QUE PRETENEM?


divendres, 23 de març del 2012

VALL D'ORA – SANT MAMET – VILELLA (18)

RESUM :

Aquesta excursió tot i essent molt bonica, és un xic complicada degut que hi ha algun camí força perdedor o millor dit, un xic complicat de trobar. Això sí, un cop a sobre, els camins són fantàstics. El recorregut és el següent: Sant Lleïr, Grau de Ventiola, rasa de Cal Catriques, Sant Mamet, rasa de les Fraus de Vilella, collada de Taravil, Vilella, serra de la Timonosa, Sant Pere de Graudescales, Sant Lleïr. En aquesta sortida no pujarem cap cim, però és una bona sortida.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 17 de Març de 2012
*COMARCA: Solsonès
*DISTÀNCIA: 16.5 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 900 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h 20 min.
*DIFICULTAT: Mitjana. Degut a la dificultat per trobar algun dels trams dels camins.
*VELOCITAT MITJANA: 3.8 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Rasos de Peguera editorial Alpina E-25 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament sobre els Estudis de Vall d'Ora, on hi ha el monument a Guifre el Pilós, molt a prop de la casa ermita de Sant Lleïr de la Vall d'Ora.
*OBSERVACIONS:La complicació principal, són els camins ja que en algun tram són força perdedors.
FOTOS:
 el Castellot amb Busa al darrera des de Sant Mamet

imatge de Sant Mamet

detall del Pla de Taravil

alzina cetanària vora la casa de Vilella

l'ermita romànica de Santa Margarita
 la casa de Vilella amb Busa de contrapunt
record a Guifré I el Pelós



TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ

RESSENYA :
  .- 0 h. --  SANT LLEÏR DE LA VALL D'ORA --  751 m.
Continuem per la pista asfaltada uns 4 minuts, fins que aquesta passa per sobre Sant Lleïr. Aquí, a la dreta, marxa una pista molt bona, de terra, que ens portaria a Sant Andreu de la Mora. - GR- La seguim uns 3 minuts fins que fa un trencant.
  .- 7 min. --  PISTA DE LA MORA  --  798 m.
Deixem la pista bona i en seguim una de força dolenta que gira a l'esquerra. -GR- La pista marxa molt cap a l'esquerra per després començar-se a enfilar fent llaçades. Anem seguint la pista, amb la qual fem dues dreceres molt clares. - GR- La pista va marxant amunt i cap a l'esquerra fins que fa una placeta i s'acaba.
  .- 30 min. --  FI DE PISTA
S'acaba la pista. Ara continuem per un camí que marxa de pla, -GR- després gira a la dreta i puja el petit grau de Ventiola. A sobre el grau, el camí continua planer cap a l'esquerra per anar a trobar una pista, en el punt on aquesta fa un revolt molt marcat.
  .- 37 min. --  DEIXEM GR --  1.090 m.
Aquí, deixem el GR que marxa per la dreta, pista amunt i que retrobarem a la collada de Tavaril. Nosaltres seguim la pista avall, fins que arriba a la rasa de cal Catriques i comença a pujar. Aquí travessem la rasa i anem a buscar un camí a l'altra banda. -amb alguna marca verda- El camí puja uns pocs metres i es bifurca.
  .- 44 min.  --  TRENCANT SANT MAMET – VILELLA  -- 1.088 m.
El camí, de dret amunt, ens portaria a Vilella. Ara nosaltres seguim el que marxa de pla per l'esquerra. És un camí no massa clar, que marxa molt de pla i que de seguida s'embruta força degut als arbres caiguts. Al cap de poc tros deixem un corriol que torna al camí de dalt. Nosaltres continuem de pla, o millor dit en lleugera baixada, resseguint a força altura la rasa de Cal Catriques que és força impressionant. El camí, cada cop molt més definit, passa penjant per una estreta lleixa amb cingle a dalt i a baix. Després per un pas estret s'arriba a sobre un turó on hi ha una bandera.
  .- 1 h 3 min.  -- SANT MAMET  -- 1.010 m.
Aquí, tal com arribem al pla, a la roca a la dreta, penjada a sobre la parets del cingle superior hi ha una urna, amb la imatge de sant Mamet. Cap a l'esquerra i resseguint el pla, hi ha una senyera penjada sobre el penya segat que cau sobre la vall de Graudescales. És un lloc impressionant.
El camí continua per la banda contraria on hem arribat, ara seguint la Rasa del les Fraus de Vilella. El camí continua essent penjant, passa un petit mirador, després una raconada on es força escanyat i arriba a una canal de terra i pedres que puja de dret cap a sobre un petit sortint.
  .- 1 h 20 min.  --  PETIT MIRADOR  --  1.059 m.
Fins aquí ja hem trobat algun punt força perdedor, ara som al punt on ens cal parar més atenció. Seguim l'aresta amunt, de seguida trobem un camí de través. Marxem cap a la dreta uns cent metres, fins poc abans de trobar a la dreta un petit pla. Aquí ens enfilem cap a l'esquerra per un desdibuixat corriol, que de seguida puja un petit grau i comença a marxar cap a l'esquerra, travessa una canal i puja un tram de dret. A sobre, troba una pista que deixem a la dreta i continuem de dret amunt, per de seguida esbiaixar-nos a l'esquerra fins dalt al coll, on trobem una pista.
  .- 1 h 35 min. --  PISTA DALT EL COLLET
Ara pel que fa a camins, durant una bona estona, anirem tranquils, ja que són molt clars. Seguim la pista cap a la dreta que de seguida es bifurca. Marxem cap a la dreta i amunt. La pista, molt suaument, ens va enfilant i va a buscar el que seria el començament de la rasa de cal Catriques, on ens retrobem amb el GR. Seguim pista i GR cap a l'esquerra i arribem a la pista asfaltada, que seguirem uns metres a l'esquerra, i arribarem a la collada de Taravil.
  .- 2 h. --  COLLADA DE TARAVIL --  1.288 m.
Aquí fa un trencant de camins. Nosaltres marxarem cap a l'esquerra, per sobre la pista asfaltada que baixa a Vilella. -GR- La pista, puja un xic i després comença a planejar. Quan arriba a un collet, deixem el GR que marxa per la carena. Nosaltres continuem per la pista força dolenta, que baixa suaument per l'obaga de Vilella. Un tros avall trobem un trencant amb indicadors.
  .- 2 h 25 min. --  OBAGA DE VILELLA --  1.268 m.
Deixem la pista i seguim un camí molt fresat, que baixa molt de dret cap a l'esquerra, després gira a la dreta i finalment torna a baixar de dret, per anar a trobar la pista asfaltada, just davant una alzina monumental, al costat de l'ermita de Santa Magdalena i de la casa de Vilella.
  .- 2 h 40 min.  --  VILELLA --  1.195 m.
Seguim l'asfalt fins a la casa, just al costat d'una gran noguera. Ens enfilem seguint una pista no massa bona, que deixa la casa i el cobert a l'esquerra. La pista va a buscar la raconada on hi ha un roure molt gran. Continuem per la pista, que ara ressegueix les Fraus de Vilella per l'altra banda. La pista, primer molt de pla i després de pujada, ens porta a dalt la carena del serra de Timonosa.
  .- 3 h 20 min.  --  SERRA DE TIMONOSA  -- 1.230 m.
Aquí mateix, a l'esquerra hi ha la punta del Cap de la Devesa. Seguim la carena cap a la dreta uns 3 minuts. Aquí cal tornar estar atent, ja que al costat d'una alzina hi ha una fita a l'esquerra, que ens marca el començament d'una pista força dolenta. La pista o camí ample i no massa net baixa cap a l'esquerra, de seguida arriba a una feixa on hi ha un gran faig. Aquí al punt on trobem la feixa, sense arribar al faig, el camí gira a la dreta i passa per un tall entre les roques, baixa uns metres més i va a trobar una sortint o carena, on hi ha un roure penjat.
  .- 3 h 38 min. --  ROURE PENJAT
Aquí cal vigilar les fites que baixem per la carena cap a l'esquerra. El camí de seguida passa un pas molt estret a la roca, després gira a l'esquerra passant la roca per sota. El camí que cada cop és més dret, però més fàcil de seguir, finalment arribar una pista que seguim uns 10 metres a l'esquerra i avall, per anar a trobar la pista que va de Llinar a Graudescales.
  .- 3 h 48 min.  --  COMA D'ESCALES  -- 887 m.
Seguim la pista, no massa bona, cap a l'esquerra i avall. De seguida trobem un camí a l'esquerra, on hi ha un indicador, que hi diu “Vilella”. Continuem pista avall i deixem a la dreta el trencant de Graudescales.
  .- 3 h 56 min.  --  TRENCANT DE GRAUDESCALES --  820 m.
L'ermita, que per cert és molt interessant, és aquí mateix a la dreta. Nosaltres continuem seguint la pista, que passa per sota la cinglera de Sant Mamet, per la casa ermita de Sant Lleïr i arribar a l'aparcament on tenim el cotxe.
.- 4 h 20 min. --  SANT LLEÏR DE VALL D'ORA --  751 m.
                                   -------------------------------------------------
                        GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada