QUE PRETENEM?


diumenge, 23 de setembre del 2012

PUIGMAL PER LES CARENES DEL SUD (44)



RESUM :
En aquesta excursió farem una volta per veure com és l'olla que fa el Puigmal des del coll de Barraques. Per fer-la passarem: Coll de Barraques – Pic de Dòrria - Tossal del Pas dels Lladres – Puigmal – Riu de les Clotes – Coll de Barraques.





DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 15 de Setembre de 2012
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 16.7 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.300 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 30 min.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h.
*DIFICULTAT: Mitjana; degut al desnivell i als trams que fem fora camins, com la baixada cap el riu de les Clotes; tram que és molt dret i en cas d'estar humit costa d'aguantar-se, i també el tram per pujar cap al coll de Barraques, en el qual es fàcil despistar-se.
*VELOCITAT MITJANA: 3.7 km/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa Puigmal – Vall de Núria E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Coll de Barraques al final de la pista que puja de Planoles cap el refugi Corral Blanc.
*OBSERVACIONS: La volta que hem fet és molt bonica. Hi ha dos trams un pèl enredats, trams que es poden evitar, inclús segurament és millor fer-ho, ja que seguint les MG, es passa per la cova del Penitent i per la font de l'Home Mort. Nosaltres no hi passem perquè volíem baixar per l'única carena que no havíem baixat mai. Carena que tanca el Puigmal. És un xic liós però, ens ha agradat.


FOTOS:
el Pas dels Lladres tanca la primera carena
la Tossa del Pas dels Lladres en priemer terme, al fons el Puigmal, (foto presa des del Pas dels Lladres)
detall del cim del Puigmal
Torreneules, Balandrau....., estem baixant en direcció a Fontalba
el Puigmal tot girant la vista enrera
el Torrent de les Clotxes, sembla que la vaca es pregunti, que fan aquets aquí?.........



TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :

    .-   0 h.  --    COLLET DE LES BARRAQUES  --    1.896m.

Sortim seguint carena amunt pel costat de la tanca del bestiar. Tot i que hi ha marques d'un SL que pugen fins al Puigmal, nosaltres no les seguirem, això si, de tant en tant les anirem trobant. El camí, de seguida surt del bosc i continua pujant pel mig dels prats, sempre per la carena i pel costat dels fils. Molt amunt, quan el camí marxa cap a la dreta per anar de dret cap al pas dels Lladres, el deixem i continuem carena amunt. Carena per la que ens anem desviant cap a l'esquerra per anar assolir el cim del Gorro Blanc o de Dòrria.
     .-  1 h 15 min.  --    PIC DEL GORRO BLANC  --  2.546 m.
 El cim que és vèrtex geodèsic té una vista molt bona. Continuem cap a la dreta, per l'extens pla que fa la carena que ve de la Collada de Toses. De seguida arribem al coll del Pas dels Lladres.
   .-  1 h 24 min.   --  PAS DELS LLADRES   --  2.534 m.
Al coll hi ha la muga fronterera nº 506, és el pas natural per travessar cap a França, pel camí que pujàvem. Ara, tot i que hi ha un camí ample i molt bo que franqueja el pic del Pas dels Lladres per la dreta, nosaltres encarem la carena i pugem de dret cap al cim, on hi ha un remuntador francès.
  .-   1 h 40 min.   --  TOSSA DELS PAS DELS LLADRES  --  2.661 m.
Continuem carenejant, baixem cap a trobar el camí que per la carena, va fent els petits bonys i que va fins al doble coll que ens separa del Puigmal.
  .-   2 h 6 min.   --  COLL DEL CLOT DE LA PASTERA  --  2.633 m.
Aquí, continuem pel camí molt fresat -SL – que marxa, un xic per darrere, després s'enfila força de dret i finalment va cap a buscar la carena de la dreta, per la qual arriba al cim del Puigmal.
   .-  2 h 32 min.   --  PUIGMAL  --  2.911 m.
Som dalt d'un dels cims carismàtics de Catalunya, hi ha una gran creu, un vèrtex geodèsic i una vista molt i molt bona, llàstima que hi fa molt de vent i no pots estar massa al descobert.
Per baixar, seguirem la carena de més a la dreta segons hem arribat. La carena, al començament, baixa suaument i després força de dret. Seguim la carena fins poc abans d'arribar al coll del Barrut. El punt on deixem la carena hi ha MG que marxen cap a la dreta.
   .-  2 h 58 min.   --  SOBRE EL COLL DEL BARRUT  --  2.62 m.
Seguim les marques cap a la dreta per una ampla carena. El camí no és massa clar però les MG es van seguint. Quan la carena sembla que planegi, deixem les marques que marxen cap a l'esquerra i avall. Marques que pel clot del Barrut van cap a la font de l'Home Mort. - El millor és seguir les MG Nosaltres continuem per l'ampla carena. Quan aquesta es parteix en dues, seguim la de la dreta, per on acabem baixant una pala molt dreta d'herba en la qual costa aguantar-te. Anem seguint la pala cap a la dreta i avall per anar a trobar el riu de les Clotes, ja al fons de la vall, al punt on s'ajunta amb el torrent de la Tosa.
   .-  3 h 44 min.  --    RIU DE LES CLOTES
Seguim el camí per sobre el riu a l'esquerra, baixant pel mig de la vall. El seguim un tros fins que el camí va a passar tocant el riu.
   .-  3 h 53 min.  --    DEIXEM LA VALL  --  1.908 m.
Aquí el millor seria seguir el camí que baixa per la vall fins a la font de l'Home Mort i allí agafar el camí marcat que puja cap el coll de les Barraques. Nosaltres travessem el riu i comencem a marxar per un camí que, sense perdre desnivell i amb lleugera pujada, entra al bosc. Un cop al bosc, les branques dels arbres fan que costi avançar. El terra, sempre es veu que és camí, tot i que hi ha trams que sembla que es perdi. Camí que sense massa desnivell, però si amb alguna dificultat, et porta al Pla Gran.
  .-  4 h 14 min.  --    PLA GRAN
Som en un gran pla d'herba dintre el bosc. Travessem el pla i a l'altra banda trobem una pista ampla que seguim. La pista, en lleugera pujada, ens porta al Pla Rodó, on ens trobem amb l'antic GR que puja de la Font de l'Home Mort. Continuem per la pista que sense problemes arriba el coll de Barraques. Poc abans d'arribar al coll trobem el GR i el PR que pugen de la Font de L'Home Mort i és per on puja el camí.
      .-  4 h 30 min.  --    COLLET DE LES BARRAQUES   --  1.896 m.
                            -------------------------------------------------------------
                     GR- sender de gran recorregut, marques vermelles i blanques
                                PR – Petit recorregut, marques grogues i blanques
                                   SL – Sender local, marques blanques i verdes
                                                MG – marques grogues








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada