QUE PRETENEM?


dimecres, 11 de gener del 2012

SANT FELIU DE PALLEROLS - COLL D'URIA - LA SALUT - SANT FELIU (7)

RESUM :
  .- El recorregut d'avui el podem fer seguint part dels itineraris marcats; el 28 per anar de Sant Feliu a la Salut i el 20 per baixar de la Salut a Sant Feliu. Nosaltres tot i que seguirem els itineraris farem algunes variants que crec, són força interessants. Visitarem la Font Grossa i la Mina; també anirem a la torre de senyals del Puig d'Afra i finalment passarem per la font de Rocalba. En conjunt una sortida molt interessant.

DADES : 
*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 7 de Gener de 2012
*COMARCA: Garrotxa-Osona
*DISTÀNCIA: 17.4 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 725 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h 10 min.
*DIFICULTAT: baixa
*VELOCITAT MITJANA: 4.2 km/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa de l'editorial Alpina Garrotxa zona volcànica E-25
*PUNT DE SORTIDA: Antiga estació del Carrilet a Sant Feliu de Pallerols.
*OBSERVACIONS: El camins no són complicats ja que si és vol sempre hi ha marques grogues. Es tracta de seguir els itineraris 28 de pujada i 20 de baixada. Crec que val la pena fer les variants.

FOTOS:
                                                                     la font grossa


                            les cases del Coll i el Torrent amb Puig d'Afra i Pla d'Aiats al fons


                                                    l'estany del Coll lleugerament glaçat


                                                                 bosc de bedolls

                                                   tot arrribant al Santuari de la Salut


                                                 mirador de la Salut amb el Canigó al fons




TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ

RESSENYA :
.- 0 h. -- SANT FELIU DE PALLEROLS -- 474 m.
Anem cap dintre el poble, travessem el riu i seguim el primer carrer cap a la dreta. És la carretera de la Fàbrega. -MG- Carretera que seguirem amb al riu a la dreta fins a la casa.
.- 14 min.-- CASA DE LA FÀBREGA-- 508 m.
Travessem pel costat de la casa,- MG- passem un petit riu i trobem una carretera que seguim cap a l'esquerra i amunt fins que s'acaba el quitrà i fa una bifurcació.
.- 1 h 24 min.-- FI CARRETERA
Aquí agafem el camí de la dreta -MG- . Camí ample i molt vell que fa un tram de pla per després girar a l'esquerra i començar a enfilar-se. Seguirem el camí, que en algun tram és empedrat, fins que passa per sobre d'un molí. Pocs metres abans hi ha un trencant on hi ha un indicador.
.- 24 min.-- MOLÍ DE CAN MATES-- 550 m.  
Aquí deixem el camí amb MG que continua i que retrobarem més tard, sobre la casa de Rebrugent. Ara baixem cap a travessar la riera pel costat del molí. La riera la travessem per unes passeres, després ens enfilem per un bon camí cap a la dreta, sempre pel costat de la riera. El camí, que fa unes quantes llaçades, ens porta a l'abundosa font Grossa.
.- 33 min.-- FONT GROSSA-- 663 m.
La font, on hi ha una captació d'aigües, raja molt. A sobre, pocs metres més amunt, hi ha un forat – La Mina – pel qual s'escolta passar-hi l'aigua. El camí, ara no tan clar, puja molts pocs metres i travessa el riu, on hi ha un castanyer molt gran. Després comença a baixar suaument, convertint-se en un bon camí que s'ajunta amb un altre que ve per sota i va a trobar la pista que hem deixat al molí de can Mates. La pista la retrobem en un revolt sobre la casa de Rebrugent.
.- 40 min.-- PISTA SOBRE LA CASA DE REBRUGENT --646 m.
Seguim la pista cap a l'esquerra i amunt.-MG- La pista va pujant i per sota la carretera d'Olot arriba a coll d'Uria.
.- 53 min. --COLL D'URIA -- 686 m.
Travessem la carretera i de les dues pistes seguim la de dreta. -MG - Al començament sembla que marxi en direcció contraria, fins que gira en rodó a l'esquerra i comença a enfilar-se fort. La pista va pujant fent llaçades i es va estrenyent. Seguim la pista fins molt amunt, quan aquesta gira a l'esquerra i a la dreta hi surt un camí, on hi ha indicadors i MG.
.- 1 h 17 min. -- TRENCANT A LA PISTA
Ara seguirem cap a la dreta, un camí més estret que entre uns rocs baixa– MG - a trobar el torrent de la Teuleria, en el punt on hi ha un gran roc que al darrere fa una bauma.
.- 1 h 26 min. -- BAUMA DELS MURRIS-- 906 m.
El camí travessa el torrent i s'enfila a trobar-ne de seguida un altre de través – MG - que seguim cap a l'esquerra fins a la carena, on hi ha uns prats. Dalt els prats, seguim cap a la dreta, per de seguida arribar a trobar la pista més bona sota Roques Estretes que va del Coll, a la Salut.
.- 1 h 45 min.-- PISTA DEL COLL A LA SALUT-- 1.024 m.
Aquí fem la segona variant del dia i deixem les MG que cap a l'esquerra ens portarien a la Salut. Nosaltres anem cap a la dreta, passem pel davant de les cases del Torrent i del Coll. Per cert cal vigilar amb els gossos que no estan lligats i són força agressius. Travessem la carretera de Falgars, a l'altra banda. Passem una porta per enfilar-nos tot marxant un xic a l'esquerra a buscar un roure molt gros, des del qual anem a buscar la carena i el filat que ens porten dalt al puig d'Afra.
.- 2 h. -- PUIG D'AFRA --1.076 m.
Aquí dalt la vista canvia completament, és esplèndida es miri per on es miri. Al cim, hi queden les restes d'una torre carlina. Per baixar el millor seria tornar cap al Coll i anar a buscar la pista de la Salut on l'hem deixada abans, però tornar a trobar els gossos no ens agrada gents. Així que, continuem seguint el fil i la carena fins que ens permet baixar cap a trobar la carretera de Falgars, que anem a trobar just al punt més alt sobre la casa del Coll.
.- 2 h 8 min.-- COLL DE PRUIT-- 1.040 m.
Travessem la carretera de Falgars i continuem per una pista de terra que marxa de pla. De seguida gira cap a l'esquerra i ressegueix un tram les torres elèctriques. La pista travessa molt vailet o fils del bestiar que cal tancar sempre. La pista de terra i herba ens porta a un filat de traves amb una filera de roures. Aquí anem cap a l'esquerra per baixar a trobar la pista de la Salut, uns metres més amunt de Roques Estretes. La pista que seguim cap a la dreta – MG-, en 6 minuts arriba al punt on a la dreta, uns metres per sota, hi ha una bassa o estany.
.- 2 h 30 min.-- ESTANY DEL COLL-- 1.015 m.
Continuem de dret i arribem a una creu de pistes; tres de molt bones i una de dolenta. Seguim de dret per la pista més dolenta – MG- que de pujada va a passar per uns plans on trobem una pista més bona que cap a l'esquerra i sempre per la carena, arriba al collet de l'Arç.
.- 2 h 48 min. --COLLET DE L'ARÇ-- 1.062 m.
Agafem la pista que baixa cap a l'esquerra, de seguida trobem un corriol al mig del faig, que per la dreta, ens baixa a retrobar la pista. Pista que retrobem a la Salut un cop baixades les escales de pedra, al costat del portal entre l'església i la font. Aquí hi ha l'indicador de l'itinerari 28.
.- 2 h 52 min.-- SANTUARI DE LA SALUT --1.024 m.
Ara per la carretera anem cap al final de l'aparcament, on de seguida, a l'esquerra, marxa un corriol - cartell i MG-. El corriol va baixant fent moltes llaçades. Un tros avall continua per una rasa i s'arriba a una pista que seguim sempre avall. Un cop fet el revolt hi ha una drecera. Tant la pista com la drecera van a la font del Vern. Font que és sobre mateix de la carretera d'Olot.
.- 3 h 8 min.-- FONT DEL VERN-- 843 m.
El camí molt ben indicat, travessa la carretera i comença a baixar fent llaçades sobre el seu propi eix. És un camí que si és moll cal vigilar força, ja que patina molt. El camí en troba un de traves que seguim a l'esquerra, i de seguida a la dreta, passa pel costat d'una font on a sota trobem una pista rocosa. - MG- El camí continua per la dreta de la pista, però tant el camí com la pista van a sortir en un revolt on hi ha un pal elèctric i també un pal indicatiu del camí.
.- 3 h 32 min.-- REVOLT PISTA --610 m.
Aquí el camí i MG continuen avall. Nosaltres farem la tercera de les variants. Deixarem la pista i marxarem cap a la dreta - hi ha un indicador - on un camí planer i arranjat de nou ens portarà a un d'aquells racons bucòlics que tenim a Catalunya, la font de Rocalba que tot i que raja,ho fa poc.
.- 3 h 38 min. --FONT DE ROCALBA-- 612 m.
A la font, travessem el rec i continuem per un camí que, en lleugera pujada, ens porta a trobar un camí més bo. És el camí que puja de Sant Feliu a Coll de Condreu.
.- 3 h 46 min.-- CAMÍ DE COLL DE CONDREU-- 655 m.
Seguim el camí a l'esquerra i avall. El camí ens porta pel costat del torrent a trobar una porta. Travessem la porta i el torrent i a l'altra banda hi ha una casa . Aquí seguim cap a la dreta i ja per pista asfaltada, arribem a Sant Feliu, just al punt on l'itinerari 20 marxa cap a coll de Condreu per un costat i cap a la Salut per l'altre.
.- 4 h.-- TROBADA D'ITINERARIS-- 480 m.
Ara seguim uns metres avall i arribem a la plaça de les Hermanes i a la de l'Església. Si volem anant cap a l'esquerra es troba la carretera de la Fàbrega que hem seguit a la sortida. Nosaltres fem un tomb per dintre el poble i després anem cap a l'antiga estació on tenim el cotxe.
.- 4 h 10 min.-- SANT FELIU DE PALLEROLS-- 474 m.
__________________________________
MG – marques grogues
 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada