerra, i anem a passar per un altre coll.
  .-51 min.-- PORTELLA DE COMA D'OR -- 2.503 m.
Aquí, uns metres a la dreta, hi ha el llac de Coma d'Or, per on hi marxa un camí que salta de dret la vall. Ara però toca una pujada, que fem de dret pel que són els contraforts del Cap de la Llosada, que ens queda a la dreta. Tot i que és molt a la vora no hi pugem. El camí aquí és molt clar i marcat. Un cop feta la pujada, fa un tram de pla, - que és on sortirem tornant- per després enfilar-se més suaument, cap a buscar el coll que fa dalt la carena del cim del davant.
  .-1 h 27 min. -- COLL AL COMA D'OR -- 2.810 m.
Primer anem a fer un petit bony a la dreta, per veure el caient cap els pics de Font Viva. Després tornem al coll per enfilar cap a l'altra banda. Passem per la punta sud i després de passar un petit pas molt aeri, arribem al cim nord del pic de Coma d'Or.
  .-1 h 35 min.-- PIC DE COMA D'OR -- 2.826 m.
Al cim hi ha una gran fita amb una creu de fusta molt rudimentària. La vista sobre la cresta del Puigpedrós de Lanós, el Carlit i la vall de Lanós, és molt i molt bona.
Per continuar hem de tornar al coll que hi ha a la carena per saltar cap a la banda de Lenós a buscar els dos petits llacs que hi ha sota la Portella Roja (o bretxa) que separa els cims de Coma d'Or del Puigpedrós. La baixada, sense un camí clar, és molt dreta, però molt fàcil. Hi ha trams amb herba i trams amb pedra, però es passa per tot arreu i és molt clar on cal d'anar.
  .-1 h 56 min.-- ESTANYS SOTA COMA D'OR -- 2.594 m.
Voregem els estanys per la dreta i tan de pla com podem, anem a trobar la carena del davant que cau en picat sobre la vall de Besines. Un cop a la carena, seguim el seu fil cap a l'esquerra i amunt. No hi ha un camí marcat. Nosaltres pugem seguint el fil, que per cert, puja molt de dret. Aquí al terra hi ha trams amb herba i d'altres amb rocs. En algun punt s'han de posar les mans a terra, però es puja molt bé fins a trobar la carena cimera. Un cop aquí, primer de tot, anem cap a la dreta a fer el cim que cau sobre la vall de Besines, i que tan pel tram de rocs que cal travessar, cop per la vista que té, és molt espectacular i aconsellable d'anar-hi.
  .-2 h 31 min. -- PUNTA AL NORD DE PUIGPEDRÓS-- 2.826 m.
La carena, per venir al cim, és molt trencada. El cim és a sobre l'estany de Besines. Per continuar ens cal desfer un tros i continuar per la carena. De seguida trobem un petit bony amb una gran fita.
.-2 h 42 min.-- CIM NORD DEL PUIGPREDÓS DE LANÓS-- 2.828 m.
Des del cim continuem carenejant. Passem una petita bretxa i una altra i arribem al cim alt del Puigpedrós de Lenós.
  .-2 h 48 min.-- PUIGPEDRÓS DE LANÓS -- 2.842 m.
El Puigpedrós de Lenós és una cresta amb un munts de petit bonys que sobresurten. La vista des del cim, tant cap a les muntanyes d'Andorra com cap a les de l'interior de França, és més que bona. Quant a la cresta, és entretinguda i molt bonica.
Continuem crestejant. Fem un parell de rocs més que sobresurten i quan la creta cau, anem un xic a l'esquerra per unes terrasses d'herba, s'ha de vigilar pel pendent. Quan podem tornem a la cresta, i per aquí baixem fins a la marcada bretxa, que ens separa del pic de Coma d'Or.
  .-3 h 18 min.-- PORTELLA ROJA-- 2.700 m.
Som sense dubtar al punt més espectacular del recorregut, la Portella Roja, també anomenada coll de Besines. Aquí per pujar cap al pic de Coma d'Or hi ha una paret que, sense veure's inaccessible, si que sembla complicada. La nostra intenció no es tornar al pic de Coma d'Or si no baixar per la bretxa. Ens llencem cap a la dreta. Primer trobem herba i després tartera. Quan és de pedra petita es baixa de cine però quan és grossa cal vigilar més. La tartera ens baixa a la vall de Besines.
  .-3 h 30 min.-- VALL DE BESINES
Abans d'arribar al fons de la tartera, ja comencem a marxar cap a l'esquerra, per flanquejar les parets del pic de Coma d'Or, a mitja altura, sembla complicat, però es passa. -tot i que per la vall, també és podria travessar- Anem flanquejant, sense perdre altura, si diferència hi ha sempre amunt. El flanqueig ens porta a trobar el camí pel que hem pujat al Coma d'Or, als contraforts del cap de la Llosada.
  .-3 h 51 min. -- CAMÍ DE PUJADA -- 2.647 m.
Ara no baixem de dret cap a la Portella de Coma d'Or, sinó que anem resseguint la petita cresta de la dreta, per sortir a un bonic mirador,- el Roc Gros – des d'on es veu que per la vall també es podia passar. Del mirador baixem de dret cap a la Portella de Coma d'Or, on retrobem el camí.
  .-4 h 10 min.-- PORTELLA DE COMA D'OR --2.503 m.
Ara ja fem el camí pel que hem vingut i en enfilem de dret, amb la vall de Besines a la dreta a buscar el coll.
  .-4 h 16 min.-- PORTELLA D'ENGRÀCIES-- 2.534 m.
Baixem per la vall que se'ns obra al davant, Vall que queda tancada a la dreta pels espectaculars cims del Trespunts, Querfort; i Mercadal, i a l'esquerra per la retallada serra Rossa. El camí és molt fressat i tot i que en algun punt es parteix, tots els corriols van al fons de la vall.
  .-4 h 55 min. --CAPTACIÓ D'AIGÜES-- 2.131 m.
                   _________________________________________________________