QUE PRETENEM?


dimecres, 28 de novembre del 2012

LES ESCLETXES DE L´EUGA – SALT DEL BOT ( Des de Sant Privat d'en Bas ) (52)




RESUM :
Avui anirem a un del llocs increïblement bonic que tenim molt aprop de casa. Són les Escletxes de l'Euga, un indret meravellós, únic i màgic. Per anar-hi seguirem uns camins que tant el de pujada – El camí del salt de Bot- com el de baixada – Camí dels Matxos- són una delícia, són camins d'aquells que fan afició. I per rematar-ho, pujarem al cim del salt del Bot, que és un mirador impressionant.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 24 de Novembre de 2012
*COMARCA: Garrotxa
*DISTÀNCIA: 14.28 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.035 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 52 min.
*TEMPS PARADES: 23 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 15 min.
*DIFICULTAT: La dificultat és baixa, sempre i quan es trobin els camins.
*VELOCITAT MITJANA: 3 km /h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Aiats - Puigsacalm de l'editorial Alpina 1:15.000
*PUNT DE SORTIDA: Àrea recreativa del pla d´en Xurri. Per anar-hi cal anar a les Preses, des d'on seguirem cap a Sant Privat d'en Bas. Sota l'aparcament que hi ha a l'entrada del poble, seguirem una pista asfaltada que ens portarà a l´àrea recreativa del pla d´en Xurri. Aparcarem sobre l'àrea quan la pista gira en rodó i de dret en surt una de terra.
*OBSERVACIONS: Els camins que seguim avui són molt bonics i no massa complicats, només cal vigilar el corriol que baixa cap a la Creu de Freixeneda i el camí que porta al Salt del Bot, que no és massa clar.
Hem de tenir en compte que en el temps total caminat hi comptem l'estona que hem estat dintre les Escletxes. Nosaltres hi hem estat una hora, però això pot variar molt, ja que és un indret on el temps passa volant.



FOTOS:
                                           
el sol fa acte de presència, estem pujant per le camí del salt del Bot
la cinglera del Salt del Bot des del mateix camí
cabana dins la fageda, inici del camí cap a les Escletxes de l'Euga
entrada en una de les escletxes
hi ha llocs veritablament estrets
el salt de Sallent
el salt del Bot, just des del cotxe



TRACK I MAPA:CLICA AQUÍ


RESSENYA :
  .-  0 h. --   PLA D´EN XURRI   --  615 m.
Comencem a caminar seguint la pista de terra. La pista marxa de pla i en un parell de minuts arribem a una barrera, on a sobre hi ha un dipòsit d´aigua. Entre el dipòsit i un torrent que baixa al costat hi surt un camí marcat amb MG. És per on tornarem. Nosaltres continuem per la pista que de seguida es parteix en dues.
  .-  6 min.   --  CAMÍ DELS MATXOS
La pista de l´esquerra és la que puja i es converteix en el camí dels matxos. Nosaltres continuem per la de la dreta i de pla, arribant a un trencant on hi ha els restos d'una caseta a sobre, i el riu a sota.
  .-  13 min.  --   CASETA DEL CABLE  --    675 m.
Aquí, per sobre a l´esquerra hi marxa un caminet que va al salt de Sallent i a buscar les escales per pujar a sobre. Nosaltres seguim cap a la dreta i avall, i travessem el riu per unes passeres. La pista puja un xic i quan comença a baixar, - uns 100 m passat el riu-. la deixem per agafar un camí que surt a l´esquerra. El camí és força fresat, tot hi que hi ha algun arbre caigut. Aquest camí, surt a un de més ample que puja de la dreta.
  .-  17 min.   --  CAMÍ AMPLE
Agafem cap a l´esquerra, el camí de seguida gira en rodo cap a la dreta, el seguim – uns 4 minuts - fins que gira en rodó a l'esquerra i queda molt brut.
  .-  22 min.  --     TRENCANT
Nosaltres continuem de dret per sobre uns rocs. El camí, molt clar i més estret, va pujant pel mig del bosc paral·lel a la riera de Collfred, però molts metres per sobre. El camí és segueix molt bé, i un tros amunt, s'ajunta amb un que puja per la dreta.
  .-  32 min.   --  TRENCANT GORG BLAU  --   790 m.
( Si anéssim cap a la dreta i avall, en 5 minuts trobaríem el camí dels pescadors sobre mateix del Gorg Blau, però això, ho deixem per un altre dia). Nosaltres continuem recte i amunt. El camí de seguida gira i comença a pujar de valent, fa moltes voltes, pujant sempre pel mig del bosc. Travessem un parell de cops el torrent, que baixa sec. Quan som força amunt, amb una excel·lent vista del cingle del salt de Bot que ens queda enlairat a l´esquerra, marxem cap a buscar la carena de la dreta, on entrem en un bosc de faig, seguim la carena cap amunt i en un minut arribem a una pista.
  .-  1 h 3 min.  --   PISTA DE FREIXENEDA  --       1.121 m.
Agafem la pista cap a l´esquerra i amunt. De seguida gira en rodó cap a la dreta per arribar en poca estona a la casa en força bon estat de Freixeneda.
  .-  1 h 16 min.  --    FREIXENEDA  --     1.182 m.
A sobre la casa hi ha un trencant de pistes. La que marxa més a l´esquerra va a la Creu de Freixeneda,que retrobarem més tard. La que marxa cap a la dreta i avall porta a la font de Freixeneda que és aquí sota mateix. Nosaltres seguim de dret amunt. La pista que seguim va a Collfred. Seguim la pista que travessa uns plan i arriba a l'obaga, entra al bosc i allí es troba una casa de fusta, molt malmesa, que feien servir els llenyataires.
  .-  1 h 35 min.  --    CASETA DE FUSTA   --  1.257 m.
Darrera la casa, deixem la pista i ens enfilem cap a l'esquerra seguint unes MG que primer pugen de dret i després girem a l'esquerra, per anar a trobar un pla davant unes roques. Són davant les Escletxes de l'Euga, només ens falta entra dintre les roques.
  .-  1h 41 min.  --   ESCLETXES DE L´EUGA  --    1.310 m.
Les Escletxes és un paratge fantàstic, ni ha moltes, unes més altes, d´altres més estretes, cap a la dreta, cap a l´esquerra, la majoria es podem passar per dintre, es tot un espectacle, aquí el temps passa volant, nosaltres hi hem estat una hora, i les que hem deixat.
Quan, vol marxar, nomes cal desviar-te cap a l´esquerra fins trobar una pista, que seguim amunt de seguida es torna un camí que ens porta a trobar una pista força dolenta en uns prats d'herba.
  .-  2 h 44 min.  --   PISTA SORTIDA ESCLETXES  --   1.327 m.
Seguim la pista cap a l´esquerra, de pla. Quan aquesta s´acaba i s'acaben els prat, cal pujar cap a la dreta i amunt, seguint la carena o cantó del bosc, travessem un pas entre uns ginebres, pugem uns metres més i a l'esquerra – hi ha una fita - hi trobem un corriol que entra al bosc.
  .-  2 h 54 min.   --  CORRIOL ESTRETEGIC.   --  1.335 m.
Aquest corriol baixa pel mig del bosc, no és massa fresat, i a més, a més les fulles el tapen un xic, tot i així es segueix força bé. El corriol baixa dret com un ciri, hi ha punts que costa aguantar-te, passa per una careneta i arriba a la pista de Siuret a Freixeneda, just en el punt on fa un trencant.
  .-  3 h 2 min.  --    CREU DE FREIXENEDA  --    1.275 m.
Freixeneda és aquí mateix a l´esquerra, i cap a la dreta aniríem a coll de Siuret.. Nosaltres travessem la pista i seguim la de l'altra banda on marxen els pals elèctrics. Hi ha MG. Seguim la pista uns quants metres fins que fa un petit collet.
Aquí si no volem anar a veure el salt del Bot continuem per la pista, que de fet si anem al salt del Bot també hi hem de tornar, però uns metres més endavant.
Nosaltres ens enfilem al turó del davant. Un cop dalt, marxem cap a l'altra banda decantant-nos un xic a la dreta. De seguida trobem un corriol que marxa cap a l'esquerra. Seguim el corriol, baixem un ressalt que fa la carena i continuem per la carena, que ens porta de dret al mirador del Salt del Bot. Dic mirador i no cim perquè la vista des de sobre l'espadat és fora de serie. Quant a la cinglera que cau a sota els peus, és espectacular i et fa venir esgarrifances.
  .-  3 h 13 min.  --    SALT DEL BOT   --  1.260 m.
Pel mateix camí, tornem a sobre el primer ressalt i sense pujar al turó, anem cap a l'esquerra a trobar una pista sobre els pals elèctrics. És la pista on hi ha les MG i que ve de la Creu de Freixeneda que hem deixat 100 metres abans.
  .-  3 h 24 min.  --    PISTA DOLENTA
Seguim la pista cap a l'esquerra i arribem a uns plans d'herba, on també hi arriben els pals elèctric. Aquí, nosaltres baixem de dret per sota els pals elèctrics de fusta – també podem baixar seguint les MG que baixem un xic per la dreta – per un pas ple de falgueres. Baixem fins a trobar un camí o rec de través, on hi passen les MG. Seguim el camí, cap a l'esquerra i avall. Abans d'arribar a la cinglera, baixem cap a la dreta, de dret avall, - MG - per després girar a la dreta i anar a sortir al costat de la casa de Sallent.
Si ens equivoquem i perdem el camí amb les MG, només ens cal continuar cap arran de cingle, i seguir-lo a la dreta i avall, i així arribarem al pas de l'Escaler.
  .-  3 h 40 min.  --      CASA DE SALLENT  --    1.073 m.
Amb la casa a la dreta, agafem cap a l'esquerra i avall seguint el rec. El camí, no massa bo, baixa pel costat del rec i després marxa cap a l'esquerra, per anar a trobar la cinglera, on hi ha una porta amb uns indicadors.
  .-  3 h 44 min.  --     PAS DE L´ESCALER  --    1.030 m.
Aquí, si volem hi amb el mateix temps, es pot baixar pel camí de l'Escaler que baixa el cingle per un lloc increïble i ens portaria a baix, a la caseta del cable. Ara bé, nosaltres continuem cap a la dreta i avall. Uns metres més avall deixem el camí i baixem cap arran de cingle, on hi ha un mirador increïble del Salt de Sallent. - És espectacular - Tornem al camí i continuem avall i de seguida arribem al punt on comença a caure el salt de Sallent.
  .-  3 h 52 min.  --   SALT DE SALLENT   --  1.011 m.
Travessem el riu i continuem pel costat del cingle fins a un altre mirador. Del mirador continuem pel costat del cingle i, el primer camí que trobem a la dreta, el seguim per pujar a trobar una pista.
  .-  4 h. PISTA
Seguim la pista cap a l'esquerra i amunt. De seguida s'arriba a una intercepció, on hi ha uns cartells.
  .-  4 h 5 min.  --    CAMÍ DELS MATXOS  --    1.043 m.
Seguim el camí que marxa per sota a l'esquerra – MG - paral·lel a la pista, fa un tram de pla, passa el torrent i comença a baixar. El camí que era empedrat, ara és més aviat un camí pedregós. El camí que és molt bonic, va buscant la manera de baixar la cinglera. Hi ha trams força drets, però en conjunt es baixa molt bé. Acabada la cinglera i més de pla, s'arriba a un punt on gira a l'esquerra. Aquí seguim cap a la dreta MG. El camí baixa pel costat d'un filat i ens porta a trobar la pista de la sortida al costat de la barrera.
  .-  4 h 50 min.  --    BARRERA AL PLA D´EN XURRI   --  645 m.
Ara només ens queda seguir la pista cap a la dreta fins arribar al cotxe, que és aquí mateix.
  .-  4 h 52 min.  --    PLA D´EN XURRI  --    615 m.
                                     --------------------------------------------------------
                                                        MG – marques grogues

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada